építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Az ezüst dicsérete - A TVE új székháza

Tavaly nyáron adták át a teljesen megújult TVE Sporttelepet Óbudán. Itt kapott helyet a Központi Utánpótlás és Szabadidő központ, melyet az Óbuda Építész Stúdió tervezett Plájer János vezetésével. A komplexum a folyamatos fejlődés igényével jött létre és több sportszakosztályt is magába foglal, ezáltal a kerület sportbázisaként képes működni. 

A nagy történelmi múltra visszatekintő kerületi sportközpont 2015-ben érett meg az átépítésre – akkorra már az Önkormányzat többek között a tanuszoda lezárására kényszerült. Első ütemben ennek az épületnek a megújítására került sor: a 33 méter hosszú medencével ellátott ponyvatetős kiscsarnok tervezésével a TH-Stúdió Építész Irodát bízta meg III. kerületi TVE Egyesület. Ezután következett a korábbi aszfaltpályák, illetve a salak futókör korszerűsítése és szabványosítása, valamint a Központi Utánpótlás és Szabadidő központ megépítése a centerpálya tengelyében, a régi klubépület helyén. Utóbbi feladatot már az Óbuda Építész Stúdió kapta, Plájer János építész vezetésével, Kormos Szabolcs és Tréki János közreműködésével.


A TVE új székháza Óbudán - építész: Plájer János (Óbuda Építész Stúdió)

 

A sporttelep a Hévízi út és a Kalap utca találkozásánál fekszik: az uszoda a Hévízi útról érhető el, míg a székház főbejárata a Kalap utca közepéről nyílik. Ez a tájolás szerencsésen elválasztja egymástól a két épületet: mivel az utcaszint egy nézőpontjából nemigen látható be a teljes komplexum, kevésbé érzékelhető a különböző kivitelezésű épületek eltérő formavilága. Míg az uszoda épülete meglehetősen funkcionális, a székház a sporttelep reprezentatív fejépületeként működik. A fémlemezekkel burkolt épület az utca felé két tömör, hosszúkás ablaknyílásokkal tagolt épületegységet mutat, ezeket ellenpontozza a közéjük ékelődő, szinte súlytalannak ható üvegezett reprezentatív előcsarnok. A fémlemez-burkolatok illesztéseiből adódó vonalvezetés az épület felső részén meghajlik. Finom ívben csatlakozik a födém vonalához az épület körül, és lekerekített peremzárásban végződik. Az előbb említett üvegfelületű főbejárat fölött megszakad, tetejét szabadon hagyja, ezzel is fokozva annak könnyed hatását.

Habár idáig épp az uszoda és a székház külső megjelenésbeli különbségeiről esett szó, a fejépület fogadóterében több alkalmazott elem mégis az uszodára utal: a lendületes falemez burkolat és a természetes anyaghasználat rímel a Hévízi út felőli bejárat vizuális jellemzőire, és egyben oldja a székház belső, látszó betonelemeinek masszív hatását is. Mindezeket kiegészítendő, a kék, mint kerületi szín, itt is szerepet kap, ahogy különböző módokon a teljes sporttelep területén végigvonul, egyfajta egységes összekötőként.


A TVE új székháza Óbudán - építész: Plájer János (Óbuda Építész Stúdió)

 

A Központi Utánpótlás és Szabadidő központ futballpályára néző oldalát a 618 fős fedett lelátó foglalja el. Szerves egységet alkot az épülettel: alatta a tárolótérben gépészet és karbantartási berendezések kaptak helyet. A legfelső széksor mögött pedig a büfével kapcsolódik a székház emeletéhez. A lelátó szeparált bejáratokkal is rendelkezik, ahol lehetőség van a vendég és a hazai csapat szurkolóinak külön beléptetésére.

A kerület labdarúgó csapata jelenleg NB III-ban játszik, azonban a sporttelep felújítási terveiben az egyik legmeghatározóbb irányelv az volt, hogy az új komplexum megfeleljen a jövőben esetleg feljebb lépő csapat igényeinek is.(MLSZ „E” kategória). Ennek megfelelően később rugalmasan alakítható, sokoldalúan használható belső terek kialakítása volt a cél – jelenleg például irodaként használnak olyan, a pályára néző helyiségeket, amelyek később VIP kiemelést kaphatnak majd. Míg más helyiségeket akár az MLSZ előírásainak megfelelő komplett sportorvosi ellátásra és vizsgálatra szerelhetnek fel. Az épületben található, most főként délutáni foglalkozásokra, oktatásra használt terek is többfunkciósak – a számítógéptermet és az öltözőket leszámítva –, ahol erőnléti és atlétikai edzések zajlanak, de sakkszakosztály is működik az épületben.


A TVE új székháza Óbudán - építész: Plájer János (Óbuda Építész Stúdió)

 

Az uszodában női és leány vízilabda oktatás, utánpótlás nevelés zajlik, a felújítás során átadott összesen 5 műfüves pályát pedig különböző korcsoportok labdarúgó edzésein használják, a centerpályán pedig szezonális harmadosztályú mérkőzések zajlanak. A kerület színében pompázó új, rekortán borítású futópályát – ahogy az uszodát – a lakosság is igénybe veheti. A TVE Központi Utánpótlás és Szabadidő központ egy olyan kerületi, több sportszakosztályt is magába foglaló sportbázissá vált, amely a folyamatos fejlődés igényével jött létre, és az elmúlt hónapokban, a jelenlegi funkciójának megfelelő közönségét sikeresen bevonzotta.

Kőrösi Boglárka

 

vélemény írásához jelentkezzen be »