építészet : környezet : innováció

Idén is folytatódik az ingatlanpiaci pezsgés

A hazai lakásárak emelkedése Uniós viszonylatban még mindig kiemelkedő, ebben a tekintetben az EU országai közül a 2. helyet foglaljuk el. A magyar ingatlanárak átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a tavalyi év utolsó negyedévében, ám ehhez társul, hogy ez volt az egyetlen időszak 2016-ban, amikor nem Magyarország volt az aranyérmes drágulás tekintetében.

A lakáspiacon nem áll meg az áremelkedés

Az ingatlanárak összességében növekvő tendenciát mutatnak, ezen belül viszont az egyes típusok eltérő népszerűségnek örvendenek, amely a trendekre is hatással van. Az idei év első negyedévében a családi házak szegmensében stagnálás, a tégla-, és panellakások piacán további 4-6%-os emelkedés érvényesült az átlagos négyzetméterenkénti árak tekintetében. Éves összehasonlításban is hasonló változás érvényesül: a családi házak átlagárai nem emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest, a téglalakások azonban 17%-kal, a panelek pedig 12%-kal magasabb átlagos Ft/m2 áron vásárolhatóak meg.

Az egyes ingatlantípusok átlagárainak változása (Ft/m2)

A családi házak átlagárai a megyeközpontú városokban (Ft/m2)
A fővárosi ingatlanpiac minden szegmens tekintetében az élen jár, a Budapesten eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai a 340 ezer forint felé közelítenek, mellyel a székesfehérvári árszintet 33%-kal meghaladják. A megyeszékhelyek többségén – Veszprém, Kecskemét, Debrecen, Győr, Szeged - átlagosan 150-200 ezer Ft/m2 átlagáron kínálják eladásra a családi házakat. Zalaegerszeg, Kaposvár, Szekszárd és Békéscsaba árszínvonala nem éri el a 150 ezer Ft-os négyzetméterenkénti átlagárat sem éri el, a vidéki nagyvárosok közül a salgótarjáni átlagárak a legalacsonyabbak, itt a 100 ezres nagyságrendet sem érik el az átlagos négyzetméterenkénti árak.


az egyes ingatlantípusok átlagárainak változása


a családi házak átlagárai a megyeközpontú városokbanAz áfakulcs határozhatja meg az újlakás piac jövőjét

Az újlakás-piac fellendülését nagymértékben elősegítette a családok otthonteremtési kedvezményének módosítása mellett az áfakulcs mérséklése. Utóbbi csak 2019-ig szól, vagyis a fejlesztőknek eddig van idejük a lakások megépítésére és eladására, az ezt követő időszak azonban már problémákat hozhat a hirtelen felszökő árak és a visszaeső kereslet miatt. A folyamattól való félelem visszafoghatja a beruházási kedvet, jövőre valószínűleg csak kevesen indítanak új projektet, a hangsúly a már megkezdett ingatlanok befejezésére helyeződhet. Az év egyik kérdése ezért, hogy a kedvezményes időszakot meghosszabbítják-e, ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy újra megjelennek a válságot követő félbemaradt építkezések vagy a csődöt jelentő fejlesztők és a pénzük után futó vevők, az építőipar pedig ismét a felújítások, illetve a családi házat tervezők felé fordulhat.

Idén nem áll meg a piaci lendület

Az ingatlanpiac idén még biztosan nem áll meg, a használt lakások piacán kiegyenlítődés várható, az újlakás szegmensben pedig az árak a kivitelezési költségek növekedése miatt tovább emelkedhetnek, amely kihathat a keresletre is. Összességében a forgalom további bővülése várható, az elemzők év végéig 10-12%-kal lehet magasabb a tranzakciószám a tavalyi évhez viszonyítva.

forrás: ingatlannet.hu

 

vélemény írásához jelentkezzen be »