építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Eközben Ausztriában ...

h.e.g.a: Új egyetemi campust adtak át Bécsben 
A napokban zajlott a bécsi Közgazdasági Egyetem új épületegyüttesének ünnepélyes megnyitója. A WU névre hallgató intézmény az osztrák főváros XX. kerületben lévő bázisát nőtte ki, és költözött át a Práter melletti területre. Bécs vidámparkja és a Messe Wien kiállítási területe között fekvő, több mint 90 ezer négyzetméteren megvalósult új egyetemi negyed kiemelt szerepet játszik a korábban elhanyagolt ipari terület revitalizációjában.

A központi épület tátványterve

A kérdéses terület rendezésére még 2008-ban írtak ki pályázatot, melyet az osztrák BUSarchitektur iroda nyert meg. Az épületek tervezőinek a kiválasztása során húzós sztárépítészekkel bővült nemzetközivé a tervezői gárda. Az együttes központi épületét, az év összes napján éjjel-nappal nyitva tartó könyvtári- és tanuló tömböt a bécsi Iparművészeti Egyetemen vendégprofesszorként oktató Zaha Hadid tervezhette, míg a többi oktatási épület a japán Hitoshi Abe, a spanyol Estudio Carme Pinos, a katalán NO.MAD Arquitectos, valamint az angol CRABstudio Architects keretében a Peter Cook nevéhez kötődik.

A teljes beépítés látványterve

A projekt elindításakor fontos szempont volt, hogy a nívós, modern épületegyüttes nemcsak az oktatás strukturális megújításában segíthet, de a 250 millió euróra tervezett beruházás az osztrák gazdaság és az építőipar egészére is jelentős élénkítő hatással lehet. Bár a tervezett költségeket a beruházás során jelentősen túllépték, a megvalósult komplexum építészeti igényessége megkérdőjelezhetetlen.

A könyvtári- és tanuló tömb bejárata

A campus 'főútja'

A könyvtári- és tanuló tömb belső tere

A teljes bejegyzés a Holnapház blogon olvasható.

vélemény írásához jelentkezzen be »