építészet : környezet : innováció

Jó munkához idő kell - Családi ház Siófokon

A lakás alaprajzi elrendezésének és az épület megformálásának fő szempontja Ripszám Ágnes és Ripszám János munkájában a telek adottságainak és a tájolásnak minél jobb kihasználása volt. Az épület megjelenése, fegyelmezett szerkesztése, nyugodt tetője, és tömegformálása harmóniára törekszik a meglévő környező beépítés adottságaival. A modernitás az igényes részletképzésekben, az anyaghasználatban, és a visszafogott színezésben nyilvánul meg.

A családi ház Siófok nyaralóövezetében, egy Balaton-parti csendes utcában helyezkedik el, az utca másik oldalán, az épülettel szemben teljes kilátás nyílik a Balatonra, egy beépítetlen teleknek köszönhetően, ami jelenleg is Siófok egyik legkedveltebb családos strandjaként üzemel. A megrendelői igények már a tervezés megkezdésekor nagyon világos formában voltak összegyűjtve számunkra, anélkül, hogy korlátozták volna a tervezési szabadságot. Teljes mértékben szabad kezet kaptunk, és ami nagyon fontos, megfelelő időt is a ház megtervezésére. A megrendelő tudatos döntése volt, hogy a tervezésre bőven kívánt időt szánni, hogy minden apró részletre kiterjedően legyen időnk az épületet megtervezni, annak érdekében is, hogy a kivitelezés teljesen zavartalan ütemben tudjon folyni, és egy alaposan átgondolt, minden igényt megfelelően kielégítő ház születhessen, amiben jó élni. Azt gondoljuk, hogy nagyrészt ennek a döntésnek is köszönhető, hogy a tervezési folyamat az elejétől fogva gördülékenyen, és problémamentesen zajlott.

 

Siófoki családi ház - építész: Ripszám Ágnes, Ripszám János - foto: Schlosser Gábor

 

A tervezett épület a tervezéssel érintett telek északnyugati, utca felőli részén épült, ezáltal is intimebb, bensőségesebb hangulatot ad a kertnek, mely szorosan kapcsolódik a lakótérhez. A ház a tájolási és telek adottságokat figyelembe véve egy egyszerű téglalap alaprajzú, átlós gerincű aszimmetrikus nyeregtetővel fedett kétszintes fő tömegből és az ehhez északnyugaton eltoltan csatlakozó földszintes, lapos tetős tömegből álló kompozíció, tiszta és áttekinthető belső térrendszerrel. A fő tömeg az utcához viszonyítva a környező meglévő épületek beépítési vonalához igazodva helyezkedik el.

 

Siófoki családi ház - építész: Ripszám Ágnes, Ripszám János - foto: Schlosser Gábor

 

Az emeleti terasz kinyúlása által fedett bejárati előtér az utcai oldal közepén nyílik északnyugatról. A garázshoz is kapcsolódó előtér után a lakótérbe belépve a bal oldalon, északkeleti tájolással fonódnak egymásba a kiszolgáló helyiségek, rögtön a bejárat mellett található egy vendégszoba zuhanyzóval, mögötte az emeletre vezető kétkarú lépcső, mely a lakótér szerves részét képezi, látványban is. A lépcső egyik karja alatt helyezkedik el a konyhához kapcsolódó kamra, illetve ennek az egységnek a végét zárja a lakótérrel szervesen összekapcsolódó konyha, amely viszont már egy átvezetést is biztosít a kert felé. Fontos szempont volt, hogy a lakótér és a konyha szorosan kapcsolódjon egymáshoz, illetve a teraszhoz, és ezáltal a kerthez is, nyáron a nagy üvegfelületek eltolásával szinte egy térként tudjanak funkcionálni. A konyha fontos részét képezi egy nyári konyha-szerű, grillsütőt is magába foglaló kültéri pult is, mely a belső konyhapult meghosszabbításában fut ki a terasz széléig.

 

Siófoki családi ház - építész: Ripszám Ágnes, Ripszám János - foto: Schlosser Gábor

 

A felső szinten a középső részen helyezkednek el a kiszolgáló helyiségek, egy folyosóról megközelíthető nagy gardrób, vele szemben a délnyugati oldalon a fürdőblokk, hozzá kapcsolódó szaunával, illetve egy kis méretű zuhanyzóval, mely már az északnyugati tájolású szülői hálószobához kapcsolódik, és kizárólag innen is közelíthető meg. A lépcsőn felérve a terasz irányába egy közösségi térbe érkezünk, mely egy nagyméretű közös játszó-tér a gyerekek számára, ahonnan közvetlen kijárás van az épülettömeg északnyugati felén található félig fedett-félig nyitott hosszanti teraszra. A balatoni panorámát nyújtó emeleti terasz ehhez a közösségi térhez, és a hálószobához kapcsolódik szorosan. A közösségi tér a lépcsőtől korlát helyett egy áttört, légies, mennyezetig tartó, függőleges lécvázból álló térelemmel került lehatárolásra, mely engedi, hogy kellő fény jusson a lépcsőtérbe és a felső szinti közlekedőre, de kellő biztonságot is ad a térnek a lépcső irányába is.

 

Ripszám Ágnes, Ripszám János



1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »