építészet : környezet : innováció

100 éves a Palatinus

A Palatinus-szal kapcsolatban két reakció szokásos, vagy utáljuk, vagy imádjuk. Ezen a hétvégén mindenesetre századik évfordulóját ünnepelte első szabadtéri strandunk, melyet két éve újított fel igen impozáns módon Nagy Csaba és az Archikon építésziroda. 

A Palatinus strandfürdő volt Budapesten az első fürdő, amely a szabadban való fürdőzést tette lehetővé. Az 1919 óta üzemelő, de véglegesen 1921-ben megnyitott strand három medencével és egy dunai úgy nevezett kosaras uszodával rendelkezett. A nagymedence több mint 5000 m²-es vízfelületével Európa legnagyobb strandmedencéje volt.

A Palatinus olyan népszerű volt, hogy 1937-ben már bővíteni kellett. Ekkor épült a központi öltöző épület és a népszerű hullámmedence id. Janáky István djínyertes pályaműve alapján, melynek falát Bálint Endre festőművész szürrealista mozaikja díszíti, melynek megrendelését 1966-ban a medence átalakítása tette szükségessé.


A Palatinus főbejárata 1980-ban. Fortepan.

 

2002-ben a strand medencéi a kor igényeinek megfelelően át lettek építve és vízforgató berendezésekkel lettek ellátva. A nagy medence három részre lett osztva: úszó-, élmény- és strandmedencére úgy, hogy az egybefüggő vízfelület hatását meg kellett őrizni, mivel a strand műemléki védettség alatt áll. Az élménymedencébe sodrófolyosó, buzgár, vízsugármasszázs, nyakzuhany és látvány szökőkutak lettek beépítve. A strandon 2013-ban felújították a termálmedencét és új óriáscsúszdákat építettek a lecsúszás idejét mérő órákkal felszerelve. Multimédiás csúszda is várja a fürdőzőket, így csúszás közben zenét hallgathatunk és fényjátékban gyönyörködhetünk.


A Palatinus homlokzata éjjel.


Az Archikon tervei az id. Janáky István féle alapkoncepciót tiszteletben tartják.

A medencék vízellátását a Margitsziget fúrt termálkútjai biztosítják.

A ma már műemléki védelem alatt álló modern középület hosszú idő alatt elveszített pompáját 2017-ben az Archikon adta vissza, és az eredeti szellemiséget tiszteletben tartó koncepciója mentén állította helyre a különleges építményt. A margitszigeti Soó Rezső sétányon található lapos tetős, filigrán oszlopaival elegáns formavilágot sugárzó funkcionalista épület felújítási tervének veleje a Janáky-féle stíluselemek, gesztusok és hangulatok felidézése volt. A fogadó -és öltözőépületet rendkívül sok alkalommal újították fel, így az évek során rárakódott rétegek torzították a felújításra szánt ház képét, amivel elvesztek az előtte fontosnak vélt és gondosan formált részletek. Az iroda terve ezen jelentéktelennek tűnő, mégis alapvető relevanciával bíró, atmoszférateremtő elemek presztízsét adta vissza.

Az Építészfórum itt írt a helyreállításról. 

ÉF

vélemény írásához jelentkezzen be »