Technológia

Absztrakt a Tátra kapujában

1/3

Aliplast - Abaton

Aliplast - Abaton
Aliplast - Abaton
Aliplast - Abaton
?>
Aliplast - Abaton
?>
Aliplast - Abaton
?>
Aliplast - Abaton
1/3

Aliplast - Abaton

Absztrakt a Tátra kapujában
Technológia

Absztrakt a Tátra kapujában

2015.03.19. 10:38

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Aliplast

A Tátrahoz közel fekvő szlovákiai Poprád városában felépített modern ABATON épület absztrakt megjelenésével az építészek körében tipikusan vitát kiváltó lehet. Az épület több funkciót lát el: irodaház, kereskedelmi központ és szálláshely egyben. A környezetére erőteljes befolyással bíró épület esetén a tervezők szerint azonban a tudatosságé volt a főszerep.

Az épület modern, háromszög alakja kitűnik a környező házak közül. Az üveg és az alumínium dinamikus kombinációja vonzza a tekintetet. 

A tervezés során a homlokzattal kapcsolatos koncepció szerint a különböző színek és formák sokasága jelenik meg az épületen, ezzel high-tech hangulatot keltve teremti meg a természetesség tökéletes ellentétét. A homlokzat szokatlan formája, a fények és így az épület egész tömege ezzel a mozaik design megjelenéssel olyan benyomást kelthet, mintha az épület állandó mozgásban volna. Az oszlop alakú struktúrán belül a design leginkább a szerteágazó faágakra hasonlít, amely már csak a hab a tortán az épület stílusához kapcsolódóan, hiszen nem ez a legszembetűnőbb.

Aliplast - Abaton
1/3
Aliplast - Abaton

Szabálytalanul szabályos

A legérdekesebb elem az épületen kétségtelenül a függönyfal rendszer, amely az Aliplast Aluminium Systems termékeivel készült. Sík üvegfelülettől a látszóbordás struktúráig, kiemelt hőszigetelési vagy tűzgátlási igény - az Aliplast műszaki megoldásai minden felsorolt esetben előnnyel alkalmazhatóak. Az ABATON épületében beépített MC-WALL egy látszóbordás függönyfal rendszer, amelynél a lizénák és a bordák szélessége egyaránt 55 mm. Ez a szerkezeti szélesség légies megjelenést kölcsönöz az épület számára. Ezen látszóbordás függönyfal esetében lehetséges íves és szög alatt csatlakozó, vagy tört tengelyű fal készítése is, ami nagy szabadságot nyújt az építészeti elgondolások megvalósításához. A kivitelezők fő célja az volt, hogy olyan függönyfal rendszert találjanak, amellyel megvalósíthatóak a tervezők extrém ötletei, erre pedig kiválóan alkalmasak az Aliplast termékei. Normál esetben egy épület függönyfal rendszere csupa derékszögből áll, így keltve tökéletesen szabályos látványt. Az épület szerkezeti rendszerének köszönhetően az építészek meg tudták valósítani elsődleges és különleges tervüket, hogy az épület egészében ne jelenjen meg derékszög.

Aliplast - Abaton
3/3
Aliplast - Abaton

A szlovákiai ABATON a szakemberek tapasztalati szerint a legkülönböző érzelmi hatást váltotta ki eddig. Az azonban feltétlenül kijelenthető, hogy az épület a modern építészet egyik olyan képviselője, amely a környéken eddig még nem látott, emlékezetes és vitát provokál.

www.aliplast.hu
info@aliplast.hu

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk