Öko Home Expo - kiállítás és konferencia

Az Biobaushop Kft. által szervezett eseményre olyan elismert nemzetközi előadók érkeznek, akik területük legjobbjai, és nem csupán elméleti, de komoly gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. Magyar viszonylatban kivételes témákkal találkozhatunk itt október 4-én; szó lesz az épületbiológiáról, tudományos tervezési módszerekről, modellekről és a legújabb EU kutatási projektekről.

A rendezvény fő célja, hogy hiteles képet adjon az európai ökoépítészetről, megismertesse a résztvevő építészekkel az érvényben lévő szabályozásokat és lehetőségeket. Megvalósult példákon keresztül megmutatni a természetes építőanyagokkal történő építkezés előnyeit, jelenlegi szabályozását.

Ebben lesznek segítségünkre területük elismert hazai és külföldi előadói, akik nemcsak elméleti, de komoly gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. A rendezvény sztárvendége Martin Rauch – aki jelenleg a világ egyik legkiválóbb vályogépítő szakembere. A világ minden táján épített már középületektől kezdve, családi házakat és alapjaiban újította meg a vályogépítészetet a folyamatos minőségi fejlesztésekkel. Olyan nagynevű sztárépítészekkel és művészekkel dolgozott együtt, mint a Herzog & de Meuron építésziroda.

Herbert Hubernek köszönhetően – aki az Osztrák Szalmaépítők Egyesületének elnöke, számos szakmai könyv szerzője valamint az Európai Szalmaéptők Egyesületének elnökségi tagja, számos jövőbemutató passzív szalmás családiházat, és középületeket egyaránt be fog mutatni.

A folyamatos technikai innovációiról híres német Lehmorange cég tulajdonosa Peter Gmeiner, a legújabb öko-szárazépítészeti rendszereit mutatja be, melyek olyan különleges projektekben vizsgáztak már jó eredménnyel, mint a SOLAR Decathlon versenyek, aktív és passzív családi házak, valamint legnagyobb volumenű projektként a Berlinben található Mezőgazdaságért, Táplálkozásért és Fogyasztók védelméért szóló Minisztérium épülete.

Szintén a gépészeti oldalt erősíti Miskolczy Imre, a Miskolczy Energiaterv Kft.-től, akinek nevéhez olyan projektek köthetőek, mint a 13. kerületi 100 lakásos passzív társasház, a szintén 13. kerületi passzívház óvoda és még sok szép példa.

Prof. dr. Kistelegdi István, építész és kutatóprofesszor – akinek munkásságát nemrégiben Pro Architectura díjjal, EON Energy Globe különdíjjal tüntették ki és a Nemzetközi Aktívház konferencián 2017-ben, saját lakóházának felújítását a szakmai zsűri Európa legjobb projektjének választott meg.

Beleznay Éva a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke, Budapest volt főépítésze a nemzetközi zöld minősítési rendszerekről fog nekünk előadást tartani.

Dr. Medgyasszay Péter építészmérnök, számos szakmai könyv szerzője, a vályog és szalmaépítészet egyik legnagyobb hazai szaktekintélye, ezúttal legújabb fejlesztésű tervezést támogató szoftverét mutatja be.

A kiállítók között megtalálhatóak lesznek gyártó cégek, akik a természetes építőanyagokkal (természetes hőszigetelések, felületképző anyagok, szárazépítészeti megoldások, megújuló energiákat bemutató rendszerek) és rendszereket fogják tudni bemutatni és megválaszolni a konkrét kérdéseket. A hazai szakmai szervezetek közül jelen lesz: a Magyar Szalmaépítők Egyeseület, a MAKÉSZ, a Sárkollektíva fiatal építészekből álló csapata is, és az Európai Vályogépítészeti Oktatási Központ szakoktatója és az Európai vályogépítészeti tankönyv társszerzője: Bíró Árpád kőműves és festő mester, számos műemlékvédelmi díjjal kitűntett kivitelező.

Szintén a kiállítók között lesznek olyan, az ökoépítészet területén nagy tapasztalattal rendelkező kivitelezők is, mint például a galgahévizi ökofalu több vályogházát is felépítő csapat, alacsonyenergiás favázas szalmaházas építők és vályogépítők, akik hazai és külföldi referenciákkal egyaránt rendelkeznek.

A rendezvény akkreditálása a Magyar Építész Kamaránál folyamatban van, a jegyvásárlásra itt van lehetőség. A rendezvény szakmai védnöke a HuGBC.

 

Program

9:10 - 10:10 Szalmaépítészet napjainkban - Herbert Huber (Ausztria), az Ausztriai Szalmaépítők Egyesületének elnöke, kivitelező, oktató

10:20 - 11:00 Előregyártott vályog épületek, modern vályogépítészet világszínvonalon - Martin Rauch (Ausztria), Lehm Ton Erde

11:00 - 11:20 Kávészünet

11:20 - 12:00 Vályog szárazépítészet a fokozottan energiatakarékos épületekben - Peter Gmeiner (Németország), Lehmorange cégtulajdonos

12:10 - 12:55 Ebédszünet

13:00 - 13:45 Szimulációkkal támogatott épiteszeti és gépészeti tervezés - Dr. habil Kistelegdi István, Pécsi Tudományegyetem 

14:00 - 14:40 Mennyi gépészet kell egy ökoházba? - Miskolczy Imre, Miskolczy Energiaterv tulajdonos

14:40 - 15:00 Kávészünet

15:05 - 15:45 Épületek környezeti-, és gazdasági teljesítményének értékelése - Dr. Medgyasszay Péter, Phd MBA, építészmérnök

15:50 - 16:30 Zöld minősítési rendszerek - Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze, HuGBC alelnök 

 

Időpont: 2018. október 4., 9:00
Helyszín: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont, Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14., 1097