építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A Maradjanak a FÁK a Rómain Tarlós Istvánnal folytatott tárgyalásáról

 A Maradjanak a FÁK a Rómain megbeszélést folytatott Tarlós István főpolgármesterrel és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettessel a tervezett mobilgáttal kapcsolatban.

A kedélyes hangulatú beszélgetésen nem volt előrelépés a Római-part ügyében, de sok mindent megtudhattunk Tarlós István terveiről. Például, hogy a főpolgármester megtartaná a Nánási úti nyomvonalat is. Mint elmondta, neki az a fő szempont, hogy a 70 hektáros hullámtér is védelmet kapjon. A hullámtér arányos védelmében teljesen egyetértettünk vele, de mi más műszaki megoldást tartunk elfogadhatónak, amely a véleményünk szerint biztonságosabb és megóvja a Római-part természeti értékeit is. Mi azt szeretnénk, ha Nánási út - Királyok útján futna a megújított fővédvonal és ehhez képest egy kiegészítő, másodrendű védvonal védje a hullámteret a kerítések vonalában. Ennek pont fordítottját képzeli Tarlós, fővédvonalnak megfelelő magasságú mobilgátat a parton és biztonsági tartaléknak hagyná meg a Nánási-Királyok úti védművet.

Az öblözet védelme miatt összehívott szerdai rendkívüli közgyűlési előterjesztésről nem tudtunk meg többet. A mobilgát építéséről szóló áprilisi határozatot a főpolgármester nem mutatkozott hajlandónak visszavonni. Tarlós István nemet mondott az elé tárt nyilatkozat-tervezetünk aláírására is. Mindent megpróbáltunk, hogy tárgyalásos úton rendezzük a nézetkülönbségeinket, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz.

Mindeközben megkezdődött az aláírások gyűjtése a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos, az Együtt és a Párbeszéd által közösen kezdeményezett fővárosi helyi népszavazás kiírása érdekében. Az aláírások gyűjtésében a kezdeményezők mellett részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt - hangzott el az ellenzéki politikusok által a Nyugati téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón. Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: harminc nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük. A civil aláírásgyűjtésről bővebben a fakaromain.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Forrás: Maradjanak a FÁK a Rómain, MTI

 


 

A Maradjanak a FÁK a Rómain csoport képviselői által Tarlós Istvánnak átadott nyilatkozat-tervezet szövege


Nyilatkozat - A Csillaghegyi-öblözet és a Római-part rendezése ügyében

Én, Tarlós István, Budapest Főváros főpolgármestere az alábbi nyilatkozatot teszem a Maradjanak a Fák a Rómain civil csoport képviselői előtt:

  1. A 2017. október 18-i rendkívüli Közgyűlésen előterjesztem a Fővárosi Közgyűlés tagjainak a Közgyűlés áprilisi, a nyomvonalat meghatározó döntésének a visszavonását.
  2. Vállalom, hogy kidolgoztatom minden felmerült alternatív nyomvonalváltozat (N-K útvonal, kerítésvonal) műszaki tervét és költségbecslését azonos részletezettségben.
  3. Vállalom, hogy kidolgoztatom a római-parti hullámtéren található állami és önkormányzati telkekre, valamint a közterületre vonatkozó hosszútávú rendezés koncepciót, terveit, minden érintett tulajdonos, kezelő és a civilek, használói csoportok között elvégzett igényfelmérés alapján.
  4. Az új tervek elkészítéséig felfüggesztek minden engedélyeztetési folyamatot, fakivágást és közműkiváltást, biztosítom a tervezés teljes nyilvánosságát.
  5. Vállalom, hogy az általam elkészített tervek tartalmát szervezett nyilvános vitákban vitatják meg a Római-part rendezéséről eltérő álláspontot képviselő szakértők, segítve ezzel a laikus közvéleményt a felelős álláspont kialakításában és a tervezőket a tervek pontosításában.
  6. Vállalom, hogy a fővédvonal kérdésétől függetlenül megkezdem a tárgyalásokat a hullámtéri tulajdonosokkal az ő arányos védelmükről és anyagi szerepvállalásuk kérdésköréről, felmérem az esetleges kisajátítások és kártalanítások valós költségigényét.
  7. Mindezektől függetlenül megindítom a vita felett álló árvízvédelmi beruházást az Aranyhegyi-patak torkolatánál, amely a Csillaghegyi-öblözet védműrendszerének legsérülékenyebb szakasza.

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »