építészet : környezet : innováció

EUROPAN 10 - pályázzunk határok nélkül (1. rész)

zim: Az EUROPAN a legeurópaibb, határok nélküli pályázat fiatal építészek részére, kifejezetten azzal a céllal, hogy meghonosítsa a Wild Card rendszert, azaz versenyelőnyhöz és megbízáshoz juttassa a 40 év alatti  nyertes építészeket, - elvileg - az összes 19 rendező országban.Az EUROPAN 10 tematikájaAz idei témák a

Az EUROPAN a legeurópaibb, határok nélküli pályázat fiatal építészek részére, kifejezetten azzal a céllal, hogy meghonosítsa a Wild Card rendszert, azaz versenyelőnyhöz és megbízáshoz juttassa a 40 év alatti  nyertes építészeket, - elvileg - az összes 19 rendező országban.

Europan 10

Az EUROPAN 10 tematikája

Az idei témák a

  • a regeneráció, avagy az új városi térhasználatok beindítása,
  • a revitalizáció – a városi élet élénkítése leszakadó területeken, valamint a
  • fenntartható térhódítás.

Persze ez egy laza tematika. A 62 helyszín feladatai változó nagyságrendűek. Általános azonban, hogy egy kisebb épületcsoport terveit részletesebben kell megoldani, és e mellett foglalkozni kell annak városi kontextusával is.

Europan 9 Result Book

Az EUROPAN menetrendje

  • A helyszínekkel kapcsolatos kérdések benyújtása: 2009. május 1.
  • A kérdések megválaszolása: 2009. május 15.
  • A regisztráció záró dátuma: 2009. május 29.
  • A pályázatok benyújtási határideje: 2009. június 29.
  • Eredményhirdetés: 2010. január 18.


62 helyszín - 62 pályázat

A pályázati helyszínek között az EUROPAN központi honlapján lehet böngészni: www.europan-europe.com/e10/gb/home/home.php. Egy-egy tagország adataira klikkelve, azt is megtudhatjuk, hogy a korábbi pályázati nyertesek milyen mértékben jutottak megbízáshoz. (Norvégiában például a 7. pályázati forduló három helyszínére egy spanyol, illetve két norvég team kapott tervezési megbízást. A következő forduló négy helyszínére egy norvég, egy olasz és két spanyol csapat tervezhet. Az EUROPAN 9 négy norvég helyszínéből eddig két megbízást adtak ki spanyoloknak, illetve németeknek.)

Több EUROPAN ország saját honlapot is készített a helyszínei bemutatásra. (Pl: www.europan.at, www.europan.dewww.europan.se, www.europan.no vagy  www.europan.org.uk)

Magyarország ajkai helyszínnel vesz részt az EUROPAN 10-ben. Az itteni feladat komoly kihívás elé állítja a pályázókat. A téma, miképp lehet egy “szocialista város” központját átalakítani.

Kesztyűgyár pályázati est

Pályázati est az EUROPAN 10-ről

2009. március 2-án 18.00-kor a KÉK és a MUT pályázati estet rendez az EUROPAN-ról a Kesztyűgyár Közösségi Házban. Itt kiderül majd, miért és hogyan pályázzunk. Meghallgathatjuk nyertesek és zsűrorok gondolatait a korábbi pályázatokról. Sor kerül az ajkai helyszín bemutatására, valamint kiállítás nyílik az EUROPAN 9 győri helyszínére készült pályázati tervekből.

Minden jövőbeli pályázót és érdeklődőt szeretettel látunk!

Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház, Tükörterem. Cím: Budapest VIII., Mátyás tér 15. (Megközelítés: a Blaha Lujza tér - Népszínház utca sarkától 3 megálló a 99-es busszal vagy két megálló a 37-es villamossal)

vélemény írásához jelentkezzen be »