építészet : környezet : innováció

(Álom betonkivitelben)

"A megbízóinknak volt egy nagy álma: betonfelületekkel határolt térben növényekkel körülvéve szeretett volna élni, kilátással a városra. Budapest hegyvidéki területén találtak hozzá helyszínt. A tervezésre minket kértek fel." Fábián Gábor írása.

Teleknyúlványon (nyélen) keresztül közelíthető meg az épület, ennek köszönhetően az utcától védetten, rejtve és mindenekelőtt növényzettel sűrűn beültetett környezetbe kerülhetett. A kilátás érdekében a házat az építési hely legmagasabb pontján helyeztük el. Ez a telepítés biztosítja a legnagyobb összefüggő kertfelületet is és egyben a telken belüli gépjárműforgalom is így a legkisebb, legoptimálisabb.

Az anyagi feltételek nem tették lehetővé, hogy réteges felépítésű, külső térelhatároló falakban gondolkodjunk. A saját házról szőtt álmuk megvalósításához olyan költséges megoldásokra lett volna szükség, mint a kéregpanel burkolat vagy magbeton szerkezet. A költséghatékonyság miatt alternatív hozzáállásra és kreativitásra volt szükség. Igyekeztünk a vasbeton szerkezeteket döntően homogén kialakítással, lehetőleg vagy csak beltéri vagy csak kültéri szituációban alkalmazni, tehát kerültük a határhelyzetekben külső térelhatárolásként való megjelenést.

Kétlakásos társasház a 12. kerületben - építész: Fábián Gábor DLA, Juhász Veronika - fotó: Danyi Balázs


Ennek érdekében - kihasználva a környezet adta lehetőséget - a belső tereket körben üvegfallal határoltuk. Betonfelület belső térben a mennyezet és a járófelület mellett merevítő szerkezeti falként fordul elő. Külső megjelenésben pedig a támfalakon túl a beton dominanciáját konzolos vasbeton teraszlemezek biztosítják. A szerkezeti falak és födémek nyersen hagyott, takaratlan felületei jelennek meg a belső és külső térben egyaránt, a járófelületeken csiszolt kivitelben.

Kétlakásos társasház a 12. kerületben - építész: Fábián Gábor DLA, Juhász Veronika - fotó: Danyi Balázs


A belső tereket végletekig racionalizáltuk, amit átmeneti terekkel kompenzáltunk, így a kertkapcsolatot hangsúlyozva, a lakásokat tágas fedett-nyitott teraszokkal egészítettük ki.

A tereplejtést kihasználva az épület alatt fedett-nyitott gépkocsibeállót alakítottunk ki, melynek oldal elhatárolása a terepet követi. Az épület a terep felett „ellebeg”, tovább erősítve a szerkezet lemezes megjelenését. A lakások megközelítését biztosító nyitott lépcsővel és az eredetileg télikertnek tervezett légtérrel markánsan kettéosztottuk az épületet nappali- és hálózónára. A nappali és hálószoba közé ékelődő köztes teret, hídként megjelenő belső közlekedő valamint  fedett terasz határolja. A legalsó szinten a pációból nyílik a közös használatú szauna, amely a köztes térbe ültetett fa látványa felé fordul.

A belső teret a vasbeton merevítőfalak mellett beépített bútorok osztják. A megérkezés terét a nappalitól előszoba- és konyhaszekrény blokk, a gyerekszobákat a közlekedőtől pedig gardróbszekrény választja el.

Kétlakásos társasház a 12. kerületben - építész: Fábián Gábor DLA, Juhász Veronika - fotó: Danyi Balázs


Nagy üveghomlokzattal rendelkező épület működéséhez elengedhetetlen árnyékolást a konzolos teraszlemezek mellett a keleti és a nyugati oldalon mozgatható alumínium lamellás árnyékolók biztosítják. A zsaluzia belátás elleni védelmet is jelent és a ház megjelenését további réteggel gazdagítja, hasonlóan a belső terekben alkalmazott, a beton és az üveg keménységét ellensúlyozó függönyfelületekhez.

A záró födémlemezen (lapostetőn) körpanorámát nyújtó tetőkertet hoztunk létre, mellyel megbízónk álma maradéktalanul beteljesült.

 

Szerk: sk

 

vélemény írásához jelentkezzen be »