építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Energiatakarékos, kellemes hőmérsékletű iroda egyszerű trükkel

Ebben a tikkasztó hőségben nemcsak a forróság kellemetlen hatásai miatt aggódhatunk, hanem a légkondicionálásnak köszönhető magas energiaköltségek miatt is. Becslések szerint az ablakon keresztül érkező hő körülbelül 33 százalékkal dobja meg az áramszámlát, az ablakoknak tehát kulcsszerepük van a hőmegtartásban: ehhez járulnak hozzá a 3M innovatív hő- és fényvédő ablakfóliái.

Ismerős, hogy a légkondi folyamatosan megy az irodában, ám többen még mindig melegnek érzik a hőmérsékletet? Ennek az ablakok felületén bejövő nagy mennyiségű hő lehet az oka. A legtöbb hő az ablakokon keresztül szökik ki, illetve be, mivel adott esetben harmincszor kevésbé szigetelnek, mint a falak vagy a tető – ez pedig egy nagy üvegfelülettel rendelkező irodaházban különösen nagy gondot jelenthet.

Négyzetméterenként akár 19 kilowattot is spórolhatunk

A 3M hatékony választ adott a problémára hő- és fényvédő fóliáival, amelyek az üvegfelületen keresztül a napsugárzással az épületbe bejutó hő mennyiségét akár 75%-kal csökkentik, illetve redukálják az energiaköltségeket. Ennek a megoldásnak az egyik kiemelkedő előnye, hogy már 3-5 év alatt megtérül az ára, mivel egy négyzetméternyi üvegre levetítve óránként 19 kilowattot is spórolhatunk. Aki szeretne a saját szemével meggyőződni a pontos számokról, energia-megtakarítási kalkulációt kérhet ablaküveg-felületeire a 3M-től.

Csak kevesen gondolnak arra, hogy az UV-sugárzás az irodát is károsíthatja a bútoroktól kezdve a háztartási eszközökig, pedig akár színüket vagy anyagösszetételüket is megváltoztathatja. A 3M fóliái növelik a bútorok, szerelvények és szövetek élettartamát és a színek élénkségét, ráadásul csökkenthetik a monitorcsillogást és a tűző fény okozta kellemetlenségeket. Sőt, a fólia amellett, hogy mutatós designelem lehet, a biztonságunkról is gondoskodik: bizonyos típusai segíthetnek kizárni a kíváncsi tekinteteket, és ha valaki vagy éppen egy vihar betörné az üveget, megvéd a szilánkoktól.


forrás: 3M


Melyiket válasszuk?

Az itthon is kapható 3M Prestige épületüvegfólia-sorozat azért jó választás, mert könnyen telepíthető és gyorsan szárad, a szabadalmaztatott nanotechnológiának köszönhetően pedig több mint 200 rétegből áll. Kivételesen jó hőcsökkentési tulajdonságai ellenére egyedülállóan magas fényáteresztéssel rendelkezik, így beengedi a természetes fényt. A sok csaknem víztiszta réteg által előidézett tükröződés révén enyhe kékes árnyalatú, de nem változtatja meg az épület arculatát. Mivel fémmentes, így nem korrodálódik, és hosszú évekig esztétikus marad.

És ha még mindig lenne bennünk kérdőjel, a 3M nem csupán elsőként bocsátotta ki szabadalmát a 3M ablakfóliákra 1966-ban, hanem ma is az egyetlen olyan gyártó, amely saját minőségi nyersanyagait (poliészterek, ragasztók, fémek és karcolásmentes bevonatok) használja fel a gyártás során.

forrás: sajtóközlemény

 

vélemény írásához jelentkezzen be »