építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Hibrid borítású centerpálya

A Józsefvárosi sportpálya udvar fejlesztése c. tervpályázat tervezési területe a volt Józsefvárosi Pályaudvar jelenleg használaton kívüli középső területe. Tarnóczky Tamás Attila centerpályát körbeölelő létesítménye rangsorolás nélküli II. díjban részesült.

A területet északról a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és az Izraelita temető határolja; a területhez északkeletről az MTK Salgótarjáni úti edzőpályája kapcsolódik. Ezek, valamint maga a tervezési terület jelenlegi egyetlen feltárása a zsákutcaként működő Salgótarjáni útról lehetséges. A nyugati oldalról egy, majdan a Kőbányai útra átkötő tervezett magánút és a Józsefvárosi Önkormányzat hosszútávú tervei szerint megvalósuló MKSZ-Önkormányzati Sportközpont kapna helyet.

 

Látványterv nyugati oldal- építész: Tarnóczky Tamás Attila

 

Koncepció

Átláthatóság, tisztaság - a bemutatott építészeti javaslat nem kíván hivalkodni. Cél a funkcionális megfelelőség biztosítása - szolid elegancia mellett. A létesítmény építészeti alapvetéseiben a Kerepesi úti Sportpark által meghatározott építészeti minőséget kívánja célként meghatározni; attól eltérő, de vele szinkronban élni képes építészeti elemek használatával.

A tervezett létesítmény központi eleme a hibrid borítású centerpálya, melyet szinte körbeölel az 500 fős fedett, minden oldalról átlátható nyugati lelátószárny és a kapcsolódó, egyéb funkciókat ellátó déli épületrész. A kiírás által felvetett, de nehezen megvalósíthatónak ítélt építészeti "feltárulás" is kedvező módon, egy épület előtti, jelzés-értékű "Dísz-térrel" szintén biztosított - s ez mind a nemzetközi rendezvény, mind pedig az utóhasznosítás során kedvezőnek tekinthető. A Salgótarjáni úti (fő) megközelítési irányból nyitott, a Kőbányai út felől inkább zárt létesítmény - remény szerint - így több tud majd lenni egy barnamezős terület "zárványként" történő utóhasznosításánál.

A tervezett, centerpályát körbeölelő létesítmény egy földszint + 2 szintes, alápincézetlen épület. A létesítményen belül a sportolói, látogatói és üzemi forgalom teljes mértékben elkülönül.


Lelátó - építész: Tarnóczky Tamás Attila

 

Földszint

Az épület legalsó szintje részben sportolói zónáknak, részben az üzemeltetés, kiszolgálás helyiségeit magába foglaló területeknek biztosít helyet. A földszint nyugati szárnyában található a – sportolói parkolók és az épület előtti "Dísz-tér" felől is külön megközelíthető – öltözők területe, mely 8 db csapatöltözőt, 1 db csapatöltözőt a kiemelt csapat számára, 3 db vendégöltözőt, bírói és edzői öltözőket foglal magában. Itt lettek kialakítva a szertárak, az orvosi helyiségek, valamint – a centerpályához kapcsolódóan – az elsődleges Mixed Zone.

A déli szárnyban került kialakításra a központi előcsarnok, az információs pulttal és a ruhatárral. Ehhez kapcsolódik egy edző- és bemelegítőterem, valamit a sportolók számára kialakított, társalgóként és étkezőként is funkcionáló közösségi tér. A kiemelt csapat részére külön étkezési hely került kialakításra. A két fogyasztóteret közös konyhaüzem szolgálja ki. A terek optikai és közlekedési kapcsolatban állnak az épületszárny előtti fedett/nyitott gyülekezőtérrel és a centerpályával.

A tervezett létesítmény déli szárnyának egy szint magas keleti felében az üzemeltetés és parkfenntartás helyiségei kaptak helyet: gépészeti, vízgépészeti és elektromos terek, a mosoda, karbantartó műhely személyzeti öltözőkkel, raktárak és gépjárműtárolók lettek e területen kialakítva. A területhez egy gazdasági udvar csatlakozik, külön parkolóval.


Látványterv déli oldal - építész: Tarnóczky Tamás Attila

 

1. emelet 

A létesítmény nyugati szárnyának első emelete a közel 500 fős lelátó területe. Az épület előtti ’Dísz-tér’-ről egy elegáns főlépcsővel megközelíthető fedett/nyitott terület – zárható kapukkal ellátott – perforált felülettek kapcsolódik a közterülethez. A lelátó külön VIP/sajtó és vendégszurkolói területtel rendelkezik, külön vizesblokkal és büfével a hazai, illetve vendégszurkolók részére, akiknek a szétválasztott mozgatása – szükség esetén – mobil kordonokkal biztosítható. A 495 ülőhellyel rendelkező lelátó szélső és alsó területein opcionális lehetőség van állóhelyek használatára is; a felső területen akadálymentes nézőhelyek kerültek kialakításra. Az akadálymentes megközelítés felvonóval biztosított.

A déli szárny első emeletén kapott helyet az adminisztráció, a sajtószoba, a video elemző helyiség és a nagyterű edzői iroda – egy kapcsolódó nagyterű pihenőzónával. E közönségforgalom elől már elzárt terület előtt egy – még a közönségforgalom előtt is nyitott – teraszos büféterület lett kialakítva. E szint ezen közösségi tereinek mindegyike közvetlen optikai kapcsolatban van a centerpályával.

2. emelet

A tervezett létesítmény déli, háromszintes szárnyának legfelső szintje a szállásépületnek ad otthont. Itt került kialakításra 20 db déli tájolású pótágyazható kétágyas szoba, a kapcsolódó szállásvezetői és szállásfelügyelői apartmanokkal és irodákkal. A terület külön orvosi részleggel és Mixed Zone-nal rendelkezik; a szobákhoz kapcsolódóan olvasószobák és klubhelyiségek kerültek kialakításra – melyek szintén vizuális rálátással bírnak a centerpályára. A szobák üzemi (mosodai) kapcsolata külön lépcsőházzal és üzemi felvonóval biztosított a kiszolgálóterületek irányába.


Alaprajz - építész: Tarnóczky Tamás Attila

 

Sporttechnológia

A sportterületen két további műfüves és három vetett füves, 105x68 méteres labdarúgópálya került elhelyezésre. A pályák mindegyike szabályos, észak/déli tájolású, s opcionálisan rendelkezik nyugati oldali mobil lelátóterülettel. A kapuk mögött 5 méteres, a hosszoldalakon 2 méteres kifutó került kialakításra. A pályák mindegyike 200 luxos (300 luxra kapcsolható) térvilágítással, mérkőzés- és infohangosítással és vízelvezetéssel rendelkezik. A két műfüves pályán ezen túlmenően kamerarendszer és pályafűtés is kiépítésre kerül. Mind az öt pálya kapui mögött 30 méter szélességben és 5 méter magasságig labdafogó hálók kerülnek kialakításra.

A tervezett létesítmény egy monolit vasbeton szerkezetű felépítmény, egyes helyeken konzolosos acél rácsostartószerkezet lefedéssel.

Tarnóczky Tamás Attila

 

vélemény írásához jelentkezzen be »