építészet : környezet : innováció

Magyarország legdrágább új lakása

A Rózsadombon éktelenkedő egykori SZOT-szálló nem tűnik el, csak átalakul. Egy négyzetméterért minimum 1,6 millió forintot kér a beruházó, ami az eddigi visszajelzések alapján igen jutányos ár.

Az ingatlanfejlesztő és a civilek peren kívüli megállapodása után, végre pont kerülhet a szocreál építészet egyik legnagyobb feltűnést keltő remekének történetére. A Rózsadombon éktelenkedő egykori SZOT-szálló persze nem tűnik el, csak átalakul. Egy négyzetméterért minimum 1,6 millió forintot kér a beruházó, ami az eddigi visszajelzések alapján igen jutányos ár.

Már két évvel ezelőtt is Budapest legdrágább négyzetméterenként harangozták be a volt SZOT-szálló csontvázára megálmodott szuperluxus lakásberuházást, de akkor a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) sikeres ténykedésének köszönhetően le kellett fújni a nyolcemeletes terveket. A fejlesztő Pro-Hill Kft. a II. kerületi önkormányzattól eredetileg olyan építési engedélyt kapott, ami a hatemeletes épületre még két további emelet ráépítését tette lehetővé.

Így viszont az Excelsior Budapest Spa, a civilek véleménye szerint, szinte parlamenti méretekben telepedett volna rá a fővárosi panorámára, ezért – miután sikertelenül támadták meg az építési engedélyt – pert indítottak. Azt követően, hogy a BVA-t ügyfélként ismerte el a bíróság az ügyben, megmásítva a közigazgatási hivatal korábbi határozatát, a beruházó peren kívül egyezett meg az alapítvánnyal.

Az ezután kiírt pályázaton nyertes Mérték Stúdió a korábbinál sokkal visszafogottabb épületet tervezett, mely egyszerű vonalaival próbál belesimulni környezetébe, persze csak a lehetőségekhez mérten.

Gyarmati Ágoston, a beruházás szóvivője elmondta, az újraindult építkezés már 2008 végére befejeződik. Az építési engedély módosítása után összesen 70 lakást terveznek a város valóban legszebb kilátásával büszkélkedő Excelsiorba. A legolcsóbb négyzetméter 1,6 millió forint, de berendezéstől, illetve extrafelszereltségtől függően ez akár a duplájára, triplájára is felmehet. A lakások alapterülete 90 és 220 négyzetméter között változik, ugyanakkor, ha valakinek van rá kerete, több lakást is összenyithat.

A teraszok mérete 22 és 100 négyzetméter között van. Extraszolgáltatásokat tekintve az épületben minden megtalálható lesz: garázs, garázsmester, portaszolgálat, fodrászat, pedikűr-manikűr, fitneszterem, éttermek. A lakások technológiai szempontból is mindent tudnak majd: mobiltelefonról is irányítható hűtés-fűtés (fan-coil), programozható világítás, írisz vagy újlenyomat leolvasó, stb.

Az épülethez tartozó kéthektáros parkot csak a tulajdonosok használhatják majd, ugyanakkor a grill és a la carte éttermet bárki látogathatja. Fontos extra, hogy a 3 ezer négyzetméteres fitnesz részleg a Lukács Fürdő forrásából kapja a gyógyvizet, ezért szerepelhet a beruházás nevében az a bizonyos Spa kitétel.

A 20 milliárdos beruházást a CIB Bank és a Hypo Alpe-Adria Leasing konzorciuma finanszírozza, az értékesítést a RE/MAX végzi kizárólagosan. Mint megtudtuk a külföldiek annyira rákaptak a több százmilliós lakásokra, hogy lesz olyan lakóegység, amire licitálni kell.

Dombi Ágoston írása

forrás: www.ingatlanok.hu

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »