építészet : környezet : innováció

Pók a falon

civica: SZAKMAI UJDONSÁG!      Tájékoztatjuk az érdekelt kollegákat, , hogy  megkezdtük a homlokzatokat elcsúfító fekete foltok (pókhálók) letisztítását, és az újrafertőződés megelőzését a régi,  valamint a pókhálósodást megelőző falkezelést az új, és a  felújított   épületeken. 

SZAKMAI UJDONSÁG!     

Tájékoztatjuk az érdekelt kollegákat, , hogy  megkezdtük a homlokzatokat elcsúfító fekete foltok (pókhálók) letisztítását, és az újrafertőződés megelőzését a régi,  valamint a pókhálósodást megelőző falkezelést az új, és a  felújított   épületeken. 

A homlokzatokon látható szürke-fekete pamacsok okozója 90 %-ban a városi hamvaspók (dictyna civica).
     A frissen festett  épületek homlokzatát  gyorsan tönkreteszi, mert rövid időn belül megjelenik a felületeken.    Hálója általában 3-6 hónapon belül már látható a párkányok, tagozatok alatt és  a fugákban.  Ezt követően gyorsan elterjed, elsősorban a fröcskölt, egyenetlen felületeken (pl.Terranova), de  mindenütt, ahol a testméreteinek megfelelő (1-3 mm) búvóhelyeket talál.   Kellemetlen, maradandó és egyre fokozódó méretű  esztétikai hibát okozva az egyébként jól elvégzett munkán.    

A lámpákkal, reflektorokkal  megvilágítot felületek fénycsapdaként működnek, itt sokkal több a rovar és a pók.

    Tapasztalataink szerint az 1-2 szintes, (létráról még elérhető magasságú) épületek tulajdonosai időszakos söpréssel, mosással eltávolítják a pókhálófoltokat, ezért általában nem igénylik a védelmet.  A foltokat nem könnyű eltávolítani, mert nagyon erősen tapadnak a felülethez.

    A városi, magasabb épületeken ezzel szemben tetemes költséget jelenthet tisztítás, tekintettel arra, hogy be kell  állványozni (vagy alpinista technika, emelőkosár) és le kell mosni az épületet.   Ezzel együtt az egyszeri tisztításnak nincs is értelme, mert megelőző falkezelés nélkül a pókhálók rövidesen újra ellepik a házat. Ezért  minden városunkban láthatók  a pókhálóval borított épületek, Budapesten például a  IX. ker rehabilitált városrészén. A jelenséget a BME Épületgeológiai Tanszéke  Dr Józsa Zsuzsa vezetésével részletesen tanulmányozta, és a tanulmány kivonatát  az ÉPÍTŐMESTER c. lapban " Pók a falon "  címmel ismerteti.  Az archívumban a     http://www.archiweb.hu/portal/index.phpoption=com_content&task=view&id=121&Itemid=77    oldalon olvasható.

Jelenleg a megelőző tevékenységet senki nem végzi,  a feladat speciális jellegéből következően nem is képes elvégezni.  11 éve foglalkozunk ezzel a témával. Okleveles gázmesterünk  vezetésével kártevőirtást is végzünk, ezért pontosan tudjuk, hogy rovarirtószerekkel az irtószerek  a gyors elbomlása miatt a probléma nem oldható meg.
  

      Új épületeknél   már a tervezés stádiumában célszerű a pókhálómegelőzés költségeit figyelembe venni,  mert az átadott épületen megjelenő szennyezés letisztítására már nincs forrás.  Az építés vagy felújítás befejezése után a munka csak nagyon drágán végezhető el (mosás, újra állványozás stb.), ez  esetben a védőréteg  ára az összköltségnek csak   töredéke.      Ebből következik, hogy az új építésű és a felújítandó  épületek esetében  a falkezelést már a  tervezői költségvetésben kalkulálni kell, és a munkákat  még az állványbontás előtt el is kell végezni! 

Vállaljuk a régi épületek felújítását, festését,  de az új  házak festését és utólagos falkezelését is.  Amennyiben a homlokzatfestést mi végezzük, minden esetben - kedvező áron- a védelmet is felvisszük egyúttal a felületre, ezzel hosszú távra biztosítjuk az épület tiszta, pókhálómentes megjelenését.
 
  
Elérhetőségünk:   Tel: 0670 5000 440
Weblapunk rövidesen elkészül,  a link itt elérhető lesz.  www.civica.gportal.hu   E-mail: siofok50@freemail.hu   

vélemény írásához jelentkezzen be »