építészet : környezet : innováció

Építészet Hónapja – Programajánló

Az immár tizenötéves Építészet Hónapja idén 22 helyszínen közel 80 eseménnyel várja az érdeklődőket. Szubjektív szerkesztőségi válogatás a legjobban várt programokból.

Az elmúlt pár év elcsendesedése után idén újult erővel létrejött eseménysorozat október elsején, a hagyománynak megfelelő módon az Építészet Világnapjával az Ötpacsirta utcai építész bázison vette kezdetét. Utolsó eseménye pedig a Média Építészeti Díjának november 8-án, a MüPában megrendezendő gálaestje lesz.

 

A rajz ereje - Kiállítás a MOME Építészeti Intézetének rajzi anyagából

helyszín: FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

megnyitó: 2018.10.08. 19:00

megtekinthető: 2018.10.08. - 2018.10.22.

Facebook esemény

A tervezési feladatok rajzi kísérete régóta integrált része a MOME Építészeti Intézet rajzi oktatásának. A kiállítás anyaga egy szubjektív válogatás eredménye a hallgatók munkáiból. A rajzok a tértani tanulmányoktól, az első vázlat-vízióktól, a helyszín-rajzokon és az élményt rögzítő útirajzokon keresztül a tervek reprezentatív bemutatásáig a rajzi megismerés széles skáláját képviselik. A több év alatt született munkák a kiállításon egymás mellé rendezve túllépnek a terv felmutatásának, értelmezésének funkcióin és önálló művészi életre kelnek.

A kiállítás vállalt szerepe, hogy megismertesse a nyilvánossággal a MOME-én fellelhető rajzi kultúrát, bemutassa az Építészeti Intézet rajzi műtermében folyó szakmai munkát, hangsúlyozva a szabadkézi rajz alkotási és tervezési folyamatban betöltött elvitathatatlan szerepét.

A kiállítást megnyitja: Turányi Gábor DLA, építész, professzor

Beszédet mond: Magyari Márton festőművész DLA, az Építészeti Intézet docense, a kiállítás kurátora

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft).

 

Trust your Architect! - Makett, látványterv és építészgrafika

időpont: 2018.10.08. 19:00

helyszín: Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)

Facebook esemény

A tervezés során szinte minden építésziroda számítógéppel alkot tereket. De vajon mennyire idejétmúlt a fizikai makettek készítése? Vagy éppen elengedhetetlen a tervezés folyamatában a tér kezünkkel való érzékelése? Hogyan segítik a látványtervek és a kollázsok a vágyott hangulat megmutatását? És egyáltalán: mik az építészeti vizualizációs trendek ma Magyarországon és a világban? Hétfőn a Trust your Architect! következő alkalmán meghívott vendégeinkkel a makettezés, a látványtervezés, a grafikusi eszközök segítségével illusztrált terek különbségeit, előnyeit és hátrányait vitatjuk meg.

beszélgetők: Hámori Péter, Guba Sándor (Gubahámori), Koós Bence (Limes Model), Bodola Péter Archibald (Modularis Workshop) , Balogh András (K2 Visual)

moderátor: Répás Ferenc (DÉR architects)

A részvétel ingyenes.

 

Nívódíj tegnap és ma - Épületbejárás: a Budapest Építészeti Nívódíja 2017 elismert épületei

A Budapest Építészeti Nívódíja pályázat célja, hogy számba vegye az utóbbi időben épült alkotásokat, kiemelje a legkiválóbbakat és ezzel az arra érdemes alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot. Elismerést és ismertséget hozzon azok számára, akik alkotásaikkal hozzájárulnak Budapest pozitív arculatának alakításához.

 

Hotel Moments – Meséskert Passzívház Óvoda

időpont: 2018.10.10. 18.00–20.00

találkozó: Hotel Moments bejárata előtt (1061 Budapest, Andrássy út 8.)

regisztráció: http://www.imaginebp.hu/

A Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázaton a Hotel Moments díjazásban, míg a Meséskert Passzívház Óvoda kiemelt dicséretben részesült. Mindkettő az ArchiKon Kft., Nagy Csaba építész és Pólus Károly építész tervei alapján valósult meg. Az épületeket tervezőik és üzemeltetőik mutatják be.

 

CEU belvárosi épületegyüttes rekonstrukció

időpont: 2018.10.18. 18.00–20.00

találkozó: Hotel Moments bejárata előtt (1061 Budapest, Andrássy út 8.)

regisztráció: http://www.imaginebp.hu/

A Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázaton a Hotel Moments díjazásban, míg a CEU belvárosi épületének rekonstrukciója kiemelt dicséretben részesült. A Hotel épülete az ArchiKon Kft., Nagy Csaba építész és Pólus Károly építész tervei alapján, míg a CEU az ír Sheila O’Donnell építész és a magyar Teampannon Kft., Hidasnémeti Máté építész tervei alapján valósult meg. Az épületeket tervezőik és üzemeltetőik mutatják be.

 

Városi séta a szecesszió jegyében

helyszín: Ráth György-villa (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)

időpont: 2018.10.06. 15:00-17:00

jegyár: 2500 Ft

Kapovits Réka építészmérnök vezetésével fedezd fel Budapest legszebb szecessziós épületeit, melyeket belülről is megtekinthetsz. A séta során a Ráth György-villában és a Bedő-házban a békebeli magyar századfordulós hangulatú, polgári élet legfontosabb enteriőrjeit tekintheted meg, de ellátogatunk az egykori mulatóba, a Török-bankházba is.

A városi séta útvonala: Fasori Református Templom, Ráth György-villa, Párizsi Nagyáruház, volt Ernst Múzeum, Parisiana Mulató, Zsinagóga, volt Török Bankház, Bedő Ház - Magyar Szecesszió Háza

 

Biomimicry & Connectivity – Arts & Design Workshop

helyszín: art quarter budapest (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.)

időpont: 2018.10.10. - 2018.10.12.

Facebook esemény

Az angol nyelvű workshop során a természet inspirálta dizájn kihívásaival, illetve a biomimetika gyakorlati kérdéseivel foglalkozunk. A dizájn, az építészet, a filozófia, a technológia, a közgazdaságtan és a művészet területein kalandozó közös gondolkodást a témakörök ismert nemzetközi szakértői segítik. A menetközben felmerülő ötletek egy kreatív írás szemináriumon nyerik el végső formájukat és a a workshop folyóiratában jelennek meg, az eseményt pedig egy közös parti zárja. Programunk a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos eseményeként valósul meg.

Részletes program itt.

 

3h_3 ház - A 3h építésziroda kiállítása

helyszín: FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

megnyitó: 2018.10.10. 18:00

megtekinthető: 2018.10.10. – 2018.10.24.

Facebook esemény

A 3h építésziroda 3h_3 ház című kiállításának apropóját az adja, hogy az idén 24 éve alapított iroda 12 évet Győrben, majd 12 éve itt Budapesten működik. A 24 év terveiből merítve a kiállítás három alapvető fogalom – koncepció, kontextus, térbeliség –, és az azokhoz kapcsolt három épület – MOME Campus, Szegedi Dóm, fertődi Esterházy-kastély – részletesebb bemutatásával enged bepillantást az építésziroda világába és munkamódszerébe. A képeken, tervrészleteken, metszeteken túl megjelennek munkaközi makettek, anyagminták, és sztorik, érdekességek is. A kiállított tárgyak nemcsak a három épülethez kapcsolódnak, hanem több terv, épület kiforrott vagy kiforratlan lenyomatát képezik. Míg a kész épületek, azok rajzos és képi dokumentációja „csak” a végeredményt láttatják, a felvillantott háttértörténetek az elkészült épületek mögötti sok dilemmát, bizonytalanságot és a munkában résztvevők vívódását érzékeltetik. A kiállítás ezen része a tervezés és az építés történetének emberi vonatkozásait próbálja közelebb hozni a látogatóhoz.

megnyitja: Karácsony Tamás DLA

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft).

 

Műhelybeszélgetés a kiállításhoz kapcsolódóan

időpont: 2018.10.17. 19:00

vendég: Ekler Dezső, Golda János

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).

 

Pecha Kucha Night Budapest vol.61 - Urban innovation

időpont: 2018.10.10. 20:20

helyszín: Rákóczi téri Vásárcsarnok

Facebook esemény

This October’s Pecha Kucha Night takes place at a special location. The event will open the Rákóczi tér market hall for a night to show innovative urban projects from Hungary and the neighboring countries that bring new methods and tools to city development. From transforming street furniture to the renewal of Bratislava’s Old Market Hall, from the secret life of Csepel Művek to the future of Rákóczi tér, several speakers will provide insight to the development of cities in the Visegrád region. You can read more about the program that connect many of these below, at the introduction of the Shared Cities: Creative Momentum project.

Performers: Matthias Einhoff Berlin - Kunstrepublik #SCCM2020, Vít Halada - VSVU Academy of Fine Arts and Design, Bratislava #SCCM2020, Veronika Hlinicanova - Stara Trznica #SCCM2020, Horváth Bálint - Kortárs Építészeti Központ #SCCM2020, Natalija Jovanovic - BINA #SCCM2020, Kobrizsa Ádám - Mindspace #SCCM2020, Carmen García - Plagio Fundacion, Hannah Daisy Foster - Néprajzi Múzeum, Kis Viktor – Gólya, Német G. Dániel - Budapest éjjel kezdeményezés

Entrance is free, presentation will be in English.

 

JÖSSZ-MÉSZ tematikus építészettörténeti városnéző séták

2018.10.12: Lőportárdűlő (sétavezető: Maczó Balázs helytörténész)

2018.10.26: Vári séta (sétavezető: Kovács Dóra idegenvezető, művészettörténész)

Merüljön el velünk Budapest építészeti különlegességeiben egy kellemes nyáresti séta során. Sétáinkon betekintést nyerhetnek a Palotanegyed épületeinek és egykori lakóinak történeteibe, a Városligeti fasor kialakulásába, a legimpozánsabb századfordulós villák lakóinak mindennapjaiba, illetve a Pasaréti fák alatt meghúzódó különleges villanegyed építészeti megoldásaiba. Különleges élményként városnéző sétahajó kirándulást szervezünk a Dunán, vetített képes építésztörténeti idegenvezetéssel.

 

Építész Mustra ’18 Díjátadó

helyszín: Hello Wood (1033 Budapest Főtér 1.)

időpont: 2018.10.12. 19:00

megtekinthető: 2018.10.12. – 2018.10.31.

Facebook esemény

A Tokaji borvidék kapcsán még mindig sokan csak a borra asszociálnak.De mi születik abból, ha több mint 100 huszonéves, kreatív egyetemista ismerkedik meg a régió egyedülálló adottságaival és tölt egy hetet építéssel a helyszínen?” – ezzel a kérdéssel indítottuk két évvel ezelőtt a Hello Wood Építész Mustra építészeti alkotótábort a Tokaji borvidéken.

Az elmúlt két évben nagyjából körvonalazódott a válasz: egy őrült sebességgel elszálló nyári fesztivál, ahol nappal alkotunk, fúrunk, faragunk, fejet vakarva kérdőjelezzük meg pár hónappal ezelőtti önmagunk terveit, helyi történetek, sorsok hálójába gabalyodunk, este eszmét cserélünk, bulizunk, koncertezünk és szépen lassan közösséggé kovácsolódunk. Emellett az a nagyon fontos tény is eltörpülni látszik, hogy az Építész Mustra végső esetben egy versengés, az egyetemek mustrája, ahol a résztvevők szavazatai alapján az egyik résztvevő csapat minden évben elnyeri az összesen 1 millió forint értékű nyereményt, amelyet saját alkotótábora megszervezésére fordíthat.

Az október 12-i ünnepélyes díjátadó keretében lerántjuk a leplet a győztes csapatról és egy fergeteges bulival zárjuk le a 2018-as évet tokaji borok és tábori ínyencségek társaságában. A díjátadó estéjének mi szolgálhatna méltóbb hátterül, mint a Hello Wood Cabin Fever és Építész Mustra alkotófesztiválok hangulatát, alkotásait és jellemző tárgyait bemutató kiállítás, amely a díjátadó másnapjától október végéig látogatható.

Programunk a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos eseményeként valósul meg, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácstámogatásával.

További program: Children of the Wood könyvbemutató party

 

Fény és Panoráma – a Budaörsi repülőtér metamorfózisai kiállítás

helyszín: FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

megnyitó: 2018.10.17. 18:00

megtekinthető: 2018.10.17. – 2018.11.12.

A repülőtér metamorfózisa, amely a kiállítás alcíme is, a rendezők szándéka szerint egyszerre kívánja kifejezni az épület és a körkép ismert és részben máig rejtve maradt átalakulását. A metamorfózis az épület még fellelhető építészeti értékei és részletei bemutatását és egyfajta szembefordítását jelenti az eredeti állapotéval. A körkép esetében ez kétpólusú: egyrészt bemutatja annak két meghatározó fizikai állapotát – 1937-ben és ma -, másrészt betekintést enged a körkép ikonográfiai tartalmának a változásaiba is.

A kiállítás ezen felül három alapegység, a két világháború közötti modern építészet és fotográfia, illetve az épület mai állapotát bemutató kortárs fotográfia metamorfózisának programja köré szervezi a tematikáját. A kiállítás a régi és új képek mellett egy 1950-es években készült makettel és a körkép kicsinyített modern installációs látványelemével eleveníti fel az épület korszakait. Mindez, a repülőteret a közelmúltban és közvetlenül a kiállítás előtt dokumentáló fényképészek felvételeivel együtt egyfajta figyelemfelhívás épített örökségünk megóvása érdekében.

kiállítók: Ágh András, Bencze-Kovács György, Fejér Zoltán, Gálos László Norbert, Gyukics Péter, Hack Róbert, Hajdú József, Lugosi Lugo László, Pálinkó Gábor, Tóth József, Vékás Magdolní.

megnyitja: Ferkai András, építészettörténész, egyetemi tanár, Vitézy Dávid főigazgató, Magyar Közlekedési Múzeum, dr. Zsigmond Gábor főigazgató-helyettes, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Bővebb információ itt

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).

 

A Budaörsi repülőtér múltja és jövője – Kerekasztalbeszélgetés a kiállításhoz kapcsolódóan

időpont: 2018.10.24. 18:00

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).

 

Haza a mélyben I. - Kortárs öko-regionalista építészet Romániában

helyszín: FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

időpont: 2018.10.25. 18:30

A cím némiképp ironikus, mindazonáltal utal egy különlegesnek tekinthető létállapotra is. A magyar építészek Erdély-recepciója kettős. Vagy nem ismerik az ott zajló munkát – miközben székelyföldi kollégák szoros olvasással követik a hazai eseményeket –, vagy az ritkán lép túl a székelykapuk közé állított három kopjafa ikonográfiáján. Az előadás-sorozat olyan öko-regionalista építészet körvonalait mutatja be, amelynek létezéséről Magyarországon jószerivel fogalmunk sincs. A romániai magyar építészek körében egy olyan, személyeikben egymást igazoló és egymásra hivatkozó hálózatra leltünk, amelynek közel teljes körű bemutatása lett e sorozat első évének célja. A program a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete előadás-sorozatának keretében valósul meg.

az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos munkatársa

vendég: Kozma Zsolt

regisztráció: rendezveny@mma-mmki.hu

további előadások: Kozma Zsolt 2018.10.25., Pálffy András 2018.11.29., Tövissi Zsolt 2018.12.13.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »