építészet : környezet : innováció

Óbudai diákszálló és inkubátorház terve

A diákszálló szó hallatán nem túl pozitív képzettársítások ugranak be legtöbbünknek. Az inkubátorház kapcsán viszont jó, ha annyit tudunk, eszik vagy isszák-e. A Földes és Társai Építésziroda által a Graphisoft Parkba elképzelt épület terveit adjuk közre itt.

Irányok

A terület fő koordinátáit két tényező határozza meg, a Duna vonala és a nyílegyenes út. A telek vonalára mindkét irány hatással van, így ezek az épülettömeg formálásánál is nagy szerepet játszanak.

Funkciók

A területre a funkcionális kettőség is jellemző. Észak felé a tömbszerű irodaházak,dél felé az oldottabb pavilonos elrendezésű társasházak a dominánsak. A diákszálló és inkubátorház e két funkciót egyesíti magában.

Helyszínrajz

Hármas tömb

Az épület a két irányt felvéve, a két funkció szerinti fő tömegre bomlik, amiket alul átjárható mellékszárnyak kötnek össze. Az egységes megjelenésű monolitikus tömeg az utca felől három kisebb hasábra bomlik, ezzel a környezet kettős léptékét ötvözi magában.

Átjárhatóság, kapuzat

A kialakuló "W" alakú épülettömeg szárai között három védett térrész alakul ki. Az összekötőszárnyak lebegése miatt egységes, mégis differenciált városi térré alakul át. A tér védettségét fokozza, hogy lesüllyesztjük 90cm-rel a környezethez képest, így egy saját belső világ alakul ki. Ezt oldja a tér átláthatósága és átjárhatósága. Ez az épületet az ipari park és a még beépítetlen terület közötti kapuvá emeli.

Diákszálló és inkubátorház, forrás: Földes és Társai

Egységes architektúra

Megjelenésében egyértelműen egységes monolitikus tömegként tárul fel az épület. A cellás funkciókhoz igazodó feszített, sávszerű nyílászárók viszont horizontális hatást keltenek. Ezt a kettős formálást a nagyelemes kerámia homlokzatburkolat egyneműsége mossa össze. A félszint magasságú kerámialapok a parapetzónában sík, átszellőztetett szerelt burkolatként, míg a nyílászárók sávjában árnyékoló, és átlátást gátló lamellasorként jelennek meg. A lamellák síkját és szögét a mögötte elhelyezkedő funkció és az égtáj határozza meg, illetve adott esetben motorosan vezérelhető.

Elrendezés

Az egységek bejáratai a két ellentétes pólusban kaptak helyet. Mindkét tömbben a földszinten találhatók a közösségi terek, előcsarnok, büfé, különtermek. Ezek vizuálisan kapcsolódnak a tömbök közötti védett térhez. Az emeleteken cellás jelleggel sorolódnak a szoba, illetve irodablokkok és az ezekhez kapcsolódó kiszolgálóterek.

A harmadik emeleten kapott helyet két tetőterasz és tetőkert.
Az egységek variálhatóságára a "W" belső két szárnya ad lehetőséget.
A pincében kaptak helyet a diákszálló kiszolgáló funkciói és az irodákhoz kapcsolódó opcionális mélygarázs.

Diákszálló és inkubátorház, forrás: Földes és Társai

Szobaegységek

A szobák kompakt méretük ellenére a feszített nyílások miatt kellő szabadságérzetet adnak. Ezt erősítik a tervezett moduláris beépített bútorok. Az egységek a folyosó felől fiókszerűen jelennek meg, ezzel oldva a hosszú, sík felületet.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »