Gazdaság

Autodesk Revit Building - I

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

Autodesk Revit Building - I
Gazdaság

Autodesk Revit Building - I

2007.04.20. 10:49

Beruházás előkészítő szakasz – ingatlanfejlesztés, megvalósíthatósági tanulmány, beépítési terv – életciklus szemlélettel

Beruházás előkészítő szakasz – ingatlanfejlesztés, megvalósíthatósági tanulmány, beépítési terv – életciklus szemlélettel

 


Fenntartható fejlesztés
A technológiák átalakítására az őket fejlesztő kutatók és gyártók kényszerülnek, amiben a korszerű számítástechnikai háttér, pl. parametrikus térbeli modellező, végeselem-alapú elemző stb. programok segítik őket. A folyamatok átalakítását az őket irányító szakembereknek és a folyamatok adatainak feldolgozását segítő informatikai szakembereknek kell megszerveznie, amihez ma már szintén rendelkezésre állnak informatikai fejlesztések, folyamat-modellező, -elemző és -szimulációs alkalmazások. Minkét esetben viszont a legfőbb cél az egymásra épülés elvén végül önmagába visszatérő, önmagát megismétlő, életciklus alapú és így fenntartható fejlődést előidéző rendszerek kialakítása.
 
 

Beruházás-fejlesztés
Az épített létesítmények fejlesztési ötletét a legtöbb esetben a megvalósítás megtérülési esélyeit vizsgáló Megvalósíthatósági tanulmány követi. Ez a dokumentáció a beruházó-fejlesztőn keresztül érvényre jutó  befektetői és társadalmi igényeket, a beruházó-fejlesztő által támasztott műszaki tartalmat, továbbá a helyszín adottságait és a már érvényben lévő építési szabályozás előírásait veszi figyelembe. A tanulmány alapja egy építészeti koncepció, amely a kezdet kezdetén még csak közelítőleg megadott funkcionális igényeket takar, ugyanakkor elnagyolt formákkal, befoglaló tömegként próbál alakot ölteni. Néhány évvel ezelőttig – az esetek többségében – már a kezdeti lépéseknél is tervezők, tervező cégek segítségét vették igénybe a fejlesztők, mert nem állt rendelkezésükre olyan eszköz, melynek segítségével maguk hozhattak létre koncepciókat.
 
 

Épület (tömeg-) modellezés
A Revit Building a parametrikus alkotóelemek egyik speciális csoportjának használatával, a tömegelemekkel bárkinek lehetőséget nyújt arra, hogy egy Megvalósíthatósági tanulmány alapjául szolgáló beépítési koncepciót papír vázlat helyett azonnal térbeli formába öntsön. Már a tervezőeszköz pultfiók neve, a Tömegvázlat is arra utal, ami az ott sorakozó tervezési eszközök legfőbb célja. A felhasználó pozitív és negatív primitív „gyurma" formák összeadásával és kivonásával hozhat létre tömegelemeket, amelyek már születésükkor hordozhatnak a későbbi funkcionális kötődésükre utaló adatokat – például színkódolással.
 
 

Szabályozási javaslat
Az eddig leírtak szemléltetésére lássunk egy „élő" példát: vegyük elő egy sárvári „rozsdaterület", a korábbi Cukorgyár újrahasznosításra váró helyszínét. Az érvényben lévő Szabályozás az északi, meglévő lakóterületekkel körülvett részt hozzárendelte a szomszédos funkcióhoz: különböző lakóövezeti besorolással adott beépítési lehetőségeket. A délről igen keskeny sávon éppen csak csatlakozó területre nem készült részletes szabályozás, mert ott egészen más körülmények érvényesülnek. A terület déli szélén a sárvári termál gyógyvízre települő gyógyászati, üdülési célú intézmény- és pihenőterület helyezkedik el. A volt cukorgyári terület ide kapcsolható része elhelyezkedése révén is lehet az intézményi besorolású nagyobb egység „koronája". Pláne, ha az ott elhelyezett létesítmények is olyan színvonalú főfunkciókat kaphatnak, mint: gyógy- és konferencia szálló-étterem, városi sport- és rendezvénycsarnok.
 

Beépítési terv – Vezérszint – Terepfelület, Régió
A fenti elgondolások alapján a terület feltárását és telekalakítását már a vázolt céloknak alárendelve készítettük el – a Revit Building tervezőeszköz pult Helyszín fiók eszközeivel. Esetünkben a Terep eszköz külső adatforrás-kezelése segítségével betöltött, a területre vonatkozó geodéziai adatokat tartalmazó DWG állományban lévő pontok szolgálták a térbeli terepmodell alapját. A térbeli terepfelület Régiókra osztásával hoztuk létre az utak és a telkek határolásait, valamint a megkülönböztetésüket segítő anyagjelöléseket. Az elkészített terepfelület és telekalakítás lesz a tervezett beépítés vezérszintje, tehát a későbbiek során ehhez a projektállományhoz csatoljuk majd az új telkekre elképzelt beépítések tömegvázlatait tartalmazó projektállományokat. Az szintén a Revit Terep eszköz alapvető képessége, hogy a térbeli terepfelület felszínét a tervezett beépítési koncepciónak megfelelően, a tervezett beruházási elemek és a csapadékvíz elvezetés igényei szerint át lehessen alakítani. A terepfelszín átalakításához viszont a Revit – tervezési, építési, kivitelezési – Fázisok lehetőségét kell használni, ami néhány bekezdéssel később részletes magyarázatot kap.
 

Beépítési javaslat
A terület Szabályozási tervét megalapozó Beépítési terv legizgalmasabb feladata a 84-es út és a Rába által határolt, a déli fejlesztési területtel szomszédos telek beépítésének megtervezése. A munkát természetesen a „Vezérszint" projektállománytól teljesen független állományként lehet elkezdeni – akár egy távoli iroda független csapataként. Az ismeretlen befektetői szándék azt sugallja, hogy erre a területre mindenképpen több változatban kell megoldásokat javasolni, esetleg beruházási ütemek kijelölésével együtt.
Az északi szomszédként tervezett Városi Sport- és Rendezvénycsarnok vendéglátási feladatait is a Szálloda éttermének konyhája fogja ellátni, ami nagyban befolyásolja a telepítést: az Étterem-konyha szárny optimális esetben az északi oldalra kerül. Ez a kényszer már egyszerűsíti a megoldás kialakulását: a 84-es úttal párhuzamos tengellyel alakulhat ki a Szálloda szárny és a két szárny tengelyének metszésében a Bejárati előcsarnok.
 

Tömegvázlat
A tömegvázlat készítés elemi lépéseire már egy egész cikket szenteltünk a CADvilág 2005/4. számában, ezért most csak a tömegformák funkcionális elkülönítésének módjára térek ki.
Az alapvető tömegformák anyaga kékes, jég-szerű megjelenésű, amit Alapvető tömeg név alatt találunk az Anyagok listájában. A tömegvázlat vizuális részletezéséhez a Revitnél megszokott módon, a Megkettőzés segítségével ezt tovább szaporíthatjuk. Készíthetünk Fő-, és Kiszolgáló funkció, Vízszintes- és Függőleges közlekedő elnevezéssel újabb és más-más színű anyagokat, hogy az alaprajzi, metszeti nézetek is színes területeket mutassanak.
A tömegformák előtt néhány Referencia síkot kell létrehozni, hogy a geometriák szerkesztésekor – tükrözés, lemetszések stb. – segédvonalként, munkasíkokként lehessen használni őket. A különböző tömegelemekhez anyagot kell beállítani, nevet kell rendelni, ezzel teremthetők meg a terület- és térfogat-kimutatások, azaz a megtérülés számítások és rajzi megjelenítések alapjai.
 

Elemzések
A gazdaságossági számításokhoz a tömegelemek (fajlagos) Költség paraméter adatát kell feltölteni, majd Tömegelem kimutatásokba gyűjthetők a mennyiségek: bruttó térfogat, felület és szintterület, mely alapján a becsült, összesített költségek is megkaphatók!
A táblázatos formák tartalmát az ODBC adatforrás-kezelésen keresztül kiküldhetjük a gazdaságossági elemzésekre használt szokásos alkalmazások számára, így nagyon gyorsan készíthetők el az ajánlatok már egy beruházás-fejlesztési folyamat korai időszakában is.
 

Belátható tehát, hogy a Revit segítségével végre azzal foglalkozhatunk legtöbbet, arra fordíthatunk több gondot, ami munkánk legbecsesebb része: a tervezés kreatív folyamatával, a tervezéssel, alkotó tevékenységével. Tehetjük ezt – ráadásul – az unalmas, pepecselő számítógépes állománykarbantartás idegőrlő és rengeteg hibalehetőséggel „kecsegtető" és bátran hozzátehetjük: felesleges, és terhelő munkája HELYETT.
 

Farkas Zsolt
okl. építészmérnök – vezető tanácsadó
Magasépítési megoldások üzletág
HungaroCAD Informatikai Kft.

(Folytatjuk – legközelebb: Autodesk Revit Building – I/b
Beruházás előkészítő szakasz – tervváltozatok, megvalósulási fázisok)

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk