építészet : környezet : innováció

A Tisza és árvizei - Nem kellene folytatni?

dr. Rigó Mihály legfrissebb tanulmányában a Tisza jövőjét illetően olyan fontos kérdéseket vet fel, mint: milyen lesz a Tisza 50 év múlva? Mit jelent Szeged esetében a "szélsőséges vízhelyzet"? Ezekre és hasonló kérdésekre igyekszik a szerző választ találni.

2016. áprilisában ismerhették meg a szegediek dr. Vágás István és dr. Bezdán Mária könyvét, amelynek előszavából kiderül: létezett korábban már egy hasonló könyv „A Tisza árvizei” címmel. Feltűnik a két cím hasonlósága:

  • A Tisza és árvizei
  • A Tisza árvizei

Rigó Mihály felhívta a figylemet a két cím közötti lényeges a különbségre, mivel a beszúrt „és” miatt lényegesen más a két cím jelentése. Míg „A Tisza árvizei” a folyó egy kellemetlen jelenségéről szól, „A Tisza és árvizei” cím nagyobbat merít, hiszen a tiszai árvizek mellett ígér valamit a Tiszáról is.

Az olvasó benyomása azonban Rigó Mihály szerint az, hogy az új könyv ugyanúgy csak az árvizekről szól, mint az első könyv, másként írva: a könyv tartalma nem felel meg a könyv címének. Az olvasónak hiányérzete támad, mely alapján a munka folytatását, egy újabb Tisza-könyv kiadását igényli.

A föld emlékszik az árvízre - A tanulmányból

A Mérnök Újság – a Magyar Mérnöki Kamara lapja - 2016. májusi számában cikket írt a Tiszáról dr. Nagy István ny., volt szolnoki vízügyi igazgató, „Előnyök a felmelegedésből?” címmel. Mivel az ő cikke rávilágított azokra a szempontokra, amelyek a Tiszával kapcsolatban fontosak lennének, a továbbiakban dr. Nagy István cikke tekinthető e tanulmány vázlatának. 

A szerző e cikket idézi, mert talán így világos lesz az, hogy a laikus mit keresett, és mit nem talált az új Tisza-könyvben. Rigó Mihályt ugyanis szegediként elsősorban a szegedi Tisza sorsa érdekeli.

A laikus szerette volna kiolvasni az új könyvből pl. a Tisza Szeged melletti szakaszával kapcsolatos, mondjuk 50 évre szóló elképzeléseket. Milyennek lesz 50 év múlva a Szeged melletti Tisza a szakemberek szerint? Változni fog valami, vagy minden marad így? Távlatos megoldásnak tartja-e a vizes szakma a nemrég befejezett szegedi mobil gátas megoldást? Meddig lesz vajon elég és főleg mi jön utána? Mit jelent Szeged esetében a „szélsőséges vízhelyzet” előfordulása? Ha ez esetleg még nagyobb árvizeket jelent, mekkorák lehetnek ezek, milyen tetőzési szintek várhatók, mit kell tenni, mire kell felkészülni?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Rigó Mihály új tanulmányában, amely teljes terjedelmében csatolmányként és az alábbi linken elérhető.

 

 

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »