építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Megkérdőjelezhetetlen méltóság

A napsárga, eklektikus főhomlokzat, az éggel kapcsolatot teremtő hatalmas üvegtető jellemzi a debreceni Görögkatolikus Érseki Hivatal épületét. Kasuba János és csapatának építészeti koncepciója a régi és új közötti feszültség feloldása, az épület és annak környezete közötti vizuális kommunikáció létrehozása és a tűzfalak humanizálása volt. 

Előzmények

Társaságunk megbízást kapott az 1912-ben megépített egykori lakóház, majd kollégium épületében a Görögkatolikus Metropólia Érseki Hivatalának kialakítására. Az épület mintegy 8 éve használaton kívül volt. Az egykor jó minőségben megépített házat viszontagságos története ellenére reménykeltő állapotban találtuk.


függönyfal részlet, Görögkatolikus Érseki Hivatal kialakítása - építész: Kasuba János - fotó: Varga Attila



Helyszín

Az ingatlan Debrecen belvárosában a II. világháború bombázásait követően kialakult Petőfi tér nyugati térfalánál található p+fszt+2 emeletes, magastetős épület. A tömböt keletről és délről zártsorúan, északról és nyugatról szabadonálló 4 emeletes, lapostetős, blokkos társasházakkal építették újjá. A régi és újabb beépítés között keletkezett feszültség várt feloldozást. A harmóniát a tűzfalakhoz tapasztott "A-típusú" garázsok sora is zavarja.

Funkcionális elrendezés

A tervezett vegyes funkciót programként kaptuk meg. A földszinten könnyen megközelíthető keleti tájolású kápolnát (hajót, szentélyt, sekrestyét) dísztermet, ehhez előteret, vizesblokkot, étkezőt és időszakos kiállító teret, levéltárat kellett elhelyezni. Az I. emeleti nagy terekbe helyeztük el az érseki fogadó, dolgozó, helynöki és igazgatói irodák, titkárság, iktató, tárgyalók, kisebb irodák és egy kis lakás helyiségeit.

A II. emeleten az utcafrontra tágas vendég apartmanok, az udvari szárnyakba kisebb lakások kerültek. Ezek között egy akadálymentes egység is van. Továbbá idekerült még 2 iroda és 1 tárgyaló.

A szépen boltozott és utólagos falszigeteléssel, szellőztetéssel használhatóvá tehető pincében az udvari szárnyak alatt "ifjúsági terem" és műhely is helyet talált. A betonnal teljesen leburkolt udvart humanizálni kellett, a zöldfelület mellett gépkocsi- és kerékpár-tárolásra is alkalmas maradt.


üvegtető, Görögkatolikus Érseki Hivatal kialakítása - építész: Kasuba János - fotó: Varga Attila


Építészeti koncepció

A rendelkezésre álló beruházási keret a beavatkozási pontok gondos mérlegelését igényelte. A takarékosságnak látszólag ellentmondva, az építtetővel egyetértésben a rövidebb oldalszárny mélységéig az udvar "bekebelezése" mellett döntöttünk, mert így aránylag kevés többletköltséggel minőségileg magasabb használati és esztétikai értéket nyerhettünk.

A hőszigetelt üvegezésű, napvédett és átszellőztethető tetővel, nyugati függönyfallal nyert átmeneti háromszintes belsőtér, a benne elhelyezett felvonó és könnyed "híd" biztosítja a szintenkénti körbejárhatóságot, akadálymentességet, természetes temperálást minden évszakban. Előnyös, hogy az emeleteken nem kellett másodlagos közlekedő rendszert kialakítani - a meglévő külső folyosók már időjárástól védetten bonyolítják le a hivatali személyforgalmat. Az épület fölszentelésekor szinte az angyalokat idézte meg az így keletkezett "galériákról" éneklő Lautitia kóruscsalád.


részlet, Görögkatolikus Érseki Hivatal kialakítása - építész: Kasuba János - fotó: Varga Attila


Az üvegtető alaprajzi szerkesztése követi a földszinti "ortogonális" elveket. Az üvegszerkezeteket igyekeztünk kevésbé iparira fogni. Ennek eszköze a színe, az egyenletes osztása, illetve a földszinten a belső és külső tér szinte akadálymentes vizuális kapcsolatának biztosítása. Az eddig eltelt néhány hónap pozitív tapasztalata, hogy a rekkenő hőséggel szemben is kellemes természetes légállapotok keletkeztek.

Tervünk szerint a földszinten védetten bibliai zöldfelületek és csobogó biztosítanának kellemes környezetet a munkavégzéshez, egyéb társasági eseményekhez. A belső kert a megvalósulás során aztán mészkőlapokkal burkolt aulává alakult. Természetesen rendkívül fontos az épületbe foglalt szakrális funkció maradéktalan megvalósítása. A kápolna kialakítása jelenleg még folyamatban van. Szintén elsőrendű szempont volt, hogy az épület biztosítsa az itt dolgozók kényelmét, hatékonyságát és a hivatal megkérdőjelezhetetlen méltóságát. Ez utóbbihoz kellően jó alapot nyújtott a késő eklektikus főhomlokzat. Ennek felújítása során a görögkatolikusságra jellemző arany, napsárga színekkel húztuk alá a rendeltetés ünnepélyességét. A meleg színeket antracit lábazattal, ablakkeretekkel, a fehér árnyalataival ellensúlyoztuk.

Továbbá kísérletet tettünk a tűzfalak humanizálására, ahol lehetett ablaknyitással, üvegtégla felületekkel, a csonkán maradt egykori légakna helyén loggiaépítéssel. Célunk az volt, hogy a hátsó udvari helyzetet feloldjuk, a létesítmény és környezete között vizuális kommunikációt hozzunk létre, a tömbbelsőt felértékeljük. A csatlakozó garázsok egy részének zöldtetővel történő lefedése, a "zöldfuttatás" egyenlőre nem valósult meg.


homlokzat részlet, Görögkatolikus Érseki Hivatal kialakítása - építész: Kasuba János - fotó: Varga Attila


Ami megvalósult

A mintegy 2.000 m2-es épület teljes felújítására nem volt lehetőség. Olyan állapotba kellett hoznunk, hogy ez ne tűnjön fel, és hogy ütemezve, időben eltolva a hiányosságokat a későbbiekben lehessen pótolni. Ezért minden tapasztalatunk és előrelátásunk ellenére az eredeti terveken helyenként változtatni kellett, hogy a körülményekhez képest optimális megoldáshoz jussunk. Az udvari szárnyak a levéltárban fellelt rajzok alapján keretesen építették volna be a telket. Távlatilag a keretes beépítés bezárását prognosztizáló tervet is készítettünk, amely mélygarázzsal, oszlopokra állítandó irodaszintekkel, tetőkerttel fejezhetné be a fejlesztést.

Meg kell még köszönnöm a Főegyházmegye vezetésének, elsősorban Kocsis Fülöp Érsek Atyának, Hajós Bence főmérnöknek, Kiss Róbert műszaki ellenőrnek, a kivitelezésben oroszlánrészt vállaló Molnár Tibornak és tervező kollegáimnak, Győrffy Zoltánnak, Krucsó Csabának a bizalmukat, ötleteiket, türelmüket, fáradtságukat.


Kasuba János
építész

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »