építészet : környezet : innováció

Hangsúlyos geometria: a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszoda

Dongaboltozat, hasábok, üvegfalak, hullámok. Teljes egészében átlátható épület. A sötétszürke eleganciája és a szikrázó fehér közötti éles váltás. Mindez Buda zöldövezeti részén, a máriaremetei Gyarmati Dezső Sportuszodában. A többféle célt és közönséget kiszolgáló uszoda a PLANT-Atelier Péter Kis és Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft. közös konzorciumának koncepciója alapján valósul meg. 

A tervezési helyszín Buda zöldövezeti részén, a Máriaremetei út mellett helyezkedik el. A több medencés uszoda az elvárás szerint a környék iskoláinak úszásoktatásától, vízilabda edzések megtartásán át, nemzetközi úszóversenyek lebonyolításáig többféle célt és közönséget képes kiszolgálni.

A belső, fedett térben kialakítandó 10 sávos nagymedence a kétoldali nézőtéri lelátóval akár országos úszóversenyek megtartására is alkalmas. Az 50x25 méteres medence keresztirányú megosztásával és elválasztásával kialakítható két 25x25 méteres medencetér, melyek egy időben tudják szolgálni a lakossági úszás igényeket és a vízilabda utánpótlás edzések megtartását. A létesítmény déli oldalán kültéri medence épül, amely szintén alkalmas vízilabda mérkőzések lejátszására. Ezenfelül egy 20x10 méteres tanmedencét is kialakítunk, amelyben délelőttönként a környék iskoláiból érkező gyerekek úszásoktatása zajlik majd. A létesítményen belül fitneszterem és büfé is várja majd a látogatókat.



kültéri medence - építész: Kis Péter, Tóth Anikó, Varga Béla, Ükös Tamás - látvány: Greypixel

előcsarnok, büfé - építész: Kis Péter, Tóth Anikó, Varga Béla, Ükös Tamás - látvány: Lovas Lars


Az épület tömege alapvetően két hangsúlyos geometriai elemre bontható: a versenyuszoda dongaboltozattal fedett tömegére és az “L” alakban telepített kiszolgáló terek hasábjára. Ezek monolit tömegét üvegfalak - az előcsarnok, a tanmedence, a kültéri medence és a fitnesz üvegfalai - valamint az oldalfalakon, a dongalezárásokon és az attikán megjelenő hullámzó felületek lazítják fel.

Az uszoda térrendezése egy középső, átlátási tengelyre szerveződik. Tervezői elképzelés szerint a házon teljes egészében átlátunk. Az előcsarnokban, várakozás, jegyvásárlás közben teljes szélességben megmutatkozik a versenymedence, amelynek teréből továbbfut a tekintet a kültéri medencére. Ennek a vizuális kapcsolatnak köszönhetően a sportolás élménye állandóan jelen van a látogatók legfontosabb tereiben. Nagyon fontos építészeti tervezési szempont volt még a gépészet lehetőség szerinti "láthatatlanná tétele", amelyek megoldásához több különleges, egyedi műszaki megoldásra is szükség volt. Ide tartozott a donga dupla harántfalában és a dongatető gerincén végigfutó rejtett légcsatorna és az oldalfalak tetejéről tiszta levegővel rejtetten "megfújt" tető.


előcsarnok, medencetér látványa - építész: Kis Péter, Tóth Anikó, Varga Béla, Ükös Tamás - látvány: Lovas Lars

versenymedencetér - építész: Kis Péter, Tóth Anikó, Varga Béla, Ükös Tamás - látvány: Lovas Lars



A belsőépítészeti koncepció a piszkos és a tiszta terek vizuális kettéválasztásán alapszik. Az átöltözést megelőző terekbe a külső falak színvilága, sötétszürkéje folytatódik tovább, míg a medenceterek fényesek, fehérek, szikrázóak az azúrkékes medencék színével kiegészülve. A sötétszürke terek eleganciáját réz színű kiegészítők és grafikai elemek finomítják tovább.

A Gyarmati Dezső uszoda egy nagyobb zöldövezeti beruházás részének tekinthető, amely keretein belül egy 147 férőhelyes parkoló, sétány és a hullám motívumra épülő uszodakert is létesül.

PLANT-Atelier Péter Kis Kft.
Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft.

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »