/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Lakóépület

Otthon, szikár keretek között – Az Építész Stúdió terve a szlovén NT6 pályázaton

1/5

NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió, A projekt alaprajzai és metszetei a mellékletben érhetőek el.

?>
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió, A projekt  alaprajzai és metszetei a mellékletben érhetőek el.
?>
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió
?>
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió
?>
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió
?>
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió
1/5

NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió, A projekt alaprajzai és metszetei a mellékletben érhetőek el.

Otthon, szikár keretek között – Az Építész Stúdió terve a szlovén NT6 pályázaton
Épülettervek/Lakóépület

Otthon, szikár keretek között – Az Építész Stúdió terve a szlovén NT6 pályázaton

2020.09.12. 23:30
MÉD

Projektinfó

A Poslovni Objekt NT6 v Novem Mestu című pályázat megvételt nyert pályaműve

URL:
Építész Stúdió

Stáblista

Tervező: Építész Stúdió

Építészek: Félix Zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A szlovén NT6 pályázat legfőbb urbanisztikai feladata a Novo Mesto városközpontjától utóbbi évtizedekben leszakadt városháza és az óváros összekapcsolása volt egy újonnan megépült lakóépülettel. Az Építész Stúdió megvételt nyert javaslata a beruházást két tömegre osztotta volna, mely koncepciót az építészek írásával mutatjuk be.

A két épülettömb közül a magasabb architektúrában (P+5) kapnának helyet a nagyobb alapterületű, exkluzív lakások, tágas átmeneti terekkel, kilátással a folyóra. Az alacsonyabb (P+3) tömegben a kisebb lakások közös átriumról nyílnak, mely a lakások közös nappalijaként válik közösségi térré, a tetőn pedig egy kert is rendelkezésre állna a közösség számára. A rendkívül zöld félsziget újabb telkét beépítve fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb zöld felületet adjuk vissza a városnak. Az alacsonyabb épület teteje így a magasabb épület értékesebb lakásaiból is kellemes kilátást nyújt. A három szintes átriumot a térrel nagyvonalú lépcső kapcsolja össze. Az átrium belső hangulatát az intenzív növényzet, fa falburkolatok és közösségi teraszok határozzák meg.

A két tömeget a felszín alatt kétszintes mélygarázs kapcsolja össze. A mélygarázs bejáratát a Na Loko irányából a rézsűbe süllyesztjük, közvetlenül az utcáról nyitva, így az új városi tér mentesül a nem kívánt autós forgalomtól, csak a szükséges gazdasági megközelítések maradnak. A pince szinten kapott helyet a hulladékkezelés, illetve a nagy alapterületű üzlethelyiség kiszolgáló és manipulációs terei is.

NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió, A projekt  alaprajzai és metszetei a mellékletben érhetőek el.
1/5
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió, A projekt alaprajzai és metszetei a mellékletben érhetőek el.

A földszinten az üzleti területek flexibilisek, melyet csak a lépcsőházak bejáratai szakítanak meg az épületek közötti átkötés irányában. Az alacsonyabb, nagyobb alapterületű tömb aljában akár egy összefüggő üzlethelyiség is kialakítható, mely a pinceszinten található kiszolgáló tereivel együtt több mint 1000 m2 összterületű. A magasabb tömeg a tér felé árkád sorral nyitja meg a kereskedelmi területeket, így védett előteret biztosít a bejáratok és esetleges teraszok számára.

A piactéren indokoltnak látjuk egy mobil fedett-nyitott térlefedés kialakítását, ami az átmeneti időszakban színesíti a térhasználatot. Az összecsukható napernyők karakteres elemei lehetnek a megujuló piactérnek és rendezvények, vásárok idején védett teret bizotosítanak. A tér belső területén kerültük az utcabútorok alkalmazását, hogy az a változatos használatot ne akadályozza. Városi bútorzatot a tér peremén a kontúron húzódó fák alatt helyeztünk el, itt találhatók a pihenést szolgáló padok, bicikli tárolók és egyéb térbútorok.

NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió
5/5
NT6 pályázat Novo Mesto-ban, Tervező: Építész Stúdió



Az épületek felszín feletti teljes szétválasztásának erénye, amellett, hogy az épület tömegét jelentősen csökkenti, a városháza felé biztosított közvetlen vizuális, és akár gyalogos kapcsolat az újonnan kialakított piactérről. A közterületek és tájépítészet megfogalmazásakor egyszerűségre törekedtünk. Az épületek világos kubusait sötétebb burkolat, kiselemes hagyományos kockakő veszi körbe, ami az óváros jellemző térburkolata. Az újonnan kialakuló köztér hangulatának meghatározó eleme a folyó irányába kitárulkozó zöld folyosó, amelynek tetején tisztásként ül az új piactér.

Az új épületek külső váza a történeti városszövet világos homlokzati színeit viszi tovább. A szikár kereten belül az épület tömegeit, üvegfelületek és árnyékolók lazítják, a felső szintek felé egyre oldottabbá válva. A nyílászárók megelebb, barátságosabb fa szerkezettel készülnek. A lakások szempontjából hasznos parapeteket a keretbe illesztett növénykazetták adják, tovább oldva az egyszerű homlokzati struktúrát. Az eltolható perforált árnyékoló lemezek folyamatosan változó, játékos réteggel színesítik a házat.

Építész Stúdió

 

Szerk.: Pleskovics Viola

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk