építészet : környezet : innováció

Három villa - három stílus

Lennard de Klerk és Jeroen van Drunen útmutató példát akar mutatni, hogy a luxus életmód és a környezettudatos pihenés jól megférhetnek együtt, ezért három tágas, elegáns, ízlésesen berendezett kétszintes villát álmodtak meg festői nádasok között megbúvó szabadtéri úszómedencével, halásztóval és grillezővel.

Építéskor maximálisan kihasználtuk a legmodernebb környezettudatos technológiát, mindenképpen használt vagy használható anyagból építkeztünk. A minimális környezetterhelés nemcsak építéskor, hanem üzemeltetéskor is alapelvárás volt (áram, fűtés, meleg víz, ívóvíz, szennyvíz). Ügyeltünk a klímasemleges üzemeltetésre. A jó életmód szempontjából mindhárom villa tágas és elegáns, miközben mindegyiknek saját stílusa van. Noha mindegyik saját privát szférával rendelkezik, a csoport-elszállásolás esetén összeköthetőek. 


Alsó Ház nappalija - építész: Gnándt Szilárd, Lennard de Klerk, Jeroen van Drunen


Építészeti megoldások:

  • A fakeretes falak cellulóza (14 cm) használt újságból gyártott szigetelőanyagból készültek. Ezen kívül farosttáblák (10 cm) növelik a hőszigetelést.
  • A vastag és páraáteresztő szigetelés tripla üvegezéssel télen-nyáron tartja a kellemes belső hőmérsékletet, így nincs szükség légkondicionálóra.
  • Télen fatüzelésű (helyi tűzifa) kályhával fűtjük a villákat. 
  • A házak tetején összegyűjtött esővizet használjuk a wc-k öblítésére, ill. a mosógép üzemeltetésére, valamint az ágyneműt is ezzel mossuk a központi mosókonyhában.
  • Minden háznak saját, áram nélküli víztisztító egysége van, amelyben baktériumok tisztítják a szennyvizet.
  • A meleg vizet napkollektorok, az áramot pedig napelemek termelik.
  • Az úszómedence saját víztározójában növények tisztítják a vizet. Semmilyen vegyszert nem használunk!
  • Új életet kaptak régi bútorok a szakmai felújítás után.


Középső Ház konyhája - építész: Gnándt Szilárd, Lennard de Klerk, Jeroen van Drunen


Magyarország egyik hátrányos térsége a Cserehát, de talán az ország egyik legszebb tája van itt. Kihívást jelentett számunkra, hogy a modern, környezettudatos és -barátságos építéstechnológiában kevésbé jártas helyi építőipari szakembereket meggyőzzük ennek fontosságáról, de a munkálatok során sikeres együttműködés alakult ki közöttünk. 


Középső Ház nappalija - építész: Gnándt Szilárd, Lennard de Klerk, Jeroen van Drunen


Az Irota EcoLodge egy szép, 50 fős zsákfalu végén helyezik el. Irota – ahogy mondják – a természeti szépségeiről ismert Cserehát régió kapuja, mely a magyar-szlovák határ déli oldalán fekszik, a Sajó, Bódva és Hernád folyók közt. Nincs szennyezés a környezetén és csendes és nyugalmas a hely.

Lennard de Klerk, Jeroen van Drunenvélemény írásához jelentkezzen be »