építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

faluÉPÍTÉS_2012 – a valóság peremén

A faluÉPÍTÉS_2012 kezdeményezés keretében tervpályázatot hirdettek a győri építészhallgatók részére a Csorna melletti Bogyoszló piacterének kialakítására. Köninger Szilárd, Kupi Adrienn és Péter Zsuzsanna koncepciója kapta az első díjat, ők tervezhetik tovább elképzelésüket, amelyet a fiatalok közös munkával meg is valósítanak a július 11 és 22 között tartandó táborban, amelyet sokszínű fesztivál is kísér majd. Érdemes lesz ellátogatni Bogyoszlóra!

kezdet

Egynéhány végzett és nem végzett építész és nem építész tenni akar a magyar vidékért, a sokak által már temetett magyar Faluért. A kortárs építészet eszközeivel, kapcsolatteremtéssel a vidéki és városi emberek között, programokkal, akarattal. A gondolatok gomolyognak, egyre konkrétabbak, de kell a támogatás. Fiatalok Lendületben Program az Európai Unió szervezésében. Pályázunk, elnyertük, kezdődhet a (nép)tánc.

A megtalált helyszín egy Csorna melletti kis falu: Bogyoszló. A vállalás pedig: a meglévő (de csak helyszínében meglévő) piactér kiépítése, hogy megindulhasson a helyi termelők kulturált keretek közötti kereskedelme, hogy a turistáknak még egy okkal több legyen a megállásra, és közösségi pontnak sem lenne rossz.

folyamat

Hallgatói tervpályázatot írtunk ki a győri építészhallgatók részére, hogy valósítsák meg önmagukat, de kivételesen nem a fiók és az év végi érdemjegy számára, hanem egy valós, segítségre szoruló, azt jó szívvel fogadó közösség javára. Nincs sok megkötés: „csak” legyen két hét alatt, kézi erővel (az egyetemisták és a helyi fiatalok közös munkájaként), minél alacsonyabb költségvetésből megvalósítható! Kell árusítópult és fedél az eső ellen; előtérben a fa használata.

Közben előadást tartott nálunk Holczer Veronika (BME - markóci pajtaépítés) és Mészáros Zsuzsanna (MOME - mintagazdaság Uszkán) - akiket gondolom, nem kell bemutatni - arról, hogy nem csak mi gondolkodunk vidékben, ők vajon miképpen is kezdték, hogyan csinálták? Az előadás végén, a kérdések csendjében elhangzik pár lelkesítőnek szánt mondat: kevés jobb dolog lehet egy építészhallgató életében, mint az, ha már az egyetem alatt megvalósul egy terve. Persze ugyanezzel a felelősség terhét is rájuk zúdítottuk; reméljük, elbírják.

Eljött a beadási határidő és vele az izgalom, érkezik-e annyi és olyan minőségű terv, hogy ne fulladjon kudarcba a nagy elszántság. És nem, mármint igen: a diákok válla megbírta a valóságnak szánt tervek súlyát. Van első díjas, egyértelmű, megépíthető, olyan gondolat, mely újrafogalmaz. Lesz kortárs piac Bogyoszló főterén. A bizottság munkáját fűszerezte, hogy néma hallgatóságként a pályázó és nem pályázó diákok is részt vehettek a bírálaton.

 

1. díjas munka - készítők: Köninger Szilárd, Kupi Adrienn és Péter Zsuzsanna
2. díjas - készítők: Salacz Ádám, Tóth Balázs
3. díjas - készítő: Krompáczki Péter

Különdíjas - készítők: Agg Róbert, Csörgő Csaba György
 

 

Ezek után, hogy még többet tudjunk meg a magyar vidék gazdasági helyzetéről és életben maradásának, fejlesztésének egyéb lehetőségeiről, konferenciát rendeztünk „Mi lesz veled magyar falu?” címmel, ahol jelen voltak vidéki kistermelők, vállalkozók (sajtkészítő, borász, pék, hentes, tejesember,…), minisztériumi főtanácsadó és vidéken gondolkodó építészek. A nap végén kóstoló volt és rezümé: van rá mód, csak tettek kellenek, minden szinten szerveződő összefogás. A vidékre szükség van, óvni, dédelgetni kell, hisz ők tartják el az országot, a nekik oly sűrűn hátat fordító városokat, a fővárost.

a gondolat és a valóság határán

Van támogatás, van győztes pályamű, van tettre kész fiatal erő, már csak szervezni és továbbtervezni kell. A nyertes alkotók továbbgondolják a kis piac tervét a tényleges megvalósíthatóság szerint: választanak faanyagot, kialakítják az időtálló kapcsolatokat, egyeztetnek statikussal, kivitelezésben jártas szakemberekkel, építész mesterekkel.

 

Továbbgondolt piac felülnézete
Továbbgondolt piac perspektíva
 

 

Mi csak tanácsot adunk és szervezzük a tábort, az építés feltételeit. A kicsiknek délelőtti építész-napközit, a nagyobbak pedig majd bekapcsolódnak a kivitelezésbe, és a falu minden lakóját várjuk az esténkénti koncert-táncház-előadás-bográcsozás-hagyományőrzés sokszínűségre. Kicsit fesztivál, nagyon építés. Mindez július 11. és 22. között Bogyoszlón. Két hétig jelen leszünk, és reméljük utána is.

 

 

faluÉPÍTÉS2012
 

 

a tervezzetek PIACTERET hallgatói pályázat eredménye:

1. díj: Köninger Szilárd, Kupi Adrienn, Péter Zsuzsanna

2. díj: Salacz Ádám, Tóth Balázs

3. díj: Krompáczki Péter

különdíj: Agg Róbert, Csörgő Csaba György

a piac tervezői: Köninger Szilárd, Kupi Adrienn, Péter Zsuzsanna

a faluÉPÍTÉS_2012 szervezői: Stein Júlia, Pongrácz Balázs, Szalánczi Donát, Tátrai Ádám
mellénk álltak: SZE Épülettervezési Tanszék, Czita Építésziroda
támogatnak minket: Fiatalok Lendületben Program, Baross Gábor Műszaki Szakkollégium, Bogyoszló Önkormányzata, Leier Hungária Kft., Bio-Ház TEAM Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »