építészet : környezet : innováció

Környezetre rímelő megjelenés - az Etheles Park

Az otthon megteremtése igazi művészet. Az Ekler Dezső és csapata által tervezett Etheles Park kialakításánál fontos szempont volt, hogy a legmodernebb anyagok és módszerek mellett a jövő műszaki elvárásainak megfelelő, alacsony energiaszükségletű és gazdaságosan üzemeltethető otthon születhessen. 

A Budakeszi Etheles Park beépítetlen nyugati végére készült szabályozási terv tíz, nagyjából 1000 m2-es telken biztosít lehetőséget kertvárosias lakóházak építésére. A helyi építési szabályzat rendelkezéseit követve a szabadon álló módon beépíthető telkeken kétlakásos, kétszintes lakóházakat terveztünk. Az ikerházként összeilleszkedő házrészek teljes mértékben szeparált kerteket kapnak majd. Az épületek a ma járatos szerkezettel épülnek. Megjelenésük, színezésük a környezetükre jellemző tömegformákra és építőanyagokra rímel majd.


Etheles Park - építész: Ekler Dezső"Mindenekelőtt ismerni, tudni, érezni kell a múltat. Nem házban kell gondolkodni, hanem városban, hogy fellengzősen fogalmazzak. Ha csak egyetlen házat kell építeni, akkor is. A várostest olyan bonyolult térbeli és időbeli képződmény, amit csak a maga bonyolultságában lehet nézni, hogy benne eligazodjunk. Egy városnak ugyanis emberöltőkön túlnyúló realitása van, ökológiája, mint egy erdőnek, és aki ma egy foghíjtelket üresnek gondol, és úgy építkezik rá, az nem látja a fától az erdőt." - Ekler Dezső

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »