építészet : környezet : innováció

Mesteriskola XXIII. ciklus 4. félév program

Január 28-án kezdődik a az Építész Mesteregylet Mesteriskola XXIII. ciklusának 4. féléve. A három napos programon előad többek között Barcza Dániel tájépítész, Herczeg Tamás építész, Szemerey Samu, Gáspár Orsolya és Kollár Bence építész is. 

XXIII. ciklus 4. félév programja
2016. I. félév

Időpont: 2016. január 28- 30.
Helyszín: Építészek Háza

Január

28. csütörtök 18.00

Két DLA kutatás Janáky István építész felfedezése nyomán
Előadók: 
Barcza Dániel DLA, MOME tájépítész, egyetemi docens és Herczeg Tamás DLA, AMI, egyetemi adjunktus építész előadása
Kós Károly terem (1088 Bp. Ötpacsirta u. 2.)
Felelős: Arnóth Lajos


ravatalozó Pátyon29. péntek 10.00 Mesteriskolás Nyílt Nap

Szemerey Samu és Gáspár Orsolya előadása
"Az elszigeteltség mítoszai – kritikai megközelítések"
Kós Károly terem (1088 Bp. Ötpacsirta u. 2.)
Felelős: Lévai Tamás

A háború utáni hazai építészet recepciójában máig meghatározó a szakma hidegháborúból és a szocialista tervgazdaságból fakadó nemzetközi és belső elszigeteltségének gondolata. Ezt az evidenciának tekintett kiindulópontot több, a közelmúltban indult kutatás és projekt kérdőjelezte meg.

Miért maradt láthatatlan a hazai építészek külföldi tevékenysége? Hogyan jelentek meg a nemzetközi diskurzusok a hazai szakmai nyilvánosságban? Milyen kapcsolatok működtek az itthoni és külföldi műhelyek között? És miért aktuális mindez ma, a válság utáni fellendülésben és a tervezést központosító víziók fényében?

Szemerey Samu az építészeti tervezés, Gáspár Orsolya a szerkezettervezés területéről hozott példákkal vezeti fel az eseményt. A prezentációkat műhelybeszélgetés követi.


Kollár Bence30. szombat 10.00 18.00 óráig


A XXIII. ciklus hallgatóinak.
Előadó: Kollár Bence építész [Svájc] címe: model_ws_01
Témája: A kétkezi makettezésben sok építész által kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. A műhelymunka szubjektív betekintést ad, hogyan lehet a makettezést a terv fejlesztésének hatékony szolgálatába állítani, milyen technikákat és anyagokat használhatunk, az első helyszín makettől az utolsó részletekig.


Hívószavak: Környezet, hangulat, anyagszerűség és használat, absztrakció, fény.
Kós Károly terem (1088 Bp. Ötpacsirta u. 2.)
Felelős - szervező: Lévai Tamás
Bevezető

Kollár Bence Svájban dolgozik, részt vett Peter Zumthor modellező műhelyének munkájában, így az előadás és workshop során bevezetést kapunk a modellezés központú alkotásmódszertanba is.

A workshop kapcsolódik a berhidai ravatalozó pályázathoz, arra való rákészülésként, vizsgáljuk az átmeneti, fedett-nyitott és nyitott terek kapcsolatát absztrakt modelleken keresztül, a növényeket, mint építőanyagot tekintve.

A hatékonyabb munka érdekében már előtte érdemes a pályázati csapatoknak összeállni. Játékos előtanulmányok megalkotása a szándék, melyet a csapatok a workshopot követően továbbgondolhatnak.

Felszerelést, modellező eszközöket, nyersanyagot hozzatok magatokkal! 
Növényeket kezdjetek gyűjteni, hogy minél kreatívabban tudjátok felhasználni!

 

Tanulmányi Bizottságvélemény írásához jelentkezzen be »