építészet : környezet : innováció

Szolid méltóság - Tapolcai Járásbíróság és Járási Ügyészség tervpályázat

A Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) tervezte új ügyészségi épület tömegformálásával és anyaghasználatával visszafogott, így emeli ki a meglévő  bírósági épület építészeti értékeit és plasztikáját. A Bíráló Bizottság a pályaművet III. díjban részesítette.

Beépítési javaslat

A tervezési célunk a könyező beéépítéshez való illeszkedés és az előírásoknak való megfelelés volt. A bíróság és ügyészség épületét szabadonálló épületként terveztük meg. A meglévő bíróság épülete jelenleg „L” alakú. Az udvar északi és keleti része részben melléképülettekkel van beépítve, ezeket lebontják. A bíróság udvarba nyúló nyugati épületszárnyat elbontottuk és a helyére tervezett épületszárnyban helyeztük el az új funkciókat. A meglévő épületet az északi, udvari oldalán a földszinten nagy tárgyaló teremmel bővítettük. Az ügyészség épületét a telek északkeleti oldalára helyeztük. Az új épület térfalat képez a Köztsárssági tér felé, könnyen megközelíthető. Alaprajzilag ”U” alakú beépítést eredményez. Az ügyészség új épülete üvegezett közlekedővel csatlakozik a bíróság épülétehéz.

 

Tapolcai Járásbíróság - építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) - látványterv: Vörös Tamás

 

A bírósági épület építészeti értékének hangsúlyozása és kiemelése fontos szempont volt. A hozzá kapcsolódó ügyészségi épület tömegformálásával és anyaghasználatával visszafogott, így emeli ki a meglévő épület építészeti értékeit és plasztikáját. A függönyfal világos tereket és korszerű munkavégzést tesz lehetővé, a lammellák árnyékolnak és védelmet biztosítanak. Az épület lapostetős, a betonfalak kőburkolatot kapnak. A két épület külön hivatalként működik, de az átjárhatóság biztosított az összekötő közlekedőn keresztül. Az új épület nem hivalkodó, de méltó az ügyészség társadalmi helyzetéhez. Homlokzatával és külső megjelenésével utal a benne működő szervezet jellegére.

A bíróság épülete továbbra is a meglévő főbejáraton keresztül közelíthető meg az Ady Endre utcáról. Az épület udvarának bejárata is az Ady E. utcáról nyílik. Innen járnak be autóval a bíróság és az ügyészség dolgozói. 15 db parkolót tudtunk elhelyezni a dolgozók számára a szomszéd kérítések mentén. 10 db parkoló a bírósághoz és 5 db parkoló az ügyészséghez tartozik. A dolgozók az udvar felőli bejáratokon tudnak az épületbe jutni kártyával. Az akadálymentes parkoló és megközelítési lehetősége is innen biztosított számukra. A büntetés végrehajtás zárt udvara a nyugati oldalon kapcsolódik a bíróság új épületszárnyához. Az udvart a Köztársasági téri kapun lehet elhagyni. Az út és parkoló természetes, fűrészelt, csúszásmentes kőburkolatot kap. Az ügyészség az ügyfelek és a dolgozók számára a Köztársaság térről közelíthető meg. Akadálymentesen mindkét épületbe ezen a bejáraton lehet bejutni az ügyfeleknek. A Bíróságra az összekötő közlekedőn át tud továbbhaladni a mozgáskorlátozott ügyfél.

 

Tapolcai Járásbíróság - építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) - látványterv: Vörös Tamás

 

Járásbíróság – Építészeti kialakítás és funkcionális elrendezés

Pinceszint
A pinceszinten helyeztünk el a központi irattárat és a bűnjelkamrát. A földszinti lajstromirodából lifttel jutnak el az iratok a központi irattárba. A pince talajnedvesség elleni szigetelését meg kell vizsgálni és ennek megfelelően utólagos vízsigeteléssel kell ellátni.

Földszint
Az ügyfelek az Ady E. utca felől lépnek be az épületbe a meglévő főbejáraton. A porta mellett helyeztük el az átvizsgáló helyiséget, amin keresztül juthatnak az ügyfelek az központi előtérbe. Az előtérből nyílik az ügyfélszolgálat, ahol az ügyfelek várakoznak. Az ügyfélszolgálathoz kapcsolódik a pénztár és a lajstromiroda. Az előtérből nyílik az emeletre vezető főlépcső és az ügyészség a bírósággal összekötő közlekedő. Az előtérből a felújított közlekedőn keresztül közelíthető meg a tárgyalók előtti előtér, helyet biztosítva a várakozók számára. Innen nyílik a nagy tárgyaló, ami az új bővítményben kapott helyet. A terek világosak, szellősek, felülvilágítón keresztül megvilágítottak. A folyosó végén a mediációs szoba és a gyermek meghallgató helyezkedik el. Üvegezett ajtó választja el a liftet és a dolgozói lépcsőt az ügyfelek terétől, ide csak kártyás belépővel lehet belépni. A dolgozók gyalogosan a főbejáraton érkeznek, autóval az Ady Endre. utcáról nyíló udvari bejáraton keresztül. A parkolóból kártyás belépővel a nyugati homlokzaton lévő bejáraton tudnak az épületbe jutni. Innen lifttel vagy lépcsőn mehetnek az emeletre. A lift mögött helyeztük el a dolgozói akadálymentes WC–mosdót és mellette a szerverszobát. Az új bővítményben az északnyugati oldalon a büntetés végrehajtási zárt udvarból külön bejáraton keresztül vezetik be kihallgatásra a fogvatartottakat az őrizetes váróba. A védett tanu is elkülönítve érkezik a kihallgatásra. A bíróság meglévő épületét leontják, a lebontott szárny helyére épülő épületrész és az új nagy tárgyaló monolit vasbeton szerkezettel, fehér színű vakolt felületekkel és mészkő burkolattal készül. A meglévő épülethez hasonlóan annak bővítményében is fa nyílászárók készülnek.

 

Tapolcai Járásbíróság - építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) - látványterv: Vörös Tamás

 

Emelet
Az emeletre már csak a dolgozók juthatnak fel a főlépcsőn, a dolgozói melléklépcsőn és lifttel. Az emeleten a főlépcsővel szemben helyeztük el az elnöki irodát saját titkársággal, teakonyhával, továbbá a könyvtárt, tanácskozó termet. Mellettük, a porta fölött, új lépcső indul tovább a tetőtérbe az oktatótermekhez. Az emeleti közlekedőből nyílnak a bírói dolgozószobák, a titkári irodák és a dolgozói vizesblokk. Az újonnan tervezett északnyugati szárnyban a fogalmazói iroda és a tisztviselői irodák kaptak helyet.

Tetőtér
A meglévő főépület utcai szárnyában a fedélszerkezet főállásai és felhasználható részeit felújítják és bemutatják a faszerkezet tűzvédelmi kezelése után. Ugyanúgy a két fő kéménytest is. A tetőt beépítik és új héjazatot kap, a felső födémet megerősítik. A bejárati tömb tetőtérébe terveztük az oktatótermeket. Helyet kap még itt egy közösségi-társalgó tér és a könyvtár galériája is. A központi térsor a tetőfelépítményekbe kerülő felülvilágítókon keresztül kap természetes megvilágítást. A tetőtérben gépészeti helyiségek, vendég-apartmanok, edzőterem, dolgozói öltöző, személyzeti tartózkodó, WC-mosdók találhatók még. Amikor zárva van a Járásbíróság, akkor a vendégek a nyugati homlokzaton nyíló bejáraton keresztül érik el a tetőtéri szinten lévő apartmanokat.

Belső építészet
A bíróság belső kialakítását az egyszerű vonalvezetés, funkcionalitás, világos terek, visszafogottság és letisztultság jellemzik. Anyagok: fa, üveg, műgyanta, melegszínű travertin kőburkolat, fa és kő fal- és padlóburkolatok. A helyiségekbe egyszerű, a funkciónak megfelelő beépített és mobil berendezések kerülnek.

 

Tapolcai Járásbíróság - építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) - látványterv: Vörös Tamás

 

Ügyészség – Építészeti kialakítás és funkcionális elrendezés

Pinceszint
Az ügyészség épülete részben alápincézet. A pinceszinti tároló és a dolgozói WC-mosdó lifttel is elérhető.

Földszint
Az ügyészség épületébe az ügyfelek a Köztársaság tér felől érkeznek, az átvizsgálón keresztül jutnak az előtérbe, ahol várakozhatnak. Az előtérből nyílik a lajstromiroda, irattár, alügyész és beosztott ügyész irodája, a kihallgató helyiség és a bűnjelkamra. Az előtérből indul az emeletre vezető lépcső és az ügyészséget a Járásbbírósággal összekötő közlekedő, ahová a többi szintre induló lift került. A földszinten a lépcső mögött található az ügyfél és akadálymentes vizesblokk. A dolgozók a parkolóból az udvari bejáraton keresztül kártyával jönnek be.

Emelet
Az emeletre lifttel vagy a főlépcsőn lehet feljutni. Ezen a szinten helyeztük el a vezető ügyész irodáját, az adminisztrációt, a tanácskozó helyiséget, beosztott ügyészek és a fogalmazó irodáit, és a dolgozói vizesblokkot. Az üvegfalú teakonyha a közlekedő terében bútorként kerül kialakításra. 

Tető
A lapostetőn napelemeket helyeztünk el. A tető járható, kővel burkolt.

 

Tapolcai Járásbíróság - építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) - látványterv: Vörös Tamás

 

Jellemző anyagok, szerkezetek

Bíróság épülete
A meglévő épület felújításra kerül. Az újonnan hozzáépített épületrészek monolit vasbeton szerkezettel készülnek mészkő burkolattal, fa nyílászárókkal.

Ügyészség épülete
Monolit vasbeton szerkezettel készül, hőszigetelő üvegezésű alumínium függönyfalakkal, festett fém árnyékoló és biztonsági lamellákkal.

Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid

 

Tapolcai Járásbíróság - építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid (Veszprémi Építész Műhely Kft.) - látványterv: Vörös Tamás

 


 

A Bíráló Bizottság részletes bírálata

A pályázat a kiegészítés megtervezésekor az együttesnek szabad körüljárhatóságot biztosított. A meglévő épületet két eltérő karakterű tömbbel egészítette ki, nyugati és északi irányban. A nyugati a meglévő magastetős épületforma folytatása, míg az északi egy modern lapostetős tömeg, mely nyaktaggal kapcsolódik a meglévőhöz. E két bővítés közé feszül be a legnagyobb tárgyaló. Ilyen módon szinte tömbszerűvé, sűrűvé válik a beépítés, melyet az ügyészségi bejárat és az északi oldalról kapcsolódó kert visszahúzása lazít fel. A tömbök által közrezárt udvarok szervezése lehetne nagyvonalúbb, ahogyan a büntetés-végrehajtási (őrizetes) bejárat épületből kilógó tömege is. A szomszédos telken álló épület Köztársaság tér felé forduló térfalának folytatását jól oldotta meg. Az épület tömegalakításában megjelenő többféle hang a homlokzatok tervezésében is tetten érhető. A régi épület kő lábazati anyagának átvitele az új épületre jó eszköz a kettő összekapcsolására, az viszont már ellentmondásos, hogy az új részeken hol a meglévő épületről átvett lyukarchitektúrát alkalmazza, hol vízszintes lamellákkal árnyékolt üvegfelületeket. Bizonyosan előnyösebb megoldás lett volna alaprajzszervezési szempontból, ha az északi irányból csatlakozó tömb párhuzamos a főépülettel. A két épületet összekötő nyaktag nyugodtan lehetett volna egyben a bejárati szélfogó is, így megspórolható lett volna a közlekedőbe ékelődő üvegdoboz.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »