építészet : környezet : innováció

Lepárlóüzemtől az operáig: a RIBA Stirling díj jelöltjei

Változatos a legrangosabb brit építészeti díj finalistáinak felhozatala. Méret, funkció, hely - ez mind erősen elüt egymástól, ám a forma mögött rejlő filozófia nagyon is hasonlít: az emberek jól léte, a múlt továbbgondolása és egy fenntartható jövő biztosítása ennek a hat épületnek a céja. 

Idén egy lepárlóüzem, egy parafából épült családi ház, egy fenntartható lakónegyed, a London Bridge Station átalakítása, az egyszrűséget hangsúlyozó operaház és egy látogatóközpont a RIBA Stirling díj hat elődöntőse. A zsűri által kiválasztott munkákban közös a fenntartható megoldások alkalmazása, a múlt értékeinek jelenbe való integrálása, és az, hogy ezek az épületek az emberek jól létét szolgálják. A hat munka nem az extravagáns külső miatt került a döntőbe, hanem a komplex mögöttes tartalomért. 

A RIBA (Royal Institute of British Architects) Stirling díját a "RIBA Building of the Year" ('az év épülete') kapja. A James Stirling építészről elnevezett elismerést olyan projekt nyerheti el, melyet vagy Nagy-Britanniában terveztek vagy ott épült meg. A döntőbe jutott épületeket a zsűri szeptemberben végiglátogatja és az eredményt októberben hozzák nyilvánosságra. A zsűri komoly szakmai szempontok alapján választja ki a hat finalista közül a legjobbat, ezek a koncepció, innováció, a használókra való ösztönző és "tanító" hatás, vagy a fenntarthatóság és az, hogy az épület megfelel-e rendeltetésének és a használók elégedettségének. 2018-ban a Foster + Partners tervezte Bloomberg londoni irodaháza kapta az elismerést, de olyan neves építészek által tervezett épületek büszkélkednek még a díjjal, mint a Zaha Hadid által tervezett MAXXI Rómában, a David Chipperfield tervezte Modern Irodalom Múzeuma vagy a Cambridge-i Egyetem labortóriuma Sainsbury-ben (építész: Stanton Williams).

2019-es shortlist

Macallan lepárlóüzem és látogatóközpont - építész: Rogers Stirk Harbour + Partners

The Macallan Distillery and Visitor Experience - fotó: Joas Souza

A környező dombok hullámzását megformáló tető, hatalmas üvegfelületek, űrhajót idéző, hatásos belső terek jellemzik a Macallan lepárlóüzemét és látogatóközpontját. Az épület hangúlyos eleme egyértelműben a különleges struktúrájú rácsszerkezetű héj. 

Családi ház parafából - építész: Matthew Barnett Howland, Dido Milne, Oliver Wilton

Családi ház parafából - fotó: Ricky Jones

Minden apró részletre figyeltek a tervezők, amikor ezt a parafából készült házat tervezték. Az épület mind szerkezetében, mind formájában reflektál a környezetére, a természetre és a fenntarthatóságra. 

Lakónegyed, Goldsmith Street  építész: Mikhail Riches with Cathy Hawley

Lakónegyed, Goldsmith Street - fotó: Tim Crocker

Egy tipikus angol városi lakónegyed képe rajzolódik ki előttünk, amíg eljutunk a Goldsmith streetig, és ezt a képet írják felül az itt felépült házak. Az építészek hosszú évek alatt folyamatosan alkították, újratervezték a koncepciót, mellyel céljuk egy rendkívül fenntartható közösség létrehozása volt.

London Bridge Station - építész: Grimshaw

London Bridge Station - fotó: Paul Raftery

2018-ban fejeződött be a London Bridge Station átalakítása, melynek eredményeként egy országos jelentőségű infrastruktúra-projekt jött létre. Az egykori sötét, zárt tereket ma már fény járja át, a keskeny járdákat kiszélesítették, ezáltal az utasok térélménye is javult. Az állomás átalakulása katalizátoraként szolgál a környező térség újjáépítéséhez.

Nevill Holt Opera - építész: Witherford Watson Mann Architects

Nevill Holt Opera - fotó: Hélène Binet

Első ránézésre senki nem mondaná meg, hogy egy operát rejt ez a Leicestershire-i kúria. A régi korok története és épített örökségünk tisztelete, a múlthoz alázattal illeszteni mindazt, mi kortárs, és a kézművesség, egyszerűség hangsúlyozása keveredik ebben a munkában. 

The Weston, Yorkshire Sculpture Park - építész: Feilden Fowles Architects

The Weston, Yorkshire Sculpture Park - fotó: Peter Cook

A Yorkshire szoborpark a 18. századi Bretton Hall területén található. 1977-es megnyitása óta több kiállítási térrel is bővült a szoborpark, a legfrissebb munka a RIBA shortlistes Weston. Ahogy a megrendelő, úgy az építész célja is az épületek és a táj közötti szoros kapcsolat megteremtése volt, az elkészült látogatóközpont ezt példázza.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »