építészet : környezet : innováció

Kovács Zoltán emlékdíj a legkiemelkedőbb tetőszigetelésnek

A Média Építészeti Díja gálaestjének keretében az Austrotherm Kft. a rendezvény kiemelt támogatójaként két díjat is átadott, a MÉD Energiahatékonysági Különdíját valamint a Kovács Zoltán emlékdíjat, mellyel a legkiemelkedőbb tetőszigeteléseket díjazták. Utóbbit idén a Ringi Kft. vehetette át.

Negyedik alkalommal adták át a Kovács Zoltán emlékdíjat, mellyel a különösen invenciózus, magas szakmai színvonalon elkészült tetőszigeteléseket díjazza az Austrotherm Kft. A zsűri döntése értelmében ez évben a díjat a Ringi Kft. kapta a Porpáczy Aladár Szakképző Iskola tetőszigeteléséért. A díjat Ringhofer János, a Ringi Kft. műszaki igazgatója vette át.

A fertődi iskola tető szigetelése a norvég Protan AS vákuumos tetőszigetelési rendszerével készült. Ez olyan esetekben ideális megoldás, amikor a födém statikailag nem alkalmas sem a leterheléses, sem a mechanikus rögzítés kialakítására és a légtömörség előállítható. Jelen esetben a vasbeton födémpalló miatt, valamint az extrém vastag hőszigetelés miatt került előtérbe ez a megoldás.


Kruchina Sándor, Austrotherm Kft. - fotó: Turós Balázs

 

A hőszigetelés kiválasztásának kritériumai között szerepelt az alacsony térfogatsúly, valamint a könnyű lejtéskialakítás és kivitelezés, így került kiválasztásra az Austrotherm ATN 100 expandált polisztirol hőszigetelés. A 24 cm vastag alátétlemezre 2%-os lejtést adó Austrotherm ATN 100 LK táblák kerültek.

A polisztirol hőszigetelés és a lágy PVC vízszigetelés közé egy 150 g/m2 felülettömegű geotextília elválasztó réteg került beépítésre a lágyítóvándorlás megakadályozására. Az attikák oldalán és a falcsatlakozásokon kiegészítő hőszigetelés készült 8 cm vastagságban, szintén Austrotherm anyagból. Az attikák tetején stafliváz készült 5 cm Austrotherm kitöltéssel és OSB alátétszerkezettel, erre került a kétvízorros bádogfedés.

 

Austrotherm Kft. 

 

Austrotherm

vélemény írásához jelentkezzen be »