építészet : környezet : innováció

Újragondolt közösségi terek

A dolgozók egyre inkább kreatív tereket igénylő kéréseinek megfelelve az aula belsőépítészetileg attraktív revitalizálására és laza munka-kávézó/workcafé kialakítására kérte fel az MVM Group a belsőépítészt, Göbölyös Kristófot, hogy megújítsa a székház közösségi tereit.

A MVM székház megépítése óta az MVM Group komoly szerkezeti és személyi átalakításon, szemléletmódváltáson ment keresztül. Az új elvárások új lehetőségeket nyitottak, egyben új feladatokat generáltak a cég életében. Többek között komoly hangsúlyt kapott a vállalatnál az egyén „jóléte és jólléte”, amely immár nem csupán a munkavállaló-, hanem munkáltatója számára is fontos. A szervezetkutatások szerint közvetlen kapcsolat mutatható ki a dolgozói elkötelezettség, lojalitás, produktivitás és kreativitás, valamint a tágabban értelmezett munkahelyi környezet között. Többek között ennek jegyében az MVM Csoport belső, Innovációs Díj pályázatot hirdetett 2016. tavaszán, mely alkalmat teremtett a székház földszinti közösségi tereinek újragondolására. A pályázatra az üzemeltető (Pálla Gábor - Római Irodaház Kft. által benyújtott) „WorkCafé” projektet a pályázati zsűri megvalósításra érdemesnek ítélte, míg a tényleges kivitelezésre 2017-ben került sor.


MVM székház megújult közösségi tere - belsőépítész: Art Front Hungary - fotó: Vitáris László

 

A pályázat lényegi eleme a belsőépítészetileg attraktív aula tér revitalizálása, a vállalat munkavállalói részére a well-being jegyében: az ókori görög városállamok agóráinak mintájára az aulát és kapcsolódó tereit (WorkLab, WorkCafé és Étterem, illetve a Terasz) eleven és pezsgő élettel, új funkciókkal és tartalmakkal akarták megtölteni.

A Székház építéskor (2009) az aulából nyíló Múzeum teret, ami a gyakorlatban már előtte is a külsős munkatársaknak biztosított munkateret, és a belső munkatársakkal való egyeztetések, kommunikáció színtere volt, most továbbfejlesztették és ebből lett a WorkLab. Akusztikailag védett teret építettek ki, kisebb tárgyaló egységekkel és emelt munkaállomásokkal, melyeket növényekkel és paravánokkal szeparálnak egymástól.


MVM székház megújult közösségi tere - belsőépítész: Art Front Hungary - fotó: Vitáris László

 

Korábban hangsúlyosabb kapacitást szántak például az aula térből nyíló büfé belső „kisbolt” jellegének, ami nem vált be, így a belső kommunikációt támogató Workcafé nőtte ki magát belőle. A kávézás és szociális kapcsolatok színterévé fejlesztették, szőnyegpadlós boxok kialakításával, barátságos lámpák és növények telepítésével és vidám, fiatalos krétaírt fallal egy laza (munka-) kávézóvá alakult.

A vállalati étterem eddig jellemzően napi 3 órát aktív terét a teljes munkanap idejére akarták aktivizálni a belső átalakításokkal: magas asztalok és bárszékek elhelyezésével adtak keretet egy-egy projektmegbeszéléshez; rövid tárgyaláshoz a mobil bútorok cseréjével modern és fiatalos hangulatot teremtettek. Fontos, hogy az aula-kert közötti közlekedőt hangsúlyozzák, ezért átláthatóbbá tették az átszervezéssel. A falak mentén kiállításokhoz készítettek elő installációt, ugyanis az MVM régóta lehetőséget teremt a vállalati dolgozók számára is, de meghívott művészek részére is, kiállítások rendezésével, ezek támogatásával.


MVM székház megújult közösségi tere - belsőépítész: Art Front Hungary - fotó: Vitáris László

MVM székház megújult közösségi tere - belsőépítész: Art Front Hungary - fotó: Vitáris László

 

Az aula tér a külső és a belső világhoz való kapcsolódás tere, itt zöldfalat telepítettek, ami a fenntartható fejlődés üzenetét közvetíti és fokozza a fizikai és vizuális jó közérzetet, alaprajzilag átszervezték úgy, hogy a kisebb csoportokban történő egyeztetések lehetőségét biztosítsák. LED falat építettek ki, amelyek aktív kommunikációs felületek a vállalat dolgozói felé, bemutathatják a tagvállaltok működését, információkat, aktualitásokat közölhetnek rajtuk keresztül. A WorkCafé projekt az Év Irodája 2017 versenyén döntős lett. Mára úgy tűnik, bevált: a dolgozók belakták és aktívan használják az új tereket.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »