építészet : környezet : innováció

Kikötő változó köntösben

A Mosoni-Duna torkolatánál épült ki a sporaarchitects-térhálózat építésziroda által tervezett Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő, amely egyben áruforgalmi, logisztikai központ is. A betelepülő ipar számára kikötői partfal és hajóállások, kapcsolódó infrastruktúra, vízi- közúti- és vasúti kapcsolat, közművekkel ellátott ipari parcellák, valamint hajó szervízállás épület létesült.

A Kisalföldnek folyóvizekkel átszőtt, gazdag szigetvilággal rendelkező területe ez, közvetlenül a szlovák-magyar országhatár mellett. A kikötővel szemközt, a Szigetköz tájegység jelentős természeti szépségű legdélebbi sarka, a véneki partszakasz és a Torda-sziget néz vissza a jelenkor szofisztikált ipari létesítményére.

A kikötőbe tervezett hajó szervízállás épület tervét egyfelől a kikötői infrastuktúra szigorú rendszere, másrészt a folyó túlsó partjáról a kikötőre visszanéző Szigetköz, a folyó víztükrének játékos mozgása ihlette. A szervízállás épület multifunkciós kikötőfelügyeleti egység. A személyzet számára biztosítja a partfalnál várakozó uszályokkal történő kommunikációt, az uszályok hulladék és veszélyes anyag mentesítését és tárolását, tartalmaz gépkocsi tárolót, irodákat, vízminőség vizsgálati labort, tárgyalót és vendégszobát.


Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő - építész: Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Korompay Attila


A kikötő egyben a vízi-, közúti- és a vasúti közlekedés csomópontja is. Az épület földszinti tömege szigorúan illeszkedik a kikötő közlekedési rendszere által meghatározott kelet-nyugati irányhoz. Az emeleti, padlótól mennyezetig üvegezett épülettest a közúti szelvény fölött konzolosan a partfal fölé átnyúlva a használók számára lehetőséget teremt a kikötő magasból történő áttekintésére, felügyeletére, közben feltárul a környék természeti értékeinek a folyó tükörképében megkettőződő panorámája. A földszinti irodaszárny tetején az épület használói, de külsősök számára is szabadon igénybevehető tetőkert és terasz van.

Az épületszerkezetek alkotóelemei következetesen idomulnak ehhez a vertikális tagoláshoz. A földszint vasbeton épületváz, melyen keresztülhatolnak a ráhelyezett szintmagas konzolos acélszerkezet lehorgonyzó elemei. Nehézkedés és könnyedség játéka ez. Az épület tömege a funkciónak megfelelően tagolt. A földszinten a partfalra merőleges szárnyban gazdasági-, a folyóval párhuzamos épületrészben iroda, labor, vendégszoba funkciók, az emeleten vezetői irodák és tárgyaló található. Az előcsarnokból mindhárom funkciócsoport közvetlenül érhető el. Az épület emeleti szintjét a napjárta oldalakról és a földszintet a déli oldalról árnyékoló rács rendszer veszi körül, mely a tárgyaló mindkét oldalán fölnyitható. Az árnyékolórács tüzihorganyzott felülete a változó fényviszonyok szerint más és más köntösbe vonja az épületet, napszakonként megújul az optikai szürkék játékos spektrumában.


Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő - építész: Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Korompay Attila


A projekt hő- és elektromos áram ellátását környezettudatos technológiák vezérlik. A partfal feltöltésekor a talajrétegekbe elhelyezett talajkollektoroknak és a fotovoltaikus rendszernek köszönhetően az épület önfenntartó, a tárolt csapadékvíz a tetőkert fenntartásában hasznosul. Az épület működését tekintve is törekszik az architektúra és környezet egészséges és fenntartható együttműködésére. A hajókkal és a vízügyi szervekkel történő telekommunikáció számára az épület déli oldalánál hírközlési antennatorony épült.

Korompay Attila

 

vélemény írásához jelentkezzen be »