Közélet, hírek

A Média Építészeti Díja 2006

2006.09.15. 07:45

Szavazzon Ön is, válasszuk ki a 2006-os év legjobb projektjeit!

2006. 10. 19.: Nyílvános zsűrizés és Díjátadó a Műcsarnokban 

2006. 10. 09.: Elindult a Média Építészeti Díja közönségszavazásának második köre.

2006. 10. 01.: A szavazás első köre lezárult.


Bevezető

Ma Magyarországon az építészeti minőség elismerésére csak állami díjak léteznek, s bár a Figyelő Építészeti Díj, mint a privát szféra egyetlen díja néhány évig nagyon is sikeres volt, ma már az sincs. Ezért kitaláltuk, hogy legyen egy építészeti médiadíj, amelynek az a célja, hogy mind a szakma, mind pedig a szélesebb közönség figyelmét felhívjuk arra, hogy épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. Meghívtunk hét vezető magyarországi médiumot, hogy alapítsunk közösen egy építészeti médiadíjat, és rendezzünk nyilvános zsűrizést, ahol eldől, melyik épület tetszik a legjobban. Mivel általában a jog csak akkor enged (minimális és jórészt csak látszat) beleszólást a folyamatokba, amikor azok még terv stádiumban vannak, szeretnénk, ha a zsűri a tervek közül is választana egy "legjobbat". A zsűrizést műfajilag a Heti Hetes és a Megasztár között helyezném el, s arról szól, hogy teljesen informális körülmények között, a sajtó munkatársai közösen kiválasztják a legjobb megépült épületet és tervet, ami nekik a legjobban tetszik. S hogy miből választhatnak? Az epiteszforum.hu-n publikált épületekből és tervekből.

Van még egy közönségdíj is, amelyet egy terv és egy épület tervezői kapnak két lépcsős online szavazás eredményeképpen. Az első körben (mint egy előzsűrizés) az epiteszforum.hu oldalain lehet szavazni, a második körben a legtöbb szavazatot elért 12 épületre és tervre már az index.hu közönsége szavaz egy héten keresztül.

Az építészettel általában (hála istennek ez mostanában már egyre kevésbé igaz) az újságírók nem szívesen foglalkoznak, mert úgy érzik, nem értenek hozzá. Mi (volt építészek) azt gondoljuk, hogy ez nem igaz, az építészet közügy és mindenki ért annyira hozzá, hogy felvállalható véleménye legyen, ami a szakma számára fontos visszacsatolást jelent. Szeretnénk, ha nem szaporodnának az olyan építészek körülöttünk, akik növesztik a laikus közönségben a hozzá-nem-értés komplexusát és többen lennének azok a nem-építészek, akik értik és figyelik a kortárs építészetet.

Pásztor Erika Katalina


A Média Építészeti Díja 2006

 

Nyilvános zsűrizés

Időpont: 2006. október 19. csütörtök 18-23 óráig
Helyszín: Műcsarnok előadóterem

Partnerek

 • ÉS (Élet és Irodalom)

 • Heti Válasz

 • HVG

 • index.hu

 • Kultúrház (m2)

 • Magyar Hírlap

 • Népszabadság

Zsűritagok

 • Megyesi Gusztáv (Élet és Irodalom)

 • Sümegi Noémi és Devich Márton (Heti Válasz)

 • Jakus Ibolya (HVG)

 • Földes András (index.hu)

 • Rózsa Péter (Kultúrház /mtv/)

 • Mézes Gergely (Magyar Hírlap)

 • Szalai Anna (Népszabadság)

Időpontok, Menetrend

 

2006. szeptember 1. - október 1.:
A közönségszavazás első köre az epiteszforum.hu oldalain a 2005. szeptember 1. és 2006 szeptember 1. között publikált tervekre és megépült projektekre.

2006. október 9-18.:
A közönségszavazás második köre az első szavazás legjobb 12 tervére, az epiteszforum.hu-n.

2006. október 16.:
A közönségszavazás második köre az első szavazás legjobb 13 megépült projektjére, az index.hu-n

2006. október 19.:
Nyilvános zsűrizés és díjátadó a Műcsarnok előadótermében. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk