építészet : környezet : innováció

Nem tetszett, jaj, perrel fenyegetnek

perika: A mai vezető anyagunkat kénytelenek voltunk eltávolítani, mert az üzemeltető hivatalosan be nem azonosított képviselője perrel fenyegetett, minekután nem kértünk tőlük engedélyt a cikk megjelentetésére és az épületben való fotózásra. 

A mai vezető anyagunkat kénytelenek voltunk eltávolítani, mert az üzemeltető hivatalosan be nem azonosított képviselője perrel fenyegetett, minekután nem kértünk tőlük engedélyt a cikk megjelentetésére és az épületben való fotózásra. 

A kiemelt budapesti műemléket igen zavaros ügylettel a Magyar Posta adta el évekkel ezelőtt, az ingatlanértékesítés után illetéket, vagyis adót nem fizetett és az állam elővételi jogát is kijátszotta. Most külföldi tulajdonban van, az üzemeltető is egy külföldi cég, s bár kívülről megújul, azt, hogy építészetileg mi történik benne, nem tudhatjuk meg.

Egyre több ilyen eset van, megfordult a fejemben, hogy "törvénybe kellene iktatni", az építészet közügy és közünk van hozzá. Ne lehessen olyan kikötés egy tervezési szerződésben, hogy az alkotók nem publikálhatják a munkájukat, megfosztva őket alapvető szerzői jogaiktól, hogy üzleti érdekekre hivatkozva a tervező üzleti érdekeit sérthessék meg a megbízók. Jó lenne, ha a világ nem ilyen lenne, de ilyen. Ennek ellenére - mert még mindig nem vagyunk cinikusak - felháborodunk az arrogáns cenzúrán, az üzemeltető képviselőjének hülyeségén, mert egy építészeti publikáció, amely a véghezvitt munkát mutatja be, még kritikus hangvétel esetén sem jön rosszul soha. Egyébként az "üzlet" csak profitra hajt, s nem hoz létre semmi MARADANDÓ értéket. A maradandóságba befektetett munkát nem kommunikálni sík hülyeség, buta korlátoltság. [perika]

36 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »