építészet : környezet : innováció

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

"Az új nem létezhet régi alapok nélkül - így az új kulturális központ épületeinek egyensúlyozniuk kell a hagyományos településkép, a történelmi miliő és a mai, fizikai és szellemi értelemben is korszerű, előremutató építészeti megjelenés közt."
A CUBO Építészcsoport Kft. 4. helyezett pályaműve.

4. helyezett a 17. számú pályamű
CUBO Építészcsoport Kft.,
építész tervezők: Elekes Klára, Józsa Ágota, Terbe Rita, Tolnai Zsolt – CUBO Építészcsoport Kft.
látványterv: Mészöly Csaba
szakági munkatársak: Lakatos László építőmérnök, Lucz Attila épületgépész, Szabó József Árpád villamosmérnök

 

Agóra Szeged Pólus - CUBO
Agóra Szeged Pólus - CUBO
Agóra Szeged Pólus - CUBO
Agóra Szeged Pólus - CUBO, bejárat a Gogol u. felől
Agóra Szeged Pólus - CUBO, bejárat a Kálvária felől
Agóra Szeged Pólus - CUBO, játszóudvar
Agóra Szeged Pólus - CUBO, tetőterasz
Agóra Szeged Pólus - CUBO, passzázs

 


Részletes bírálat:

A Pályamű a tervezési programot a telken észak-déli irányban szinte utcától utcáig, lineáris sorolással építi be. A markánsabb tűzfalakra az épület-kígyó rátapad, míg a többi helyen bizonytalan méretű elhagyásokkal elhúzódik. Az alapvetően nyugati oldalon elnyújtott ház két helyen híd elemmel csatlakozik a keleti oldalon szintén tűzfalak adta beépítési lehetőséget kihasználó épületrészekhez. A telektömb gyalogos feltárása mind a négy tömböt körbeölelő utcáról megoldott. A hosszan elnyúló beépítés viszonylag változatos épülettömegekkel kiegészülve első pillanatra vonzó. Azonban pont ez az, ami funkcionális gondokat okoz. Az egyes programelemek lineáris felfűzése, illetve két oldalra helyezése gyakorlatilag kizárta a nagyobb területű zsibongó, aula lehetőségét. Az elnyújtás felerősítette az önálló működés lehetőségét, ezáltal szétdarabolta a közösségi zónákat. Bár a kiírás kérte az önálló működtetés feltételének kialakítását, azonban e pályamű esetében ez már egy additív, funkcionális sorolássá alakult. Az épület tömegalakítása visszafogott és kulturált. A téglatestre applikált műkő tetőfelépítmények egy kissé erőltetettnek tűnnek, formalisták. A terv környezetalakítása kulturált.

A pályaműből hiányzik a nagy központi aula, mint összeszervező, átláthatóságot biztosító tér.

Minden kívülről, nem egy közösségi térből működik.

Részletes gépészeti és elektromos műszaki leírást tartalmaz. A megoldások megfelelnek a pályázati kiírásnak.

A Bíráló Bizottság a tervezett épület nagyvonalú formálásáért és humánus környezetet létrehozó megoldásaiért 4. díjban részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »