építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A Holland Királyság Nagykövetsége, Berlin

Építész: Rem Koolhaas, Ellen van Loon (Office for Metropolitan Architecture)
A német újraegyesítést követően Hollandia nagykövetsége számára Berlin új kormányzati negyedében, a Roland Uferen választottak helyszínt. A telek lehetővé tette, hogy szabadon álló ház mellett döntsenek.

A hagyományos - korábbi nyugat-berlini - várostervezési szabályozás előírta, hogy az új épület a tömböt 19. századi stílusban zárja le. A várostervezési hivatalnokok azonban, akik korábban Kelet-Berlint irányították, nyitottak voltak a szabadon álló kocka gondolatára, amit a tervezők a háztömböt kiegészítő dobogóra helyezve képzeltek el. Így valósulhatott meg egy sajátos kombináció, mely egyrészt engedelmesség - a tömb lezárása -, másrészt engedetlenség - a magában álló kubus megépítése.

 



Az épület belső viszonyait egy spirális pálya határozza meg, mely mind az öt emeletet érinti. A működési terek valójában azok a "maradék terek" a homlokzat mentén, amelyeket e pálya vájt ki a kockából. A spirális pálya feltárja a városi kontextussal való kapcsolatot: a Spree folyóval, a TV-toronnyal, a parkkal és a nagykövetségi rezidencia falával. Ennek része az az "átlós űr" is, ami minden emeletről látni engedi a TV-tornyot.

A kubust a rezidenciák falával út köti össze, amely egyik oldalán nyitott udvart alkot, és kilátást ad a Spree és a park felé. A környező épületektől hangsúlyozott eltérést mutat az anyaghasználat is: kőborítás helyett az alaptömböt és a rezidenciák falát is alumínium borítja.

A tervezők 2005-ben a Holland Nagykövetség épületéért Mies van der Rohe Díjban részesültek.

 

 

szerző: Christian Richters (fotó)
forrás: http://www.miesbcn.com 



Elkészülés éve: 2003
Megrendelő: Holland Királyság Külügyminisztériuma
Helyszín: Berlin-Mitte, Rolandufer / Klosterstrasse
Alapterület: 8.500m2 (4.800m2 iroda; 1.500m2 lakás; 2.200m2 parkoló)

Vezető tervező: Rem Koolhaas
Projektvezetők: Ellen van Loon, Erik Schotte
Építészek: Michelle Howard, Gro Bonesmo
OMA (Office for Metropolitan Architecture)


 

vélemény írásához jelentkezzen be »