építészet : környezet : innováció

ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA! 15X

Idén újult erővel startolt az Építészet Hónapja’18 eseménysorozata. Az elkövetkezendő öt hétben rengeteg szakmai program várja az építészet iránt érdeklődőket. Mindenki építész! Ez az idei Építészet Hónapja jelmondata. Kiállítások, szakmai kerekasztalbeszélgetések, épületbejárások, vetítések, konferneciák, workshopok szinesítik az eseménynaptárat. 

Idén újult erővel startolt az Építészet Hónapja’18 eseménysorozata. Nyitónapján, az Építészet Világnapja alkalmából - rég történt ilyen - valamennyi meghatározó szakmai szervezet, a MÉSZ, a MÉK, a BÉK, a KÉK, a Főépítészi konferencia, valamint az Építészet Hónapja gazdája, a Magyar Építészetért Alapítvány vezetői a szakma Ötpacsirta utcai bázisán sajtóreggeli keretében vázolták fel az elkövetkező mintegy öt hét szakmai programjait. Az eseményen rajtuk kívül részt vett az AIA, az Amerikai Építészek Szövetségének európai képviseletvezetője. Az Építészet Világnapjával kezdődő, majd az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díj november 8-i gáláeseménye közötti hetekben Budapesten, és számos vidéki helyszínen sem lesz nap, hogy valahol ne essen szó az építészet ügyéről.

Huszonkét programhelyen közel nyolcvan esemény irányítja elsősorban az érdeklődő, de nem hivatásbeli közönség figyelmét arra, hogy bár az építészet összetett, hatalmas felkészültséget követelő hivatás, az építés kreatív és megvalósító élményével szinte mindenkinek van alkalma találkozni az élete során. Mindenki építész! Ez az idei Építészet Hónapja jelmondata. Kiállítások, szakmai kerekasztalbeszélgetések, épületbejárások, vetítések, konferneciák, workshopok szinesítik a kommunikációs téren stratégiai partner Építészfórum által támogatott Építészet Hónapja’18 eseménynaptárát. Részletekről az alábbiakban érdemes tájékozódni: epiteszethonapja.com
Köztes öt hete során a Budapesti Építész Kamara legfrissebb Nívódíjas épületeinek nyilvános bejárásaira is sor kerül. A Cervantes és a Goethe Intézetek nemzeti kultúráik példáin keresztül visznek közelebb Európa kortárs építészetéhez. Kiemelt jelentőségű egy új, a fenntartható környezet elméleti, öco-etikai alapelvein nyugvó tervezői szemléletet képző intézet, az Institute of Advenced Design Studies megszületése a litván-dán-magyar kötődésű Karina Vissonova vezetésével az Art Quarterben, Budafokon. Természetes hogy a környezettudatos elméletképzés, tapasztalatgyűjtés ma a figyelem középpontjában áll: Mihálitz István építész hatrészes előadássorozata a Bocskai utcai műegyetemi kollégium Dokumentumtár és Információs Központjában is az ökotudatos tervezés technológiai és gyakorlati részleteibe kínál bevezetést. Elsősorban hivatásos tervezőknek ajánlott. A Fuga viszont, szokás szerint nagykaput tár a szélesebb értelemben vett közönség, az építészet iránt nemcsak hivatástudatból érdeklődő művelt publikum felé. Kiállítások előadások, zene-építészet crossower programok, könyvbemutatók követik egymást. Ezek közül is kiemelkedik a Cs. Plank Ibolya fotótörténész által rendezendő tárlat, a Fény és Panoráma, amely a Budaörsi repölőtér metamorfőzisait követi nyomon.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »