építészet : környezet : innováció

Elhunyt Ieoh Ming Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai tervező 1983-ban megkapta a Pritzker-díjat. Nevéhez a Louvre felújítása mellett olyan épületek fűződnek, mint a washingtoni National Gallery of Art keleti épülete, a bostoni John F. Kennedy Könyvtár vagy a clevelandi Rock and Roll hírességek csarnoka. Ieoh Ming Pei 102 éves volt.

Ieoh Ming Pei


102 éves korában elhunyt Ieoh Ming Pei, kínai származású amerikai építész – adta hírül a New York Times. 1935-ben hagyta el hazáját, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen és a Harvardon tanult. Pei főleg letisztult geometrikus formákkal valamint kő-, acél- és üvegstruktúrákkal dolgozott.

Bank of China, Hong Kong

National Gallery of Art, Washington

JFK Könyvtár, Boston


Leghíresebb – a laikus közönség által is ismert – épülete a Louvre felújítása során épített üvegpiramis, amely máig tartó vitákat generált. Az 1989-ben átadott épület Francois Mitterrand megbízásából épült – a korabeli kritikák szerint a magát fáraónak képzelő köztársasági elnök magának emelt emlékművet – és valójában a Louvre „új szárnyának” bejárata. Pei ugyanis úgy oldotta meg a feladatot, hogy a lehető legkevésbé nyúljon hozzá a barokk-klasszicista épülethez egyben jelentős mértékben bővítse, továbbá modernizálja azt, hogy az új épületrészt a földbe süllyesztette. Pei alkotása annyira meghatározónak bizonyult, hogy a közelmúltban leégett tetőszerkezetű Notre-Dame rekonstrukciójáról folyó vita egyik állandó hivatkozási pontja, akár a kortárs építészeti megoldások mellett, akár ellene hozzák fel. A Louvre üvegpiramisa egyben az építészet popsztárja, összeesküvés-elméletek és Dan Brown thrillerregényének szereplője, azaz a kevés olyan kortárs épület egyike, amelyek az egész világon ismertek és visszavonhatatlanul a tömegkultúra részeivé váltak.

Pei tervezete a A washingtoni National Gallery of Art keleti épületét, a bostoni John F. Kennedy Könyvtárt, a a clevelandi Rock and Roll hírességek csarnokát, és a katari Iszlám Művészeti Múzeumot, amelyről az Építészfórum is írt

Iszlám Művészeti Múzeum, Doha

A Rock and Roll hírességek csarnoka, Cleveland1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »