építészet : környezet : innováció

A grafikus lány háza

Nagykovácsiban, a fővároshoz közel épült fel a fiatal grafikus lánynak tervezett fa szerkezetű otthon. Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács (Architecture Uncomfortable Workshop) munkájában a hagyományosnak tűnő építészeti karaktert a részletmegoldások és a szokatlan anyaghasználat teszik újszerűvé. Igényeinek határozott kifejezésével a megrendelő maga is aktívan részt vett a tervezés és kivitelezés folyamatában. 

A közepes méretű telek a Zsíros-hegy lábánál fekszik, egy szűk és viszonylag mély erdős szurdok határolja az északi oldalról. Ez a terület húsz éve még nyaraló épületekkel volt tele, de mára gombaszerűen nőnek ki az ilyen-olyan családi házak a környéken. Ebben a környezetben a szurdokra néző faház elsőre kitűnik az utcáról, mintha valami furcsa, eddig nem létező helyi építészet első képviselője lenne.


A grafikus lány háza - építész: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil - fotó: Zoltai András

A grafikus lány háza - építész: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil - fotó: Zoltai András


A hosszanti oldalra szerkesztett tetőforma az osztrák faházak szerkezetére hasonlít, de ez az épület arányaiban sokkal kisebb. Fontos koncepció volt a ház hármas tagolása, ami úgy jelenik meg, hogy a szintek funkciói egyre nyugodtabbá válnak felfelé haladva. Földszint : nappali-konyha-fürdő; emelet: háló-dolgozó; „torony-tér”: merengő.


A grafikus lány háza - építész: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil - fotó: Zoltai András

A grafikus lány háza - építész: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil - fotó: Zoltai András

 

A földszinti térbe sűrítettük bele a ház fő funkcióit (konyha, étkező, fürdő, nappali, tároló), az első emeleten pedig egy nagy összefüggő teret hoztunk létre, ami az alvás és a munka helyszíne. Ez a később kisebb szobákra is osztható tér a háromszögletű nagy nyíláson keresztül közvetlenül az északi oldalon lévő szurdok fáira néz. Ebben a térben állva olyan érzésünk támad, mintha erre a látványra lenne az egész ház szerkesztve.


A grafikus lány háza - építész: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil - fotó: Zoltai András


A grafikus lány háza - építész: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil - fotó: Zoltai András

 

Az utca felé a ház ezzel szemben hagyományos karakterrel jelenik meg. A létrán át megközelíthető harmadik szint az elmélyülés tere, a torony-tér. Az áttört födémszerkezet és a torony-tér ablakai lehetővé teszik, hogy könnyen átszellőztessük a fa szerkezetű ház belsejét.

A külső és belső burkolatoknál az anyagok természetes megjelenésének megtartása volt a cél. Ennek jó példája, hogy a külső vörösfenyő burkolatot csak a faanyag kiszáradása és beszürkülése után fogja csak olajjal lekenni a tulajdonos. Összességében a hagyományosnak tűnő építészeti karaktert a részletmegoldások és a szokatlan anyaghasználat teszik újszerűvé.

Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »