építészet : környezet : innováció

AGC üvegek ékesítik a Les Halles de Paris tetejét

A Les Halles óriási, átlátszó takaróként két középületet, üzleteket és vasútállomást is befedő üvegboltozatát 2016 áprilisában leplezte le Párizs városa. Az erdők természetes és oltalmazó lombkoronáit idéző különleges boltozathoz az AGC Glass Europe által gyártott Gothic és Planibel Clearvision alapüvegeit dolgozták fel. 

A boltozat minden egyes “cserepét” két különböző üveg keveréke alkotja: a sárga, átlátszó, szitázott Stratobel Imagin Gothic és a szitázott Planibel Clearvision (részben matt megjelenésű). A panelek felső részeit a homokhoz hasonló színnel szitázták, hogy az építészek - Patrick Berger és Jacques Anziutti - szándékainak megfelelve, az átláthatóságot szabályozva finom fényszórást, UV sugarak elleni védelmet és klíma komfortot biztosítsanak.


Les Halles bevásárlóközpont és közlekedési csomópont lefedése - építészek: Patrick Berger, Jacques Anziutti - forrás: AGC


A 18,000 üvegpanelt az AGC Vertal Sud-Est szállította. Ezeket a 1.10-1.60 méter közötti laminált üveg modulokat tesztek sorozatának vettettek alá, hogy a kívánt technikai paramétereket, fizikai tulajdonságot és esztétikai követelményeket teljesítsék. Ez a monumentális boltozat a projekt leglátványosabb eleme, amitől egyedivé vált. 


Les Halles bevásárlóközpont és közlekedési csomópont lefedése - építészek: Patrick Berger, Jacques Anziutti - forrás: AGC


A Gothic üveg az IMAGEN – katedrál üvegek – termékcsaládjába tartozik, mely üvegekkel az átláthatóságot szabályozhatjuk. 17 geometrikus, divatos, klasszikus és egyedi mintáival tökéletes ajtókba, zuhanykabinokba, tárgyalótermekbe, vagy akár olyan egyedi megoldásokhoz, mint a párizsi “Boltozat” üvege, így kivételes megjelenésével páratlanná varázsolhatjuk projektjeinket.

forrás: AGC

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »