Maguktól maguknak - A Nexon új irodaháza

Nagyon ritka itthon, hogy egy irodaházat az építtet fel, aki használni akarja, a Nexon viszont a saját irodaházát építtette Fernezelyi Gergely DLA, Reisz Ádám, Varga-Koritár Krisztián (FBIS Építész Iroda Kft.) tervei alapján. A Váci út irodafolyosójának peremére olyan épület került, ami külső megformáltságát tekintve messziről kiemelkedik a sorból. 

Néha előfordul, hogy értelemszerűen helyénvalónak érzünk egy-egy épületet. Amikor elmegyünk mellette úgy tűnik, mintha mindig is ott állt volna. Ami ilyen természetességgel találja meg a helyét a környezetében, nem lehet építészetileg átlagos alkotás, de akkor csodálkozunk csak el igazán, ha felfedezzük, hogy az épület nemhogy szerénykedik, de egy irodaházakkal zsúfolt térnek is hangsúlyt tud adni.

A Váci út irodafolyosójának peremére olyan épület került, ami külső megformáltságát tekintve messziről kiemelkedik a sorból. A Nexon új irodaháza nagyvonalósága és dinamizmusa mellett mégsem válik harsánnyá, tömegei és az azokat összetartó szalagmotívum különleges, vizuális áramlásában van valami magától értetődő. Erőteljes vonalai mindig, minden szögből átvezetik a tekintetünket az épület egy-egy másik elemére, így az a nyilvánvaló monumentális hatás ellenére egy pillanatra sem válik erőszakossá.


 

Nagyon ritka itthon, hogy egy irodaházat az építtet fel, aki használni akarja, a Nexon viszont a saját házát építtette, és mint minden tulajdonos, olyan végeredményre törekedett, amely méltán töltheti el büszkeséggel tulajdonosait, de az itt dolgozókat is. A telek megválasztása volt a legegyszerűbb döntés az építkezés során, hiszen a cég csupán néhány házzal arrébb székelt eddig is, a területet pedig nem kívánták elhagyni. A Proform már korábban terveztetett ide egy irodaházat befektetési céllal, aminek már megvoltak az engedélyeztetési tervei. A telekkel együtt ezeket is megvásárolta a vállalat, így jelentősen meggyorsították az építkezés folyamatát. A külsőt ebből kifolyólag nem befolyásolták érdemben, az épület sziluettje, méretei, a ház minden szintjén megjelenő teraszok adottságok voltak, amelyekhez ugyanakkor a Nexon jól alkalmazkodott, ügyesen alakították át a belsőt a saját igényeik szerint, ami a szerkezeti kialakítást jelentősen is érintette.

Az épülettömeg mozgalmasságát a felfelé piramisszerűen keskenyedő, egymáson elforgatott téglatestek teremtik meg, e játékos tömeget pedig a homlokzat változatos magasságú fehér sávozása és az e közé szorított, magas parapettel épített, keskenyebb szalagablakok nyújtják meg horizontálisan is. A homlokzaton körbefutó vonalak eltérő szélessége átfut a tömbökön, így válik az egyébként meglehetősen magas irodaház – 8 szintjének súlypontjait minden kubuson át- és áthelyező homlokzata – izgalmas látványával a Váci út egyik leginkább megjegyezhető épületévé.


 

Az eltérő méretű kubusok elforgatott pozíciója számos tetőteraszt ad ki, amelyeket a tervezők a pihenőterek panorámát nyújtó, szabadtéri meghosszabbítására használtak fel. E teraszok lehetőséget nyitottak arra is, hogy megteremtsék a belső terek és az épület környezete közötti vizuális kapcsolatot.

A legfelső, reprezentációra szolgáló szinten egy olyan tárgyaló kapott helyet, ahol körbefutó szalagablakok által adott panorámát élvezhetünk, illetve ennek tetőterasza rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Az ezt követő emeletek – legfelül a vezetői szint, majd a különböző részlegek terei – egyre növekvő alapterülete követi a vállalat osztályainak eltérő helyigényét, munkavégzési szokásait. Egyes területek a tagoltabb elrendezés miatt kis csoportok izolált munkahelyeiként, míg más, nagyobb létszámot igénylő munkafolyamatok végzéséhez alkalmasabb egybefüggő, nagyméretű irodaterekként készültek, hogy kielégítsék az eltérő igényeket.


 

Tulajdonosai élhető, kellemes épületet akartak létrehozni, aminek Ocskay Szilárd ügyvezető igazgató szerint a gépészet volt a kulcsa – ezért építettek be 3 csöves hőszivattyú-rendszert, a szokásosnál jóval több anemosztátot, a nyílászárók pedig komoly hangszigetelést kaptak – igyekeztek tehát minden részlethez a lehető legkorszerűbb megoldást kiválasztani. Energiahatékony irodaházat akartak építeni, amellyel céljuk a Leed Gold minősítés megszerzése.

Az alapvetően szürke tónusokkal meghatározott belsőt a teraszok élénkzöld műfű és fehér kő burkolata által adott éles színezet humanizálja. Kellemes szélességű közlekedő folyosókat alakítottak ki az üvegfalú irodák között, az irodaterek közös részeinek nagyvonalúságában tehát szintén megjelent minőségi épület létrehozására való igény csakúgy, mint az irodák bejárataira kerülő rejtett zsanéros ajtókban, a belső árnyékolók kialakításában, vagy az álmennyezetek elhelyezésében. A belső téri kialakítások, bútorzatok az egész épületben harmonizálnak, kisebb részletekkel, színeltérésekkel ugyanakkor megkülönböztették az emeleteket egymástól. A szőnyegek egységesek, azonban a sávos mintában megjelenő színek minden emeleten eltérőek – ehhez igazodnak az ülőbútorok színkombinációi is.


 

Az épület legnagyobb értéke a harmonikus külső arányok, az emberléptékű belső terek összhangja mellett az a mód, ahogyan apró elemekkel emelték a térképzés nagyvonalúságát. A mellékhelyiségek mennyezetig érő üvegajtajai például minden emeleten azonnal felismerhetőek, összekapcsolják az iroda üvegkalitkáit a közös helyiségekkel, és lényegesen emelik az iroda reprezentatív státuszát; de ilyen a gránitburkolatú széles lépcsőház, vagy a lobbi terének világossága is.

Érdekes, hogy még egy ilyen nagy és sikeres cégnél is hasonló módon születnek a vágyak irodájuk létrehozásánál, mint amikor az ember megtervezteti saját házát, amelyet otthonosnak, egyedinek szán. Ritka szerencse, ha az építtető szükségletei, kívánságai szerint felépült ház teljes elégedettséggel tölti el gazdáját – itt sem teljes az öröm –, ennek ellenére úgy vélem, a Nexon új irodaháza figyelemfelkeltő, jellegzetes, mégis környezetébe jól illeszkedő megoldásaival olyan épület lett, amelyre tulajdonosa méltán büszke lehet.

Móré Levente