építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében - konferencia

kezdés: 2018. április 12. CEST 09:00vége: 2018. április 13. CEST 18:00
"Rómer Flóris terv - Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében" címmel rendez nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát a Teleki László Alapítvány április 12−13-án, Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban.

A magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével zajló tanácskozás a Rómer Flóris Terv 2017. évi eredményeinek bemutatásán túl lehetőséget teremt a Kárpát-medencében dolgozó szakemberek konzultációjára és szakmai vitákra is. A konferenciát dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelemi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkára nyitja meg.

A Magyar Kormány a külhoni magyar közösségek iránti elkötelezettség, valamint a nemzetünk történelméről tanúskodó emlékek megőrzése érdekében 2015 októberében elindította a Rómer Flóris Tervet, amelynek előzménye az 1999-ben indult Nemzeti Örökség Program határon túli pillére volt.

A Rómer Flóris Terv keretében közel száz külhoni magyar vonatkozású műemlék helyreállítása kezdődött meg. Az egyedi döntések keretében idén 146 millió forint, a nyílt pályázati támogatásokból 40,2 millió forint fordult a határainkon túli magyar épített örökségre. Mindezeken túl segítséget nyújtott a Terv a 2017. szeptemberében egész Erdélyben végig söprő viharkárokat szenvedett számos műemléknek, mintegy 8,8 millió forint támogatási összeggel.

A nemzetközi konferencia keretében idén másodszor adják át a Granasztói György-díjat, amelyet a Teleki László Alapítvány Kuratóriuma alapított. A Granasztói György-díj − A Kárpát-medence magyar műemlékeiért kitüntetést olyan személy veheti át, aki kiemelkedően sokat tett a Kárpát-medence magyar műemlékeinek megóvásáért.

A konferencia részletes programját itt olvashatjátok.

Részvételi szándékot április 10-én, 12 óráig kell jelezni, ezen az email címen.

Időpont: 2018. április 11-12., 09:00
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár

 

vélemény írásához jelentkezzen be »