építészet : környezet : innováció

Roto: tetőablak, másként

Az elmúlt években a tervezői felelősség kérdését érintő szabályok változása sok más mellett arra is megtanította a szakembereket, hogy az épület egyes részei – például a tető vagy a tetőablak – gyakran játszanak jelentős szerepet az épület energiafelhasználásában. A Roto szakcikkével segíti elkerülni ezeketet a hibákat, így visszaállítani az épület kibillent energetikai szintjét.

 

 

A tető és a tetőtéri ablak az időjárásnak erősen kitett épületrészek. Ráadásul a kivitelező egy-egy tetőablak beépítésével három nagyon fontos "feladatában" gyengíti az épület egyik fő védelmi vonalát. A tetőablak beépítése során a rétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés folytonossága is megszakad. Ezek megoldása innentől ugyan a kivitelező feladata, de a tervező számára sem mellékes a végeredmény. A Roto tetőtéri ablakai olyan műszaki megoldásokat kínálnak, melyek a nyugati piacokon standardnak számítanak – miért érnénk be Magyarországon kevesebbel…

Építészként csupán néhány dologra szükséges odafigyelni a kötelező tervezői művezetés esetén, és biztosnak kell lennünk abban, hogy a Roto tetőtéri ablakok jól kerültek beépítésre, hogy ne befolyásolják negatívan az épület energetikai helyzetét. A Roto tetőtéri ablakainak kialakítása és kiegészítői olyan műszaki megoldásokat kínálnak, amelyek szakszerű beépítés esetén könnyedén gondoskodnak a tetőtéri ablaktól joggal elvárt funkciókról, energetikai értékekről és a működési biztonságról. Mindez az ablakok kialakítása, gyári előkészítésének köszönhető.


Fotó: Roto

 

Tekintsük át az építész által is ellenőrzendő, a tető rétegrendek átvágásával kialakult helyzet javításának lehetőségeit.

A tetőablak beépítésekor a kivitelező átvágja az alátétfóliát, a hőszigetelést és a belső párazáró réteget is. A rétegrend helyreállítása a kivitelező fontos feladata annak érdekében, hogy az ablakok és a tető többi része között ne alakuljon ki hőhíd. Ebben utolsó védvonalként joggal számíthatunk burkolókeretre, de ez kevés, ha az alatta lévő rétegek nem látják el a feladatukat.

Víz- és légzárás ellenőrzése

Első lépésként az alátétfólia szintjén keressük a megoldásokat: itt a Roto tetőablak úgynevezett vízzáró csatlakozásának az alátétfóliához történő ragasztását kell ellenőriznünk. Ha például hajszárítóval át tudunk fújni az ablak körül, akkor nem kérdés, a szélzárás kialakítása nem sikerült. Ennek oka lehet a gyakran használt tűzési megoldás, ami persze nem elegendő.

A vízzárás helyreállítására kizárólag a megfelelő ragasztószettek használata jöhet szóba. A Roto vízzáró csatlakozó szettje alumínium profilt, speciális ragasztószalagot és a gyárilag előformázott sarokelemeket tartalmaz. Utóbbi szerepe vitathatatlan, hiszen a sarkok kialakítása mindig a legkritikusabb pont. Mindemellett a Roto hőszigetelő keretével akár a passzívház előírásoknak is megfelelhet az épület ezen csomópontja.


Fotó: Roto

 

Következik a hőszigetelés

A következő feladat a hőszigetelés megoldása a tetőtéri ablakok körül. Ami biztos: a tetőtéri ablak a szigetelés síkja fölé kerül, így a kivitelező a szakszerű beépítéssel az ablak lehűlését is akadályozza. Ezt a Roto tetőtéri ablakok már gyárilag beépített Hőszigetelő csomagjukkal hatékonyan segítik: a hőszigetelést az ablakra ragasztva találjuk, amely a tok felső részéig húzódva védi azt.

A Roto Hőszigetelő Csomag körbefutó hőszigetelése UV álló és a hatékonyabb védelemért már a párazáró fóliát is tartalmazza, csökkentve a helyszíni beépítési hiba lehetőségét.


Fotó: Roto

 

Végül vizsgáljuk meg a párazárást is

A gyártók szerint a későbbi reklamációk leggyakoribb okai a nem megfelelő párazárás okozta károsodások. Ezt a szakmunkát általában már nem a tetőfedők, hanem a gipszkartonosok végzik, akik bíznak a gipszkarton szerepében. A pára ugyanakkor utat talál magának, így, ha belső párazáró fólia nincs az ablakhoz ragasztva, a bejutó pára hatására kávaszigetelés és a hőszigetelés néhány éven belül tönkremegy. A párazárás szakszerű és kézenfekvő megoldására a Roto tetőablakokba előre beleragasztva találjuk a párazáró fóliát, amellyel a szakembernek mindössze annyi a faladata, hogy azt a belső párazáró réteghez is ragassza hozzá.

Roto