építészet : környezet : innováció

A fény háza Zamárdiban

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton déli partján megépült nyaralóépület kortárs építészeti minőséget teremt az építészetileg heterogén vidéken. A Tóth Project Építésziroda csapata által tervezett ház nem közvetlenül a tó partján áll, mégis a horizontális kiterjedésével, a nagy ablakfelületeivel, tágas napozóteraszával, a víz-architektúraként is szerepet játszó kerti medencéje miatt mindenestül a Balatonra reflektál. Molnár Szilvia írása.

Könnyed alaprajza, világos tér- és helyiségkapcsolatai, redukált anyag- és színhasználata okán az 1920-30-as évek modernista nyaralóépületeinek távoli leszármazottja. Persze látható, hogy itt luxusvillával van dolgunk: a puritánnak ható anyagok – pl. az optimális hanggátlást és hőszigetelést biztosító nyílászárók – magas minőségűek. Vagyis ez az épület arra is példa, hogy a nyaralóház ma már nem időszakos lakhely, hanem négyévszakos, a „városi házzal” egyenértékű lakóingatlan.

Az egymáshoz nyaktaggal kapcsolt két épületrészből álló ház utca felőli szakaszára kerültek a hálószobák, összesen 5, valamint 2 fürdőszoba és 1 gardrób. Az apartman-építészetben gyakran alkalmazott középfolyosós rendszerrel alakították ki a tervezők ezt a privát helyiségcsoportot: az északkeleti oldalra 3 hálószoba és 1 fürdő, míg a délnyugati oldalra 2 hálószoba, 1 fürdő és a gardrób került. Ennek a házrésznek a homlokzati megformálása is jelzi, hogy ez itt „magánterület”, ugyanis mindhárom homlokzati szakasza elé (vagyis az utcai homlokzatra is) hol pengefalakkal határolt, hol csupán fémkeretekkel és fémráccsal kialakított kulisszahomlokzatot terveztek. Ezzel a megoldással a szomszédok felől rejtve is vannak a hálószobák és fürdők, ugyanakkor a nagy ablakok által nyitottak maradnak a külső tér irányába.


Családi lakóház, Zamárdi - építész: Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Németh László (Tóth Project Építésziroda Kft.) - fotó: Bujnovszky Tamás


A nyaktagban van az előszoba tere, de ez sem egy zárt, ablaktalan helyiség: a bejárati ajtóval szemben egy teljes-ablakos homlokzaton át az oldalsó kert szegletére látunk. Ez a transzparencián alapuló építészeti szerkesztés az amerikai konyhás közösségi térben válik igazán nagyvonalúvá, ahol a magassági viszonyok is megváltoznak: a korábbi házrészekhez képest itt valamivel nagyobb a belmagasság. Ennek köszönhetően a kert irányába teljes homlokzaton teraszajtókkal, ablakokkal a napozóteraszhoz kapcsolt helyiséget egy felső ablaksávon át is természetes fény világítja be egész nap.


Családi lakóház, Zamárdi - építész: Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Németh László (Tóth Project Építésziroda Kft.) - fotó: Bujnovszky Tamás


A nap járásával és persze a hónapok változásával folyamatosan módosul a fény intenzitása, minősége, ez az állandó változás a vízpartokon (így a Balatonnál is) különösen látványos. Mintha ezt a természeti jelenséget fordították volna át itt a tervezők építészetbe: a napozóterasz motoros redőnyével szabályozható az árnyékolás mértéke, így a nappaliba beérkező fény erőssége is. De a feszített tükrű medence sem egyszerűen az úszás örömére készült: szerepe van nyáron a levegő hűtésében és a fényjáték megteremtésében. És a víztükrön megcsillanó napsugár fényjátéka érzékelhető a napozóterasz falain is, de hatással van a belső, vagyis a nappali terének fényeire is.

Molnár Szilvia

 

vélemény írásához jelentkezzen be »