építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Pepita pipitér

Hannus Tamás (Reklektik) a Péterfy Sándor utcai lakás felújítása során kiemelt szempontként kezelte a lakásból nyíló kilátás hangsúlyozását és minél több természetes fény beengedését. A tulajdonos kérésére az új otthon tükrözi a világra való nyitottságát, és azt a színkavalkádot, amivel utazásai során találkozik.

A 4. emeleti lakás több szobájából is kilátás nyílik a Steindl Imre által tervezett, neogótikus plébániatemplomra. A lakás térszervezésénél elsődleges szempont volt a panoráma hangsúlyozása, így a főbejárat felől, a hatalmas kétszárnyú ajtón át a nappaliba érkezve a kilátás rögtön a látogató elé tárul. A lakásba lépve először az előtér fekete-fehér pepita cementpadlóját pillantjuk meg, amely kontrasztban áll a méregzöld falakkal. A konyha elválik a többi helyiségtől. Ide egy különálló torony került, amely a konyha felől tárolószekrényként és beépített hűtőként, az előszoba felől pedig előszobaszekrényként funkcionál. A konyhafülke mellett egy étkezőasztal kapott helyet. Az asztal köré fémvázas székek kerültek, amik kokettálnak a ház klasszikus elemeit hangsúlyozó cementlapokkal és stukkókkal. Az előszobából nyílik egy tároló, a mosdó és a mosókonyha, ahonnan tolóajtón keresztül vagy a hálószobán át lehet eljutni a fürdőszobába.

A nappali fehér falai ellenpontozzák a lakás többi helyiségének színeit és mintáit. A fekete-fehér minták a fotelen és a szőnyegen térnek vissza, a zöld szín pedig a fülesfotelen és a puffon jelenik meg. A helyiség egyik falát a padlótól a plafonig egy nyitott könyvesszekrény foglalja el. A szekrényben több rejtett tároló is található. A nappaliba egy dán teakfa komódot terveztünk. A kanapé fölé, a modern kiegészítőket lágyítva egy klasszikus csillár került, így teremtve összhangot a különböző korszakból származó tárgyak között.

A hálószoba tervezésénél az egyszerűség és a szellősség elve érvényesül. A modern-klasszikus ellentétpár ráerősítéseként a hátsó falat téglából terveztük meg, majd, hogy oldjunk a robusztus hatáson, fehérre festettük. A szoba éke a tömör fából készült íróasztal. A hálóból a Rózsák tere tornyaira látni, így a dolgozóasztal az ablakkal szembe került. A hálóból egy üvegajtón keresztül a gardóbba, majd onnan a fürdőszobába jutunk. A fürdő a lichthof miatt sötét, ennek feloldásaként a háló ablakán át érkező fényt a fürdőbe juttattuk. A pepita cementburkolat itt is megjelenik, amely így az egyszerű fehér csempével, a fekete falfestéssel és a fényhatásokkal kiegészülve drámai hatást kelt. Ezt finomítja a lábaskád, valamint a nagy sárga szekrény, amelyben több tároló és a kazán kap helyet. 

Hannus Tamás (Reklektik)

 


Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

Otthon a Péterfy Sándor utcában - belsőépítész: Hannus Tamás (Reklektik) - fotó: Gosztom Gergő

 

vélemény írásához jelentkezzen be »