építészet : környezet : innováció

Mi lesz Zaha Hadid birodalmával?

A már életében legendává vált építésznő végakarata körül két éve növekszik konfliktus az örökösök — köztük az iroda vezetői —  és a jogászok között. Végül is nem hajt a tatár, 125 éven belül kell határozatnak születnie, különben minden jog és anyagi tulajdon a Zaha Hadid Alapítvány birtokává válik. 

Úgy tűnik, a Zaha Hadid Architects végrehajtói tárgyalásain nincs megegyezés az építésznő nevének jogi felhasználásáról, legalábbis erről számolt be sejtelmesen az irodát irányító Patrik Schumacher a BD weboldal szerint. 


Patrik Schumacher, a ZHA irodavezetője, fotó: zaha-hadid.com

 

Két éve van konfliktus az örökösök és a jogászok között. Van idő dönteni. 125 éven belül kell határozatnak születnie, különben minden jog és anyagi tulajdon a Zaha Hadid Alapítvány birtokává válik. Schumacher szeretett volna új, független végrehajtókat bevonni a folyamatba, a jelenlegiek ugyanis szóba hozták az alapító nevének elhagyását a cég éléről, és még vezetői székéből való eltávolításával is megfenyegették a német származású irodavezetőt bizonyos pénzügyi kérdések miatt.

Az új projekteket tervező építészek neveit talán jobban kell hangsúlyozni, hiszen könnyen árnyék vetülhet személyükre a nagynevű cég keretei között. Az iroda elnevezése azonban nem lehet veszélyben az alapító halála miatt. Hogy is lehetne, hiszen egy Skidmore, Owings and Merrill építésziroda, vagy egy Armani esetében sem jelenthetett ez soha gondot.


520 West 28th Street, New York, fotó: Hufton + Crow

 

Az irodának még bőven van dolga a Hadid által személyesen tervezett épületek kivitelezésével. Nemrég fejezték be az egyetlen new yorki-i épületüket, a 520 WEST 28TH STREET luxusaparmanokat rejtő tömbjét. 

A ZHA továbbra is tarol a nemzetközi pályázatokon is. 2018 októberében derült ki, hogy az iroda tervezheti Jekatyerinburg impozáns hangversenytermét, a Sverdlovsk Koncertcsarnokot.


A Jekatyerinburga tervezett Sverdlovsk Koncertcsarnok., forrás: zaha-hadid.com

 

A tavalyi évben felfedték a  máltai St Julian's-re tervezett Mercury Tower látványtervét, mely az ország legmagasabb toronyháza lehet, ha megépül.


A Mercury Tower Málta legmagasabb épülete lehet., forrás: zaha-hadid.com

 

2018-ban volt olyan projekt is, ami végül meghíúsult. Rio de Janeiro vezetősége jelentette be például, hogy a Casa Atlantica csontváz architektúrája végül nem épülhet meg a Copacabana Beach közelében. 


A Copacana Beach felé néző Casa Atlantica építése végül meghíúsult., forrás: zaha-hadid.com

 

Komplett városrészek is készülőben vannak. Moszkvában a TPO Pride Architects irodával közösen tervezik a Rublyovo-Arkhangelskoye smart-city negyedet.


A PTO Pride Architects irodával közösen tervezett Rublyovo-Arkhangelskoye negyed látványterve, forrás: zaha-hadid.com


Vladislav Doronin luxusvillája a moszkvai Barvikha Erdőben, forrás: zaha-hadid.com

 

Lett azonban megvalósult épület is Oroszországban: Hadid egyetlen álló magánvillája a Barvikha Erdőt uralja. A Vladislaw Doronin üzletember számára épített, elképesztően impresszív házat még megtervezhette az építésznő, irodája pedig — mint minden más munkát — a legnagyobb precizitással meg is valósította.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »