építészet : környezet : innováció

Könyvablakok

Ma, amikor alig olvasnak a fiatalok könyveket, - és digitálisan kapjuk már az egyetemi tananyagot is, - akkor lényeges olyan eszközöket is bevetni, amelyekkel a külső és belső kialakítás, a tanulás egyaránt vonzóvá válik. Ficze László diplomaterve.

A választott telek Jászberény belvárosában található. A terület jelenleg beépítetlen, északi oldaláról a Rákóczi út, délről a Hold utca határolja. Diplomatémának ifjúsági könyvtár tervezését választottam. A könyvtártervezést kutatómunka előzte meg, fontosnak tartottam megismerni a tervezett épület funkciójának történelmi kialakulását hosszú századokon át, hogy ezekből ötleteket és inspirációt gyűjtve, ezeken túllépve tervezhessem a 21. századi, előremutató új könyvtár épületét az ifjúság számára.


Ifjúsági könyvtár, skiccek - építész: Ficze László

 

A könyvtár, mint intézmény és épület megértéséhez a félév során tanulmányoztam a könyvtárak történelmét, mind intézményi, mind építészeti szempontból. A jövő ifjúsági könyvtára a város, a régió, az oktatási intézmények részeként működő, a tanulást, az oktatást, a kutatást támogató információs pont. Jászberényi és környékbeli diákok számára kialakított hasznos és szórakoztató intézmény, amely megfelelő helyszínt biztosít mindazok számára, akik tanulni és kikapcsolódni szeretnének. A jövő könyvtára tehát a város, a régió, az egyetemi hálózat ütőereként működő, integrált, a közigazgatást, a gazdálkodást, a gazdasági életet, a tanulást, az oktatást, a kutatást támogató információs központ.

Feladatok:

  • fiatalok számára vonzó és erős városközpontú szerep
  • városi zajoktól elzárkózó, csendes, nyugodt helyszín kialakítása
  • tanulás és kikapcsolódás helyszíne
  • belső-külső tér vizuális kapcsolata
  • meglévő közösségek erősítése, további kapcsolatok kialakítás
  • város jövőképének formálása, kulturális színesítése

Szempontok:

  • egyedi, környezetébe illeszkedő tömegalkotással létrehozott épület
  • utca és külvilág zajától mentes, csendes, nyugodt környezet kialakítása
  • egyéni és csoportos elfoglaltság számára megfelelő környezet kialakítása
  • modern, funkcióhoz illeszkedő belső és külső terek kialakítása


Ifjúsági könyvtár, helyszínrajz - építész: Ficze László


Térszervezés

Az épületem három egységből áll: az északi oldalon a Rákóczi út felől földszintes "fejépületből", a megérkezést és a közlekedést szolgáló többszintes főépületben található közlekedősávból és szintén többszintes épületrészben található könyvtári részből. Az északi főbejárat felőli megérkezést követően a földszintes épületrészben találhatók és könnyen megközelíthetők a tantermek, a büfé és a hozzátartozó helyiségek, illetve a vizesblokkok. Ez utóbbiak és a termek a térfalként is funkcionáló folyosóról nyílnak.

A tantermek között mobilfal található, mely igény szerint mozgatható, így a két terem összenyitható. A többszintes épületrész földszintjén vékony, 1,80 méter széles sávban helyezkedik el a lépcsőtér, lift, ezt az emeleteken további vizesblokkok és raktárak bővítik. A szélesebb, 3,60 méter széles sávban a földszinten közösségi és fogyasztótér található, az emeleten pedig loggiák, olvasóterek és közlekedők sora egészíti ki a szintet. Az emeleti olvasóterekben lehetőség nyílik mind az egyéni, mind a csoportos tanulásra.


Ifjúsági könyvtár, A-A metszet - építész: Ficze László

 

Az épület északi oldalán a földszintes épületrész visszahúzásával és a bejárat "besüllyesztésével" teresedés jött létre. A telek déli határát képző fedett-nyitott tér végigfut a telekhatáron és csatlakozik az épület déli oldalához. A térszervezés lényege, hogy az épület létrehozza a maga intim belső- és külső tereit, a többszintes épületet egyben kezelje, illetve határozottan kijelölje az épület három fő egységét. A meglévő szomszédos épületek szinte egyértelműen adják a megfelelő beépítést és a térszervezést. Az erővonalak kijelölik a beépítést és a térfalak pontos helyzetét.

 

Ifjúsági könyvtár, külső déli látvány - építész: Ficze László


Tömegalakítás

A félév során folyamatosan alakult ki a terv végleges formája. Már az első skicceknél is megfigyelhető a többszintes épületrész, mely meghatározó, magas, vékony, könyvespolcszerű jellegével meghatározóvá vált.
Az épület tömege két egységből áll, földszintes és emeletes részből. Mindkét egységet alacsony hajlásszögű tető fed. A földszintes rész magasságában alkalmazkodik az utcaképhez, nem töri meg azt. A többszintes épületrész határozottan áll a telek közepén, elválasztja a földszintes részt az udvartól. A déli telekhatároló, fedett-nyitott térrel is rendelkező támfal elválasztja a telket az utcától, de vizuálisan nem szakítja meg a kapcsolatot a külvilággal.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »