építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Lendületben - A Győri Nemzeti Színház megújítása

"Legnagyobb érdeme a meglevő ipari megformálású főtömeg kezelése, a tört síkokból álló tetőforma folyamatos, lendületes ívvé változtatása, a magaspont íves lezárása és formai levezetése, valamint az előtető kiegészítése és belső térbe való folytatása." - írja a Bíráló Bizottság értékelésében Tarnóczky Tamás Attila (Építészkohó Kft.) terve kapcsán, mely kiemelt megvételben részesült.

A Bíráló Bizottság értékelése

1.sz. pályamű

A terv koncepciója a meglévő térbeli rend és műszaki megoldások korszerűsítésén alapul. Legnagyobb érdeme a meglevő ipari megformálású főtömeg kezelése, a tört síkokból álló tetőforma folyamatos, lendületes ívvé változtatása, a magaspont íves lezárása és formai levezetése, valamint az előtető kiegészítése és belső térbe való folytatása. A homlokzat kezelése - különösen a kiszolgáló épületszárnyra javasolt kerámia bevonatú üvegburkolat - összefogott, korszerű megjelenést ad az épületnek. A kamaraterem elhelyezését a terv a Teleki László utcai kiszolgáló traktusra való emeletráépítéssel javasolja. Megoldja annak önálló közönségforgalmi megközelítését, de felső szinti elhelyezkedése és a közönségforgalmi terek alulméretezése miatt ez a megoldás nem optimális. A nézőtér átalakítására vonatkozó javaslatai - oldalpáholyok és hátsó karzat - méreteit tekintve, láthatósági és teremaksuztikai szempontból nem előnyösek. 

Színházi funkciók szempontjából előremutató javaslatokat nem tartalmaz. A kábeltető megtartásával korszerű zsinorpadlás kialakítását lehetetlenné teszi. A hangpáholy erkély alatti elhelyezése előnytelen. A tervezett új épületgépészeti és elektromos rendszerek rövid, általános megfogalmazásban kerültek be az anyagba. Ezek modern, energiatakrékos, hővisszanyerő rendszerűek lennének, központosított vezérlésük a mai kor követelményeinek megfelelő, ugyanakkor az üzemeltetés hatékonyságára az általános leíráson túl további adattal nem szolgál. Egyéb energia-megtakarítási lehetőségeket (pl. napelem elhelyezése) kiaknázatlanul hagy. 

A terv nem változtat az épület környezetéhez való viszonyán, de jelentős mértékben emeli tömegformájának és építészeti megjelenésének színvonalát. A terv köryezetalakítási javaslatai visszafogottak és kulturáltak. Feltölti a kétoldali határoló utcák menti mély területeket, biztosítva a technológiai és parkoló megközelítést. A beruházás várható költségére nézve a terv visszaigazolja a kiírásban előirányzott összeget, azonban ennek valóságtartalmát tételes bontásban nem igazolja. 

Az örökölt épített állomány formavilágának és anyaghasználatának magas építészeti színvonalon való átalakítására tett javaslataiért a pályaművet a Bíráló Bizottság kiemelt megvételben részesíti, és a továbbtervezés során figyelembevételre javasolja. 


Légi nézet - építész: Tarnóczky Tamás Attila

Színház főbejárata az Arany János utca felől - építész: Tarnóczky Tamás Attila

Színház Teleki utcai homlokzata - építész: Tarnóczky Tamás Attila

Színház homlokzata a Bajcsy-Zsilinszky utca felől - építész: Tarnóczky Tamás Attila

Színház déli sarka - építész: Tarnóczky Tamás Attila

Színpad és nézőtér - építész: Tarnóczky Tamás Attila

Színpad és nézőtér - építész: Tarnóczky Tamás Attila

 

vélemény írásához jelentkezzen be »