építészet : környezet : innováció

Minden évszakra

Wehofer Rudolf diplomatervében egy pihenő- és síházat tervezett a Normafa egyik, jelenleg kihasználatlan völgyébe. Az épület nem nyomja el környezetét, de nem is veszik el abban könnyed megjelenésének köszönhetően. 

Témaismertető

A választott helyszín, Budapest XII. kerület, Normafa, azon belül a Harang-völgy Északi vége. A Normafát évszázadok óta használják pihenésre. Az utóbbi években hála az itt történő fejlesztéseknek, egyre többen jönnek ide egyedül, vagy családdal együtt pihenni, a szabadban lenni. Ennek okán viszont a Normafa fenti területei túlzsúfolttá válnak. Több étterem és egyéb létesítmény található a magasabb pontokon, de a völgy alsó részén és annak környékét eddig teljesen elkerülték a fejlesztések, ám most a tervek között szerepel egy sípálya kialakítása, és az ehhez tartozó infrastruktúra kiépítése.

“Hétvégi napon akár 10-15 ezren is ellátogatnak, és ez gondot is jelent, mert a környékre évek óta jellemző a túlhasználat.” 1

A Normafa tehermentesítésére megoldás lehet a Harangvölgy másik oldalán, a 155-ös busz végállomásán egy parkoló kiépítése, és egy nyáron libegőként működő felvonó.

A helyszínen tett sétáim során szinte minden alkalommal megkérdezte tőlem valaki, hogy mi is van odalent a völgyben, megéri-e lemenni. A völgyet minden oldalról erdő veszi körül, teljesen eltűnik a város, pihenésre, kiülésre tökéletesen alkalmas hely. A harangvölgyi lejtő meredek, ezért sokaknak a le- és feljutás nehézséget jelent. A meredekség miatt viszont sportolás szempontjából Budapest egyik kiemelkedő célpontja. Régebben a területen több sípálya is üzemelt, de mára ezek közül egyik sem használható.

“A következő évek további feladatai között szerepel többek között a parkolás környezetkímélő és kulturált szabályozása, valamint a téli sportok rendezése.” 2

Olyan épületet igyekeztem tervezni, ami harmóniában van a természettel, ugyanakkor védelmet nyújtva az időjárás ellen lehetőséget biztosít arra, hogy minden évszakban élvezhessük a hely adta lehetőségeket. A felvonóval és parkolóhelyek kialakításával csökkenteném a fönti parkolóhelyek számát.


Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf

Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf

 

Telepítési koncepció

A Normafa legnagyobb vonzóereje, hogy a természetben lehetünk. Elkerülhetjük a zsúfoltságot, a zajt és a belváros hétköznapjait. Koncepciómban arra törekedtem, hogy a természettel összhangban lévő épületet tervezzek. Ne nyomja el a környezetét az épület, de ne is vesszen el abban, ezért tömegében könnyed megjelenésű, az erdőbe illeszkedő épületet terveztem. Az erdő fái egy részen benyúlnak a tisztásra, ezt a természetes gesztust folytattam az épületemmel. Támfallal a földbe tolt tömegével mintha a fák alól nőne ki. A sílift felőli oldal teljesen nyitott, míg az étterem belső terét egy könnyed faszerkezetű függönyfal választja el a külső tértől.


Lenti nézet - építész: Wehofer Rudolf

Felső nézet - építész: Wehofer Rudolf

 

Tömegalakítás, illeszkedés

Az épület 5 különböző funkcióját (konyha, fogyasztótér, wc blokk, jegypénztár, sífelvonó) 5 db azonos elvre épülő, levelekről mintázott, de különböző tető fedi le, melyek az épületre kívülről nézve egységes képet alkotnak. A kiszolgáló funkciók kétfelé választják az épületet. Alaprajzi kialakításban a buszvégállomás felől érkezve, a főbejárathoz érve a fogyasztótérbe lépünk be, innen jobbra csak a konyhapult található, illetve itt van a dolgozók öltöző/zuhanyzója és a gazdasági helyiség. Az épület túloldalán vannak a sí funkciók, a jegypénztár, a síléc javító és kölcsönző és a felvonó. A két részt az épület közepén a wc-k, gépészet és takarítószertároló tagolja.

A tömeg közepén lévő lefittyenő tető és az itt lévő alaprajzi törés, a nagy tömeg kettéosztását segíti elő, ugyanis a szükséges funkciók elhelyezésével az épület egy tömegként kezelve elnyomóan nagy lenne. A völgy északi vége felől érkezve a tört tető mint egy völgy piktogramja jelenik meg, míg a másik oldalról a hegy sematikus ábrájaként. Ezt a hatást az ellebegtetett tető, és annak vastag feketére mázolt oromdeszkái keltik. A belső terekben a padló mindenhol felületkezelt látszóbeton, és minden felmenő szerkezet, illetve burkolat faanyagú. Az épületet vasbeton falak merevítik, melyek nem csak a különböző funkciójú tereket választják el, de elég merevek ahhoz, hogy a sífelvonó kötélpályáját elbírják, és egyben megtámasszák a völgy falát. Ezeket kiegészítve a belső terekben szerteágazó, fát szimbolizáló oszlopok jelennek meg. Ezek ágai támasztják alá a tetőszerkezet szelemenjeit. A tető a leghangsúlyosabb rész, ez sárga fémlemezfedést kapott. a homlokzat fa szerkezetű függönyfal. Külső megjelenésében a tető adja a hangsúlyt, melyet sárga fémlemez fedéssel terveztem, ami ugyanolyan jól illeszkedik a nyári zöld tájhoz, mint a őszi sárgás-pirosas vagy a téli fehér tájhoz.

 

Végszó

Célom, a normafa barátságosabbá tétele, tehermentesítése és lehetőségeinek további kihasználása volt. Egy olyan épület létrehozása, mely egész évben segíti az ide látogatókat a kikapcsolódásban, sportolásban. Ami nem próbál meg uralkodni a környezetén, hanem kiegészíti, érvényre juttatja azt.

Wehofer Rudolf

 

Közelebbi nézet - építész: Wehofer Rudolf

Belső nézet - építész: Wehofer Rudolf

 

Források

1. http://www.origo.hu/itthon/20151116-elkeszult-a-normafa-fejlesztes-elso-uteme.html

2. http://www.normafapark.hu/rehabilitacio

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »