építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Ráncfelvarrás a Váci úton - a River Estates irodaház új előcsarnoka

Az elmúlt két évtizedben kiépült Váci úti irodanegyed egyik első épületét, a River Estates Irodaházat 1997-ben adták át. Azóta a területen jelentős beruházások mentek végbe, túlkínálat keletkezett az irodapiacon. A bérlőkért folytatott verseny arra késztette az épület kezelőjét, hogy a külső homlokzatok és a bejárati előcsarnokok "ráncfelvarrásával" vonzóbbá tegye az épületet a bériroda-piacon. A feladattal az eredeti tervezőket bízták meg, a belsőépítészeti kialakítást Tildi Béla jegyzi.

Eredeti állapot

Az eredeti építészeti terveket Csiha Katalin, Füzesséri Zoltán, és Bordi János (Aula Építésziroda Kft.) készítette. A három utcára néző saroképületnek több bejárata van, ezek közül a Váci út és Huba utca sarkán elhelyezkedő a főbejárat. A háromszintes henger alakú előtérből mindkét utcai szárny elérhető. A belső tér váci úti oldalán található a liftelőtér, amely az első és második emeleten galériaként jelenik meg. A Huba úti szárnyhoz kapcsolódó térbővületben többlépcsős vízesés épült terméskő burkolattal és gazdag növényzettel. Az első emeleten a Huba úti szárny eléréséhez a vízesésen átívelő üveghíd, a második emeleten függőerkély készült.

Az építtető kívánságára - az igényesség jegyében - az akkori divatnak megfelelően a padozat, a lépcső, a lifttorony és a hengeres belső felület gránitburkolatot kapott, az oldalszárnyak szemcsés vakolattal készültek. A erkély, és lépcsőkorlátok valamint a híd rozsdamentes acél vázszerkezettel, az erkélyeknél edzett üveg betétekkel épültek meg.


eredeti állapot - építész tervezők: Bordi János, Csiha Katalin, Füzesséry Zoltán - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


Rekonstrukció

A homlokzatok a reklámok lebontásával, a felületek világos színre festésével és a homlokzati falak "blende" jellegének erősítésével újultak meg. A főbejárati előcsarnok esetében a cél a szürke gránitburkolatok miatt kissé sötét belső tér világosabbá, frissebbé, dinamikusabbá tétele volt. Az épületet kezelő S IMMO APM Hungary Kft. képviselői a Váci út felől belátható előcsarnokba a térben jól érzékelhető, önálló vizuális élményt jelentő lámpatest, és a hengerpalást belső felületén egy nagyméretű kortárs plasztika elhelyezésére tettek javaslatot. Az épület választott neve miatt a vízesés megtartását javasolták valamilyen formában, de átalakítását kérték, mert a lezuhogó víz hangját a belső térben túl erősnek tartották.


a River Estates Irodaház új előcsarnoka - építész tervezők: Bordi János, Csiha Katalin, Füzesséry Zoltán - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


A forgóajtó előtti tér szabadon tartása érdekében a beléptetőkapu-rendszert áthelyeztük a hengerpalást belső, íves vonalára. A vízesés alsó lépcsőjét megszüntettük, a helyén pihenésre, várakozásra szánt sarkot hoztunk létre. A vízesést kétlépcsős vízfallá alakítottuk át: a víz összesen 4,5 m magas, 2 m széles, bordázott kőfelületen "surran" le - az élményt a felszínesedett, nedves kőfelületen fodrozódó víz látványa jelenti. A két lépcső között kisméretű vízmedence helyezkedik el. A vízesés mind a várótérből, a mellette felvezető lépcsőről, mind a felette átívelő üveghídról jól látható.


a River Estates Irodaház új előcsarnoka - építész tervezők: Bordi János, Csiha Katalin, Füzesséry Zoltán - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


A liftblokk felülete három szint magasságban a recepciós pult színével megegyező edzettüveg borítást, a liftelőterek szintenként új, bontható sávos álmennyezetet kaptak. Az új arculat kialakításának szellemében a belső falfelületek fehér akril festéssel borítottak. Az épület személyforgalmának segítésére, ellenőrzésére 2 munkahelyes, kék üvegborítású recepciós pult készült. Felette helyezkedik el a szervesnek ható, a Voronoj-cellák matematikai szabályok szerint szerkesztett plasztika. A hengeres előtér mennyezetére egyedi "örvénylámpa" készült. A Voronoj-plasztikát és az örvénylámpát Kudlacsek Janka építész tervezte, ez utóbbi bejutott "A Fény mestere 2016" pályázat döntőjébe és elnyerte a GE Hungary Kft. által felajánlott Eco Különdíjat és a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata (MMK ELT) által adományozott Fénytechnika Különdíjat. 


a River Estates Irodaház új előcsarnoka - építész tervezők: Bordi János, Csiha Katalin, Füzesséry Zoltán - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


Az átlagostól eltérő, magas műszaki színvonalú kivitelezést követelő belsőépítészeti megoldások nehéz feladat elé állították a munkában résztvevő cégeket. Az összehangolt munka, a szoros együttműködés végül a tervezés oldaláról szemlélve vállalható minőséget hozott létre. Köszönetet kell mondanunk az Óbuda Újlak Kft-nek az építészeti-belsőépítészeti kivitelezésért, Karlócai Péternek (Technoconsult Kft.) a vízesés épületgépészeti tervezéséért és kivitelezéséért, Bojti Márton iparművésznek a Voronoj-plasztika elkészítéséért és Radnóczi Ferenc világítástervezőnek az örvénylámpa műszaki, technikai megoldásainak kidolgozásáért és teljes kivitelezéséért. Külön meg kell említenem a felújítást bonyolító S IMMO APM Hungary Kft. műszaki vezetőjét Kámán Norbertet, aki hozzáértően, higgadtan vezette le a beruházást.

Tildi Béla

 

vélemény írásához jelentkezzen be »