Közélet, hírek

A HuGBC Green walk fotópályázatának nyertesei

1/4

Póllai Attila - I. díj

Póllai Attila - I. díj
Orosz Máté - III. díj és közönségdíj
lead
Jäger Krisztián - II. díj
?>
Póllai Attila - I. díj
?>
Orosz Máté - III. díj és közönségdíj
?>
lead
?>
Jäger Krisztián - II. díj
1/4

Póllai Attila - I. díj

A HuGBC Green walk fotópályázatának nyertesei
Közélet, hírek

A HuGBC Green walk fotópályázatának nyertesei

2016.11.10. 13:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, _Magyarország

Cég, szervezet:
HuGBC

16 pályázó összesen 107 fotója érkezett be a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) Green Walk fotópályázatára, melyek közül a szakértő zsűri három díjat ítélt oda, valamint egy alkotás Közönségdíjat nyert. A Nemzetközi Zöld Építés Hete alkalmából rendezett fotópályázat 15 legjobbnak ítélt munkájából az egyesület utazó kiállítást is szervez, hogy a környezettudatos épületeket ily módon is közelebb vigye a nagyközönséghez.

"Az egyszerű eszközökkel megalkotott, környezettudatos, szerethető, élettel teli köztér, ami irodaépületek esetében ritkaság számba megy, ünnepelni való."

A Zöld Építés Hete a World Green Building Council kezdeményezése, melyhez a HuGBC évek óta több rendezvénnyel csatlakozik. 2013 óta ilyen a Green Walk is. Idén szeptember 26. és október 1. között 17 környezettudatos, főként zöld minősítést szerzett létesítménybe juthattak be az érdeklődők, szakértő vezetővel. A HuGBC a Green Walk 6 napja alatt a résztvevőket fotópályázatra hívta, hogy nagyobb nyilvánossággal ismertesse meg a hazai zöld épületeket a vizualitás mint az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszköz segítségével.

 

Orosz Máté - III. díj és közönségdíj
2/4
Orosz Máté - III. díj és közönségdíj

 

A 107 beérkezett alkotás közül kétkörös értékelés során választotta ki a legjobbnak ítélteket a zsűri, melynek tagjai Beleznay Éva építész, a HuGBC alelnöke; Danyi Balázs építészeti fotográfus; Pásztor Erika Katalina az Építészfórum.hu főszerkesztője; Tornóczky Mónika az Alukönigstahl Kft. termékmenedzsere, építész és Sebestyén Diána, a Kinnarps Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetője voltak.

"A zsűri nagy örömmel látta az érdeklődést. Nehéz volt kiválasztani az elsőket a sok fantasztikus kép közül. A szinte művészeti alkotásként készült fotók mellett az épületlátogatások élményei is megjelentek. A Green Walk célja, hogy be tudjuk mutatni környezettudatos szemlélettel épített épületeket, és megismertetni az érdeklődőkkel a részleteket. Örülünk, hogy a fotópályázattal is a részletekre tudtuk a figyelmet fordítani: a készült képek sok érdekes látványt, részletet mutattak be" – mondta el Beleznay Éva.

 

Jäger Krisztián - II. díj
4/4
Jäger Krisztián - II. díj

 

A zsűri az I. díjat Póllai Attila fotójának ítélte, mely a CEU közelmúltban átadott BREEAM minősítésű Campus épületében készült. A II. helyezett Jäger Krisztián alkotása lett, melyet a szintén BREEAM minősítésű Vision Towers irodaház területén készített. A III. díjat és egyben a Közönségdíjat Orosz Máté lépcsőfotója nyerte, melyet a CEU-ban kapott lencsevégre.

A nyerteseket arról kérdeztük, milyen benyomásokat szereztek a Green Walkon meglátogatott épületekről, főként környezettudatossági szempontból. Póllai Attilát a CEU épületében az "okos" épületirányítási rendszer fogta meg leginkább, amely az épületben tartózkodók számához tudja igazítani a fűtési-hűtési szükségleteket. Jäger Krisztián már jól ismerte a témául választott Vision Towert, így számára a legérdekesebb az új irodaépületek létesítésének beruházási szempontból való megközelítése és annak a szemléletnek a megismerése volt, hogy egy épület környezettudatosságát nagyon sokféle nézőpontból kell vizsgálni és értékelni. Orosz Máté összbenyomása az volt, hogy egyre szélesebb kör érdeklődik a fenntartható épületek iránt. A bejárásokon szakmabelieken kívül részt vettek újságírók, valamint olyanok is, akik csupán érdeklődnek az épületek iránt. Máté a bejárások során úgy látta, hogy a környezettudatos szemlélet egyre inkább természetessé válik mind a tervezés, mind az üzemeltetés során.

 

Póllai Attila - I. díj
1/4
Póllai Attila - I. díj

 

Arra a kérdésre, hogy miért éppen az adott témát választották a képeiken, Póllai Attila így nyilatkozott: "Az egymás feletti különböző színű és anyagú rétegek tetszettek meg, az üvegfal és a lépcsők vonalaival határolva." Jäger Krisztián szerint: "A fotón látható tér egyszerű eszközökkel megalkotott, környezettudatos, szerethető, élettel teli köztér, ami irodaépületek esetében ritkaság számba megy, szerintem ünnepelni való." Orosz Máté pedig ezt mondta: "A fenntartható épület esztétikai vonatkozását szerettem volna bemutatni. A fenntartható épületek gyakran magas esztétikai minőséget is képviselnek, ami például a CEU új épülete esetében nyilvánvaló."

Köszönet illet minden pályázót, az egész Zöld Építés Hetét támogató Alukönigstahl Kft-t, valamint a díjakat felajánló G-Green Hungary Kft-t és a Kinnarps Hungary Kft-t is.

HuGBC

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk