építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Házikó téglából - Pitypang óvoda

A Pitypang óvoda Sajtos Gábor és munkatársai (Sagra Architects) által tervezett új épülete örömteli módon egyesíti magában a hagyományos és kortárs építészeti megoldásokat. Mindamellett nem vádolható holmi erőltetett szintézisre törekvéssel, sőt, az épület két fő nézete jobban nem is különbözhetne egymástól.

Lássuk be, a Puskás Ferenc stadion környéke nem tartozik Budapest legvonzóbb részei közé, sőt, vannak szakaszok, amik, finoman szólva is fejlesztésre szorulnak. A Hungária körút és a Kerepesi út sarkát egyrészt a lehangoló küllemű, és környezetű BKV-s üzemigazgatósági épületek árnyékában tenyésző gyanús bódék világa, másrészt, a túloldalon az Arena Corner irodaház 2008-ban átadott monumentális épülete uralja. A Kerepesi útról befordulva a Piypang óvodának helyt adó Százados út ehhez képest maga a megtestesült zöldövezeti nyugalom.

A kortárs építészetet némi joggal szokták vádolni egyfajta öncélú magamutogatással, és hogy az ikonikus, jelszerű forma elsőbbségéhez képest alárendelődnek az épületet használók igényei. Másrészről jól tudjuk, hogy a hazai építészeti közeget legkevésbé pont a progresszivitás jellemzi, az utóbbi évek nemzetközi hírnévre szert tevő megoldásai kissé szomorú metaforaként a földfelszín alatt, az új metrómegállók kialakításánál jöhettek létre.

A Pitypang óvoda tervezői, Sajtos Gábor és munkatársai leginkább úgy oldották meg ezt az állandó dilemmát, hogy messzemenőkig az óvodások igényeihez alakította az épületet, a maximális komfortérzet és barátságosság légkörét tartva szem előtt. Valószínűleg közülünk csak igen kevesen tölthettük óvodás éveinket ilyen igényes és érzékeny épített környezetben.

 

Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

 

Ha az anyaghasználatot nézzük, az óvoda vörös téglaborítása láthatóan nem a közeli Arena Cornerrel, hanem a környék századfordulós és két háború közti építészetére jellemző téglaburkolatú épületekkel folytat inkább párbeszédet, amilyen például az 1928-as építésű Lisieux-i Szent Teréz templom vagy a Százados út és a Sörény utca sarkán álló kereskedelmi szakközépiskola 1911-es tömbje.

A Százados út felőli homlokzatot egyfajta zártságot és biztonságot sugall, a sima, egységes téglaburkolatot két ablak bontja meg. Az épület szélére húzott, beugratott bejárati rész, illetve a fölötte kissé eltolva elhelyezett ablak a kettős oromzattal haránt irányú, finom dinamikát sugall, viszont az összbenyomás inkább erődszerű. Ez mégsem válik nyomasztóvá, hiszen a homlokzatot záró két nyeregtető közül az egyik magasabb, a másik alacsonyabb dőlésszögű, ami játékossá és barátságossá teszi az épületnek ezt a nézetét. Kis fantáziával elképzelhető, hogy egy óvodás, akinek „ház” a jele, pont ilyet rajzolna színes ceruzával, vagy zsírkrétával. Ráadásul a déli oldalon az erkély kifut egészen az épület széléig, ott is oldva a sima téglafelület zártságát. A historizálásnak szerencsére az árnyéke sem vetül az épületre, a hagyományosság szempontjai a kisvárosias-falusias léptékben, a tömegformálásban, az arányokban mutatkoznak.

Megjegyzendő, hogy a kettős nyeregtető közül az alacsonyabb az épület túlsó, keleti oldalára érve szinte lapostetővé szelídül, érdekesen diszharmonikus sziluettet alkotva, ami azonban a szűk telekhatár miatt csekély hangsúlyt kap.


Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

 

A Stróbl Alajos utca felőli homlokzat, amely a kényelmes méretű játszókertre néz, ezzel szemben a nyitottság fogalmával operál, lévén egyetlen nagy terasz és erkély. Mind a földszinten, mind az emeleten 3-3 csoportszobát alakítottak ki, az alsó, fedett teraszok játszószobái közvetlen kertkapcsolatokkal rendelkeznek.

Ez a kerti homlokzat szinte csak a párkányzat sávjának téglaborításával tart kapcsolatot az épület többi nézetével. Geometrikus kialakítása a diszkréten meghúzódó, szürke síkpalával fedett nyeregtetőt leszámítva leginkább egy „Mid-Century Modern” villaépületet idéz, vagy esetleg egy kora 60-as évekből származó zöldövezeti épületet, mondjuk az IPARTERV vagy a BUVÁTI egyik építészétől.

A földszinti sáv falán megjelenő naturalisztikus pitypang-motívumok az eredeti tervek szerint az emeleti üveg mellvéden is megjelentek volna nagyobb hangsúlyt kapva, de ez a visszafogottabb megoldás sincs hátrányára az elkészült épületnek. Jobban engedi kibontakozni az enyhén kékes árnyalatú, elegáns, matt, savmart üveg mellvéd felületét, ami jelentős mértékben hozzájárul a magas minőség érzetéhez.


Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

 

Az óvoda déli nézetének radikalizmusa a funkcióból következik, amiben a tájolásnak lényeges szerepe van. Az ide nyíló összesen hat csoportszobának a nagy kinyúlású előtető, valamint a terasz természetes árnyékolást nyújt. Ezeknek a dőlésszöge úgy lett kialakítva, hogy nyáron védelmet nyújt az erős napsütéssel szemben, viszont télen, amikor laposabb szögben éri a Nap, beengedi annak fényét. A fedett terasz közvetlenül kapcsolódik a csoportszobákhoz, tulajdonképpen azok meghosszabbítása, megfelelő idő esetén foglalkozásokra és pihenésre egyaránt használható.

Az épület viszonylag kis hasznos alapterülete kompromisszumokra késztette a tervezőt, ebben leginkább a főbb közlekedő területek húzták a rövidebbet. Azért talán senkinek nem fáj a szíve, hogy ily módon nélkülözni kellett valamiféle reprezentatív, ünnepségekre használatos aula kialakítását is: a földszinti tornaterem 60 m² és a csoportszobák is pont 60 m²-esek, az eredetileg tervezett emeleti többcélú terem végül egy 40 m²-es kézműves terem lett.

A finoman dekonstruált, itt-ott játékosan megtörve kortárssá formált, de egyébként házikószerű koncepció, teljesen sík felületek és sarkokon-széleken beugratott elemek összjátéka a Sagra Architects védjegye, és méltó folytatása a szandaszőlősi református templom, vagy a hegymagasi Gilvesy-pincészet megoldásainak, a régi és új, hagyomány és korszerűség ötletes összekapcsolásának.

 

Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

 

Végezetül feltettünk néhány kérdést a vezető tervezőnek, Sajtos Gábornak.

ÉF: Mi jelentette a tervezés során a legnagyobb kihívást, illetve miben kellett kompromisszumokat kötni?

SG: Mindenképpen a gyerekek szempontjait tartottuk elsődlegesnek a koncepció kialakításában, hogy egy jól élhető, inspiráló, számukra is könnyen befogadható épületet hozzunk létre. A legnagyobb kihívás ennek és a pályázati tervünkben megjelenített koncepciónknak a konzekvens végig vitele volt a tervezés során, azonban a megbízó önkormányzat és az óvoda vezetősége is ebben maximális partnernek bizonyult.

Kompromisszumot abban kellett kötnünk, hogy a meglévő óvodából – ami egészen addig működött a telken az építkezés mellett, amíg az új meg nem épült és csak az átköltözés után bontották le – a meglévő bútorok egy részét áthozzák az új épületbe (kisasztalok, kisszékek, padok, stb.) és ezek egészítik ki az új, általunk tervezett, beépített bútorokat. Főként gazdaságossági okok miatt kidobni nem szerették volna ezeket, de erre úgy tekintettünk, hogy ez életszerű és elfogadtuk.

ÉF: Milyen jelentősebb eltérések lettek a megvalósult épületen a tervekhez képest?

SG: Kisebb belső finomítások történtek a tervezés során, illetve az óvoda vezetőséggel történt egyeztetések alapján, de koncepcionálisan a belső elrendezés is megfelel a pályázati tervnek (pl. az emeleti többcélú nagyteremből egy kézműves terem lett). Az óvoda vezetőségének kérésére a belső padlóburkolatnak egy visszafogottabb színárnyalatot választottunk. Eredetileg egy homogén sárgászöld színben gondolkodtunk, ehelyett választottunk a tervezés során egy nagyon izgalmas textúrájú, halványszürke burkolatot.


Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs


Pitypang óvoda - építész: Sajtos Gábor (SAGRA Architects) - fotó: Danyi Balázs

 

ÉF: Mennyiben sikerült megvalósítani környezettudatos megoldásokat?

SG: Alternatív energiafelhasználás nem valósult meg az épületen (anyagi vonzatok miatt), azonban ettől függetlenül is a környezettudatosságot szem előtt tartottuk, pl. a hosszan előreugró előtetők természetes módon árnyékolnak nyáron, a téli alacsonyabb napsugarakat viszont beengedik.

ÉF: Mennyire volt zökkenőmentes az együttműködés a megbízókkal? Mennyiben kaptatok szabad kezet?

SG: Nagyon jó volt az együttműködés a megbízóval (VIII. kerületi önkormányzat) és az óvoda vezetőségével, ők is részesei, hogy a pályázati tervben elgondoltakat szinte teljes egészében végigvihettük a tervezés során. A visszajelzések a megépült épülettel kapcsolatban nagyon pozitívak mind a dolgozók, mind a szülők, mind a gyerekek részéről.

Ferencsák Dávid

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »